Pfundser Tschey, één van de mooiste valleien in Oostenrijk

In Tiroler Oberland ligt hoog in de bergen een juweeltje verscholen: Pfundser Tschey. Een verborgen vallei waar niet veel bezoekers vanaf lijken te weten. De reden? Pfundser Tschey is geen doorsnee alpenweide. Sterker nog, het is helemaal geen alpenweide. In de vallei staan honderden hooihutten en schuren die door boeren worden gebruikt voor de opslag van hooi, nadat ze hun stuk grond hebben gemaaid. Een oase van rust waar je in bepaalde tijden van het jaar de Oostenrijkse boeren aan het werk kunt zien.

Pfundser Tschey, één van de mooiste valleien van Oostenrijk - Reislegende.nl

Pfundser Tschey in Tiroler Oberland

Pfundser Tschey ligt op een hoogte van 1650 meter, zo’n 400 meter boven het dal waar het dorp Pfunds ligt. Vanaf Pfunds rij je in een kwartiertje naar de zuidwestelijke kant van de vallei toe (7 km). Ook kun je met de auto naar de andere kant van de vallei rijden, wat ongeveer 30 minuten in beslag neemt (15 km). De vallei zelf is ongeveer 3 kilometer lang en een paar honderd meter breed. De hooihutten en schuren in de vallei worden afgewisseld met simpele cottages, die door de boeren “kookhutten” worden genoemd. Het zijn van origine eenvoudige hutten waar boeren tijdens de oogst eten en slapen. De hooischuren worden Stoodl of Pilla genoemd. In augustus wordt er gemaaid en wordt het hooi opgeslagen in de vele hooischuren die zo kenmerken zijn voor de vallei.

Lees ook: Rij deze prachtige autoroute door Tirol en Vorarlberg

Pfundser Tschey, één van de mooiste valleien van Oostenrijk - Reislegende.nl

Maria Schnee kapel

Bijna in het midden van de Tschey, in het brede gedeelte, ligt Kapelle Maria Schnee. De mooie kapel werd in 2004 gebouwd en is voor vrij toegankelijk voor iedereen. Voor families met kleine kinderen is dit een leuke wandeling, naar de kapel. Vanaf de parkeerplaats loop je in zo’n 20 minuten naar de kapel, over een verharde weg. Ideaal dus voor gezinnen met een kinderwagen.

Maria Schnee kapel, Pfundser Tschey, één van de mooiste valleien van Oostenrijk - Reislegende.nl
Maria Schnee kapel, Pfundser Tschey, één van de mooiste valleien van Oostenrijk - Reislegende.nl

De Tschey is prachtig in elk seizoen

De Pfundser Tschey is in alle seizoenen mooi om te bezoeken. In de lente staat het er vol met witte en paarse krokussen. Zijn de krokussen uitgebloeid dan wordt er plaats gemaakt voor andere bloemen, waaronder orchideeën. In de zomer, juni en juli, bereikt het kleurengeweld zijn hoogtepunt. Het gras staat hoog en het wemelt er van de gekleurde bloemen. In augustus wordt het gras gemaaid, waardoor het druk kan zijn met tractoren en maaimachines. In de herfst is Pfundser Tschey ondergedompeld in herfstkleuren. Het gras kleurt goudgeel. Ook op de hellingen zie je veel geel terug, afgewisseld met dieprode en bruine kleuren. In de winter is de vallei bedekt met een dikke laag sneeuw. Wandelpaden en langlaufpaden worden goed onderhouden zodat Pfundser Tschey ook in de winter goed toegankelijk is.

Lees ook: 5 voordelen van een zomervakantie in de bergen

Pfundser Tschey, één van de mooiste valleien van Oostenrijk - Reislegende.nl

Hoe kom je in Pfundser Tschey?

Je kunt Pfundser Tschey zowel te voet als met de auto bereiken. Of met de fiets, voor de fanatiekelingen. Er zijn een aantal wegen vanuit het dal naar boven. Eentje vanuit Pfunds en twee vanuit Tösens. Wij pakken aan het einde van de de dag de weg vanuit Pfunds, aangezien we uit willen komen aan de zuidwestelijke zijde van de Tschey. De weg gaat meteen flink omhoog, heeft flink wat haarspeldbochten en is op bepaalde plekken behoorlijk smal. De uitzichten zijn prachtig. Je hebt vanaf deze weg omhoog prachtig zicht op Pfunds. Al snel buigt de weg af en rij je door het afgelegen Greit. De huizen die je hier tegenkomt staan op ontzettend steile hellingen. Respect voor de mensen die hier wonen!

Pfundser Tschey, één van de mooiste valleien van Oostenrijk - Reislegende.nl

Wandelen in Pfundser Tschey

Het hele jaar door kun je mooi wandelen in Pfundser Tschey. Je kunt met de auto via Greit naar de Tschey rijden en je auto parkeren bij de kleine rotonde, aan het begin van de vallei. Hier zijn een aantal parkeerplekken en er staan bordjes die de wandelroutes aangeven. Wil je er een lekker lange wandeling van maken? Dan kun je ook vanaf Pfunds de 9,5 kilometer lange wandeling naar de Tschey maken. Eenmaal in de Tschey kun je een ronde maken via Frudiger, waarbij je aan de andere kant van Pfundser Tschey weer uitkomt. Ook in de winter zijn de wandelroutes in de vallei goed geprepareerd, evenals de langlauf loipes.

Wat de beste tijd van de dag is voor een wandeling hangt van verschillende factoren af. Als je naar Pfundser Tschey gaat voor een indruk en een korte wandeling dan is het einde van de dag heerlijk. Zeker in de periode dat de boeren aan het oogsten zijn, want aan het einde van de dag is het werk klaar en is het in de vallei heerlijk rustig. Als wij in de Tschey zijn brengen we uren met de kinderen door langs het kleine beekje. Dammetjes bouwen en zoeken naar kleine beestjes. Heel relaxed!

Wandelingen in Pfundser Tschey, één van de mooiste valleien van Oostenrijk - Reislegende.nl
Pfundser Tschey, één van de mooiste valleien van Oostenrijk - Reislegende.nl

Wat is er nog meer te doen in de buurt van Pfunds?

Pfunds zelf is een rustig dorp, waar je geen druk uitgaansleven moet verwachten. Mensen komen hier voornamelijk voor de rust, de omgeving en het stabiele weer. Voor families is dit echt een super leuke regio. In Ried im Oberinntal ligt Badesee Ried, een groot meer met onder andere een hele lange, brede glijbaan. Ook Fendels met zijn leuke Sommerberg Fendels ligt dichtbij, leuk om te combineren met Badesee Ried. Avonturiers kunnen raften op de Inn rivier.

Terug in de tijd kan bij Altfinstermünz (Finstermünz Fortress), een plek waar in de tijd van de Romeinen de beroemde Via Claudia langs liep. Het fort is lange tijd een grenspost geweest tussen Zwitserland en Oostenrijk waar tevens tol werd geheven. Binnen een half uurtje ga je ook de grens met Italië over. Hier kom je al snel terecht bij het mooie Reschenmeer in Graun im Vinschgau, bekend om de klokkentoren in het meer. En vergeet zeker niet een bezoekje te brengen aan Feichten in Kaunertal. Hier kun je een prachtige wandeling naar de Verpeilhütte maken en de adembenemend mooie Kaunertaler Gletscherstrasse rijden.

Meer informatie over dit gebied vind je op de website van Tiroler Oberland.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button