Raven Gorge (Ravnejuv), vergeten kloof in Zuid-Noorwegen

Zó veel mooie plekjes om te bezoeken in het zuiden van Noorwegen! Eén van de plekken die veel indruk op me maakt is de Ravenkloof, oftewel Ravnejuv. Internationaal uiteraard beter bekend als Raven Gorge. Raven Gorge ligt in de provincie Vestfold og Telemark vlakbij het plaatsje Dalen. Ruim een eeuw lang is Raven Gorge een beetje in de vergetelheid geraakt, maar de laatste jaren weten steeds meer mensen de prachtige kloof weer te vinden. Op een route door Vestfold og Telemark bezoeken we Raven Gorge en in dit artikel vertel ik je meer over deze mooie kloof in Zuid-Noorwegen.

De steile rotswand van Raven Gorge

Voor mijn bezoek aan Raven Gorge had ik al gelezen dat de kloof heel diep is, maar toch kun je je er geen voorstelling van maken. Met knikkende knieën leun ik dan ook tegen de schuine, iets overhangende rotswand en kijk ik naar beneden. De kloof is op deze plek maar liefst 350 meter diep. Duizelingwekkend! Er staan geen hekken, oppassen dus dat je niet te dicht bij de rand komt. Eén misstap kan zo maar te veel zijn. Het is alsof je naar een miniatuurlandschap staart. De door het dal stromende Tokkeåi rivier lijkt van bovenaf smal, maar is ongetwijfeld behoorlijk breed wanneer je er daadwerkelijk naast staat.

Bezienswaardigheden Vestfold og Telemark Ravnejuvvegen weg naar Ravnejuv Raven Gorge Dalen Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl
Zicht op de hoge rotswand van Raven Gorge
Bezienswaardigheden en tips Vestfold og Telemark Ravnejuvvegen weg naar Ravnejuv Raven Gorge Dalen Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl
De schuine, overhangende rotswand van Raven Gorge

Geliefd bij koningen en prinsen

Al in de 19e eeuw was er grote belangstelling voor Raven Gorge. Om de grote stroom buitenlandse toeristen te kunnen laten overnachten in de buurt van de kloof werd in Dalen het Lastin Hotel gebouwd. Van hieruit werden dagtochten naar het uitkijkpunt van de kloof verzorgd. De bouw van meerdere hotels volgden aan het einde van de 19e eeuw, waaronder het Bandak Hotel en Hotel Dalen. Dat er in die tijd ook al zoiets bestond als mond op mond reclame bleek toen ook leden van koninklijke families de Ravenkloof wilden bezoeken. Speciaal voor Gustav, kroonprins van Zweden en de Franse kroonprins Napoleon IV werd er bij het uitkijkpunt in 1878 een paviljoen gebouwd. De prinsen verbleven met hun gevolg in Hotel Dalen en maakten de rit naar Raven Gorge per paard. Op het uitkijkpunt konden de heren uitrusten en genieten van het uitzicht. Een jaar later werd de kloof ook bezocht door koning Oskar II. Het paviljoen werd daarna jarenlang gebruikt als ontmoetingsplaats voor jongeren en er werden zelfs dansavonden gehouden. Aan het begin van de 20e eeuw werd er zelfs een hotel gebouwd in de buurt van het uitkijkpunt. Na 10 jaar werd het echter afgebroken en in Dalen weer opgebouwd.

Vestfold og Telemark bezienswaardigheden Ravnejuvvegen weg naar Ravnejuv Raven Gorge Dalen Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl
De Tokkeåi rivier stroomt door het ruige dal

Mensen weten Raven Gorge weer te vinden

In de decennia daarna werden er nieuwe wegen in de regio aangelegd, waardoor eerdere routes naar de kloof nauwelijks meer gebruikt werden. Mensen leken Ravnejuv te vergeten. Tot nu, want steeds meer mensen bezoeken weten de bijzondere plek de laatste jaren weer te vinden.

Hoe kom je bij Raven Gorge?

Vandaag de dag is Raven Gorge te bereiken de onverharde (maar goed onderhouden) Ravnejuvvegen. Deze weg is een afslag naar rechts op de E134, vanaf Åmot gezien. De smalle weg kronkelt door een mooi landschap. Je komt hier en daar wat huizen tegen, maar over het algemeen voelt het alsof je door een verlaten deel van Zuid-Noorwegen rijdt. Geregeld is het even stoppen om te genieten van mooie doorkijkjes. En die herfstkleuren… té mooi!! Er is voldoende parkeergelegenheid bij Raven Gorge. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje lopen naar het uitkijkpunt, zo’n 5 minuten. Ik ben er in oktober en het pad is behoorlijk modderig, goede bergschoenen zijn wel een must. Al is het maar om niet uit te glijden op natte rotsblokken.

Ravnejuvvegen Vestfold og Telemark Ravnejuv Raven Gorge Dalen Zuid-Noorwegen tips - Reislegende.nl
Ravnejuvvegen, onverharde weg naar Raven Gorge
Dalen Vestfold og Telemark Ravnejuvvegen weg naar Ravnejuv Raven Gorge Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl
Een boerderij langs Ravnejuvvegen
Vestfold og Telemark Ravnejuvvegen in zuid-Noorwegen tips - Reislegende.nl
Uitzicht vanaf Ravnejuvvegen

Zicht op Raven Gorge vanaf road 38

Niet alleen van bovenaf heb je mooi zicht op Raven Gorge. Juist de enorm hoge rotswand is goed te zien vanaf road 38. Het is geen straf om Ravnejuvvegen terug te rijden richting de E134 en vervolgens road 38 te pakken. Als dit te veel tijd in beslag neemt kun je ook Ravnejuvvegen af rijden in zuidelijke richting, dan kom je vanzelf weer op de 38 naar Dalen terecht. Scheelt je een hoop tijd, maar je mist dan wel het zicht op de rotswand van Raven Gorge zoals hieronder op de foto.

Vestfold og Telemark Ravnejuv Raven Gorge Dalen Zuid-Noorwegen - Reislegende.nl
Raven Gorge gezien vanaf road 38

Wandeling van Eidsborg naar Ravnejuv

Ben je een echte hiker? Dan kun je een wandeling van Eidsborg naar Ravnejuv maken. De route is ruim 11 kilometer lang (one-way) en het verschil in hoogte is bijna 650 meter. Meer informatie over deze wandeling vind je op deze website.

Het zuiden van Noorwegen ontdekken met een huurauto

Het zuiden van Noorwegen leent zich uitermate goed om ontdekt te worden met een huurauto. Een auto huur ik zelf altijd bij Sunny Cars, in verband met de all-in formule. Hierdoor ben je altijd voor alles verzekerd, ook voor schade die door jou zelf veroorzaakt is. Je krijgt dan gewoon je eigen risico terugbetaald van Sunny Cars.

Overnachten in het zuiden van Noorwegen

Overnachten tijdens mijn verblijf in het zuiden van Noorwegen doe ik in Tyrifjord Hotell in Vikersund, op ongeveer 1,5 uur afstand van Gardermoen Airport. Het hotel is onze uitvalsbasis voor een bezoek aan het Kistefos Museum, een hike in Mørkgonga Naturreservat en een roadtrip door Vestfold og Telemark. Een heerlijke plek om na een lange dag weer terug te komen, voelt als een warm bad!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button