Sportgastein Nassfeld, verborgen juweeltje in Gastein

Ik hou er van, wandelen in de bergen. En wandelen kun je in Gastein als de beste. Pak de lift vanuit Dorfgastein, Bad Hofgastein of Bad Gastein en er liggen mooie wandelroutes op je te wachten. Aan het einde van het Gasteinertal ligt Sportgastein, ook wel bekend als Nassfeld (of Nassfeldtal). Sportgastein Nassfeld ligt in Nationaal Park Hohe Tauern en is in de zomer erg geliefd bij wandelaars. In de winter is het met mogelijkheden voor off piste skiën en snowboarden dé perfecte plek voor wintersporters die wel van een uitdaging houden. In dit artikel vertel ik je waarom je naar deze bijzondere plek toe zou moeten gaan én geef ik je een tip die online nagenoeg niet te vinden is.

Sportgastein of Nassfeld?

Als er over dit juweeltje in Gastein wordt gesproken heeft men het meestal over Sportgastein. Misschien wel omdat het gewoon lekker op de tong ligt, omdat het woord “Gastein” onderdeel is van de naam of wie weet komt het doordat er dan ook geen verwarring is met Nassfeld in Karinthië. Feitelijk is Sportgastein het voorste deel van het dal, het gedeelte waar de wintersportfaciliteiten te vinden zijn. Het dal in zijn geheel heet officieel Nassfeld of Nassfeldtal.

Sportgastein Nassfeld, verborgen juweeltje in Gastein - Reislegende.nl

Sportgastein in de winter

Sportgastein (2.650 meter) is het hoogst gelegen skigebied in Salzburgerland. Samen met Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Grossarltal en Hochkönig is Sportgastein onderdeel van Ski amadé. Sportgastein is een skigebied dat vooral freeriders en variantskiërs aantrekt. Je vindt hier namelijk 3 off piste skiroutes met een totale lengte van meer dan 7,5 kilometer: Golden Powder, Golden Rush en Golden Ride. Deze pistes zijn niet geprepareerd maar zijn wel veilig als het gaat om lawines. Daarnaast mag er in het gebied ook op andere plekken in open terrein geskied en gesnowboard worden, maar dan op eigen risico.

Sportgastein in de zomer

In de zomer komen mensen graag naar Sportgastein Nassfeld om te wandelen. Er zijn diverse wandelroutes, zowel laag in het dal als hoger de bergen in. Aan hutten ook geen gebrek. Zijn in de winter de meeste hutten gesloten, in de zomer kun je overal lekker neerploffen op het terras voor iets lekkers.

Hoe kom je in Sportgastein?

Al rijdend door het Gasteinertal kom je de dorpen Dorfgastein, Bad Hofgastein en Bad Gastein tegen. Eenmaal Bad Gastein voorbij rij je langs Böckstein richting de Gasteiner Alpenstrasse. Deze weg is 4,5 kilometer lang en werd in de jaren ’70 aangelegd. Voor de Gasteiner Alpenstrasse betaal je tol; ben je in het bezit van de Gastein Card dan krijg je korting. Tijdens de 4,5 kilometer lange rit naar Sportgastein Nassfeld rij je onder 4 lawinegalerijen en 3 tunnels door. Al een belevenis op zich!

Sportgastein Nassfeld, verborgen juweeltje in Gastein - Reislegende.nl

Verborgen juweeltje, middenin Hohe Tauern

Het op 1600 meter hoogte gelegen dal is een plaatje als je aan komt rijden. Je maakt een laatste bocht en ineens ligt het daar: een breed dal, voor het oog licht glooiend. Een rivier die door het landschap heen kronkelt, frisgroene hellingen en overal smalle watervallen. Gaaf! Je rijdt de parkeerplaats op en meteen links ligt de Goldbergbahn, die je in de wintermaanden naar de top van de 2686 meter hoge Kreuzkogel brengt. In de zomer kom je hier niet voor, voor deze wintersportfaciliteiten. Die laten we dus links liggen en we gaan lekker wandelen in het dal.

Door het ongeveer 3 kilometer lange Nassfeldtal stroomt een smalle rivier. Het water van deze rivier, de Nassfelder Ache, komt uiteindelijk uit in Bad Gastein waar het bij de Gasteiner Wasserfall naar beneden klettert.

Sportgastein Nassfeld, verborgen juweeltje in Gastein - Reislegende.nl

Hutten in Nassfeld

In Nassfeld staan tien hutten, waarvan twee hoog in de bergen. In nagenoeg alle hutten kun je terecht voor een hapje, een drankje en/of een authentieke maaltijd. Zeven hutten in het dal staan verspreid op hoogtes variërend tussen de 1600 meter en de 1645 meter. Naast de Bockhartsee ligt op 1933 meter hoogte de Bockhartseehütte. De twee hoog in de bergen gelegen hutten zijn te vinden op 2448 meter hoogte (Hagener Hütte) en op 2472 meter hoogte (Niedersachsenhaus).

Wandelen in Sportgastein Nassfeld

Op het vlakke gedeelte van Nassfeld zijn twee uitgezette wandelingen, die allebei laag in het dal blijven. Voor de Kleine Runde staat 1,5 uur wandeltijd aangegeven, voor de Grosse Runde 2,5 uur. De ondergrond van het overgrote deel van de paden is half verhard en het is behoorlijk vlak. Voor families met heel kleine kinderen en/of een kinderwagen goed te doen dus! Wil je meer uitdaging dan kun je kiezen voor één van de volgende wandelingen:

Sportgastein Nassfeld, verborgen juweeltje in Gastein - Reislegende.nl

Alte Nassfelderstraße Böckstein – Astenalmen: Deze wandeling leid je langs indrukwekkende rotswanden en meerdere watervallen. Bijzondere plekken op deze wandeling zijn de Russentunnel (30 meter lange doorgang tussen rotswanden) en de Russenbrücke (boogbrug gemaakt van Gneis). Beide bezienswaardigheden zijn gebouwd in de Eerste Wereldoorlog door Russische gevangenen. Deze wandeling brengt je van Nassfeld weer terug in de richting van Bad Gastein. Duur van de wandeling (één weg): ca. 2 uur.

Siglitz – Talschluß: Dit is een korte wandeling naar de restanten van mijnen in het Siglitztal. Het Siglitztal ligt rechts van het Nassfeldtal, vanaf de parkeerplaats gezien. Voor deze wandeling loop je langs Valeriehaus richting Viehauseralm. Duur van de wandeling (heen en terug): ca. 1,5 uur.

Sportgastein Nassfeld, verborgen juweeltje in Gastein - Reislegende.nl

Weißenbachtal Talschluß: Voor deze wandeling volg je het wandelpad (stroomopwaarts) langs de rivier het dal in. Op een gegeven moment kom je een bord tegen met daarop “Wildtiere im Nassfeld”. Hier hou je links aan en wandel je naar boven. Al snel loop je het mooie Weißenbachtal in. Duur van de wandeling (heen en terug): ca. 3 uur.

Voor een wandeling naar de op 2448 meter hoog gelegen Hagener Hütte en de op 2472 meter hoog gelegen Niedersachsenhaus moet je iets meer tijd uittrekken. Voor een wandeling naar een van deze berghutten en weer terug moet je al snel op een tijdsduur van 5 uurtjes rekenen. Blijf je ook lunchen in een van de twee hutten dan zou ik voor het gemak een hele dag uitrekken voor deze mooie wandelingen.

Sportgastein Nassfeld, verborgen juweeltje in Gastein - Reislegende.nl

Tip: Ontbijt in de Pottinger Hütte

Wij hebben een doel tijdens ons bezoek aan Sportgastein: we gaan ontbijten in de Pottinger Hütte. Hier maakt eigenaresse Karin met liefde een typisch Alpenontbijt voor je klaar. Alles is huisgemaakt; Karin en haar man hebben koeien, varkens, kippen en geiten. De koeien grazen hoger in de bergen en komen elke dag naar beneden om gemolken te worden. De geiten, varkens en kippen leven naast en om de hut. Karin maakt zelf worst, kaas, karnemelk, spek en boter. Daarnaast staat ze bekend om haar heerlijke Kaiserschmarrn. Het smaakt allemaal heerlijk! Een bijzondere ervaring om zo vroeg in de ochtend in de buitenlucht te genieten van zoveel lekkers, met een adembenemend mooi uitzicht. Zonder andere mensen in het dal voelt het alsof we Nassfeld voor onszelf hebben.

De Pottinger Hütte is van half juni tot half september geopend. Eind september is de kans alweer groot dat de hut bedekt is met een dikke laag sneeuw. Middenin de winter lijkt het alsof de hut van de aardbodem verdwenen is, het komt vaak voor dat zelfs de punt van het dak niet eens meer te zien is.

Wil je ook in alle rust genieten van een Alpenontbijt op een bijzondere plek? Bel dan naar Karin van de Pottinger Hütte om te reserveren.

Pottinger Hütte, Sportgastein Nassfeld, verborgen juweeltje in Gastein - Reislegende.nl
Ontbijten in Pottinger Hütte, Sportgastein Nassfeld, verborgen juweeltje in Gastein - Reislegende.nl

Wandeling naar Weißenbachtal

Na het ontbijt in de Pottinger Hütte wandelen we in de richting van het Weißenbachtal. Als we halverwege zijn begint het licht te regen en tegen de tijd dat we achterin het dal aankomen bij de doorgang naar het Weißenbachtal regent het goed door. We nemen een kijkje bij de Veitbaueralm achterin het dal, waar het lijkt of er een feestje gegeven wordt. Een en al gezelligheid met typisch Oostenrijkse muzikanten, drankjes (bier!) en lekkers. Zo vroeg op de ochtend al! We besluiten terug te lopen en Weißenbachtal te laten voor wat het is dit keer. Het regent inmiddels hard en het wordt koud. We hadden minder op de weersvoorspellingen moeten vertrouwen en toch warmere kleding mee moeten nemen. Zeker een keertje terug dus!

Sportgastein Nassfeld, verborgen juweeltje in Gastein - Reislegende.nl
Marco Polo NL – Salzburgerland Oostenrijk 
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 04:39
Capitool reisgidsen – Oostenrijk
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 07:05
bruna.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 07:07

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button