Met de auto naar de Lofoten vanuit Bodø of met de boot?

De Lofoten lijken voor veel mensen onbereikbaar. Je kunt er vanuit Nederland niet naartoe vliegen zonder (soms een paar keer) over te stappen en als je met eigen auto naar de Lofoten wilt rijden, moet je meerdere dagen voor de reis inplannen. Bovendien is het voor velen onduidelijk hoe het werkt met alle veerdiensten in Noorwegen. Dit klinkt al zo omslachtig, dan ga je er zeker niet naartoe voor een paar dagen. Toch? Nou, wij doen dat dus wel! We reizen af naar het noorden van Noorwegen om in 5 dagen tijd de mooiste plekken op de Lofoten te bezoeken. In dit artikel vertel ik je hoe wij op de Lofoten komen. Ook kun je lezen waarom wij ervoor kiezen om vanuit Bodø met de auto naar de Lofoten te rijden in plaats van rechtstreeks de oversteek te maken met de veerdienst.

Hoe kom je op de Lofoten?

Heb je weken de tijd en wil je een mooie rondreis maken? Dan is het zeker te doen om met de auto vanuit Nederland naar de Lofoten te rijden. Je moet rekening houden met ongeveer 35 uur reistijd (druktes op de weg, omleidingen en stops uiteraard niet meegeteld), dus als je dat over een paar dagen verdeelt kan het heel goed. Een mooie stop op een reis naar de Noordkaap bijvoorbeeld.

Nu zullen niet zo veel mensen voor deze optie kiezen, als ze de Lofoten willen bezoeken. Is ook niet nodig! Je verwacht het misschien niet, maar de Lofoten is een perfecte bestemming voor een (klein weekje) weg. Zie je zo’n kort verblijf op de Lofoten wel zitten dan is het handig om te vliegen op een bestemming die redelijk dicht bij de eilandengroep ligt. Denk bijvoorbeeld aan Bodø (340 km naar Svolvær), Narvik (220 km naar Svolvær) of Tromsø (421 km naar Svolvær). Reserveer vooraf een huurauto, pik deze op bij aankomst en begin meteen aan je reis naar de Lofoten.

Lofoten met de auto Noorwegen tips - Reislegende.nl
De E6 van Bodø naar Bognes

Liever vliegen van Bodø naar de Lofoten?

Zie je bovenstaande afstanden met de auto niet zitten? Dan kun je ook nog vanuit Bodø vliegen naar de Lofoten met vliegmaatschappij Widerøe. Er zijn vluchten beschikbaar van Bodø naar Leknes en van Bodø naar Svolvær. Ook vanuit Tromsø en vanuit Narvik biedt Widerøe vluchten aan naar Leknes.

Vanuit Bodø met de auto via Narvik naar de Lofoten

Vanuit Bodø zijn er verschillende manieren om met de auto naar de Lofoten te rijden. Heb je de tijd en wil je onderweg ook een keer overnachten? Dan kun je ervoor kiezen om vanuit Bodø via Narvik naar de Lofoten te rijden. De afstand is ruim 500 kilometer, waar je ongeveer 8 uur over doet, als we uit gaan van Svolvær als eerste stop op de Lofoten. Je rijdt na Narvik ruim 220 kilometer langer op de E10, de weg die bekend staat als een van de mooiste wegen ter wereld. Geen straf dus!

Vanuit Bodø met de auto via Bognes (veerboot) naar de Lofoten

Wij kiezen ervoor om vanuit Bodø naar Bognes te rijden. Een afstand van 215 kilometer, ruim 3 uur rijden (zonder stops gerekend). Vanuit Bognes vertrekt de veerboot naar Lødingen, meerdere keren per dag. Op de website van Torghatten Nord AS kun je de vertrektijden checken, uiteraard ook voor een omgekeerde overtocht. Je kunt via deze website meteen tickets bestellen, maar buiten het hoogseizoen is het ook prima te doen om gewoon een kwartier voor vertrek bij de veerboot aan te komen. De overtocht duurt een uurtje en onderweg kun je genieten van mooie vergezichten. Eenmaal aangekomen in Lødingen stappen we weer in de auto voor een 1,5 uur durende rit naar Kabelvåg, een plaatsje op een paar minuten afstand van Svolvær. Alles bij elkaar duurt de reis met de auto naar de Lofoten vanuit Bodø 5,5 uur (zonder stops).

Hoe met de auto naar de Lofoten in Noorwegen tips - Reislegende.nl
Eén van de veerdiensten in Bognes

Vanuit Bodø met de auto via Skutvik (veerboot) naar de Lofoten

In de zomermaanden (juni, juli en augustus) kun je ook de veerdienst pakken in Skutvik. Deze boot vaart naar Svolvær op de Lofoten, via het eiland Skrova. De overtocht van Skutvik naar Svolvær neemt 2 uur in beslag. Wil je het eiland Skrova bezoeken? Dan kun je wél het hele jaar door gebruik maken van de veerdienst tussen Skutvik en Svolvær (20 minuten). Vaartijden kun je terugvinden op de website van Torghatten Nord AS.

Met de boot vanuit Bodø naar de Lofoten

Zie je bovenstaande autorit nou toch niet zitten? Dan kun je er ook voor kiezen om vanuit Bodø de veerdienst te pakken naar Moskenes op de Lofoten. De overtocht neemt tussen de 3,5 en 4 uur in beslag. Tickets kun je in het hoogseizoen het beste vooraf online kopen op de website van Torghatten Nord AS, anders heb je kans dat er geen plek meer is op de boot. Zelfs met tickets op zak wordt aangeraden om zeker 45 minuten voor vertrek bij de veerdienst aanwezig te zijn. Qua tijd maakt het dus niet heel veel uit zoals je ziet. Vanuit Moskenes ben je namelijk ook nog eens 2 uur onderweg naar Svolvær, als we net als bij voorgaande opties deze plaats als eindbestemming nemen.

Hou je van autorijden dan zou ik zeker aanraden om te kiezen voor de autorit naar de Lofoten vanuit Bodø. De wegen zijn goed onderhouden, het landschap is adembenemend mooi en je komt langs de mooiste plekjes!

Tip voor je route naar de Lofoten: Rij een rondje

Kun je niet kiezen, dan is de beste optie misschien wel om het beiden te doen. Een rondje maken dus! Pak op de heenweg de veerboot van Bodø naar Moskenes, ontdek de Lofoten, slaap in mooie accommodaties en ga terug via Bognes of via Narvik. Of maak de autorit eerst en pak de boot vanaf de Lofoten terug naar Bodø; kun je tijdens de bijna 4 uur durende overtocht mooi de hele reis nog eens de revue laten passeren.

Met auto naar de Lofoten in Noorwegen of met de boot - Reislegende.nl
Met de auto naar de Lofoten vanuit Bodø, heel goed te doen

Van Bodø naar de Lofoten met een huurauto

Wij huren voor deze autorit naar de Lofoten een auto bij Sunny Cars. Bij Sunny Cars is alles gedekt, je hoeft je dus nergens druk om te maken. Mocht je onverhoopt door eigen schuld toch schade veroorzaken dan krijg je zelfs je eigen risico terug. Daarnaast zorgt Sunny Cars ervoor dat het huurproces voor de huurder zorgeloos verloopt zodat die zich maar op één ding hoeft te richten: de reis zelf. En dat is fijn, zonder zorgen de Noorse autowegen trotseren!

Makkelijk tol betalen met de AutoPASS in Noorwegen

Nagenoeg alle huurauto’s zijn tegenwoordig uitgerust met een AutoPASS. Deze pas wordt gescand op tolwegen en op veerdiensten. Erg makkelijk, want je hoeft nergens los te betalen. De factuur met de te betalen bedragen krijg je na de huurperiode via de mail toegestuurd. Tijdens deze 5 dagen naar de Lofoten betalen wij ongeveer 95 euro; dit is inclusief de AutoPASS fee die de verhuurder rekent. Ga je met eigen auto naar de Lofoten dan kun je de AutoPASS zelf online bestellen.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button