Bezoek de spectaculaire Saltstraumen, getijstroom bij Bodø in Noorwegen

Ben je in de buurt van de stad Bodø tijdens je reis door Noorwegen? Dan is een bezoek aan Saltstraumen een absolute aanrader. Deze indrukwekkende getijstroom, oftwel maelstrom, ligt op ongeveer 10 kilometer afstand van Bodø, tussen Saltenfjorden en Skjerstadfjorden. Vanuit het centrum van Bodø rij je er met de auto in een klein half uurtje naartoe.

Saltstraumen, meest krachtige getijstroom ter wereld

Saltstraumen staat bekend als de meest krachtige getijstroom ter wereld en is een waar spektakel om naar te kijken. Het water stroomt op deze plek met een gemiddelde snelheid van 7 knopen door de 150 meter brede zeestraat. Bij volle maan worden zelfs snelheden van 20 knopen bereikt, wat neerkomt op zo’n 37 kilometer per uur. Dit alles zorgt voor mooi natuurgeweld met, vooral tijdens het keren van het tij, gigantische draaikolken (maalstromen).

Saltstraumen getijdentabel Bodo Noorwegen - Reislegende.nl

Beste plek om de Saltstraumen te bekijken

Er zijn verschillende plekken langs Saltstraumen waar je het spektakel gade kunt slaan. Langs de oevers heb je goed zicht op de stromingen, vanaf meerdere kanten. Het beste zicht vanaf de grond heb je echter direct naast de brug, op de plek die je op Google Maps aangegeven ziet staan als viewpoint Saltstraumen. Hier kun je heerlijk rondstruinen langs de oevers. Het doet hier moerasachtig aan en er staan mooie typisch Noorse huisjes met grasdaken. De 41 meter hoge, 768 meter lange Saltstraumen Bru is vanaf hier gezien imposant. De krachtige stromingen en vooral de kleuren van de draaikolken kun je van bovenaf pas echt goed zien. Wat mij betreft is de beste plek om Saltstraumen goed te zien dan ook vanaf bovenop de brug.

Saltstraumen Bodo Noorwegen - Reislegende.nl

Aan welke kant van de brug zie je Saltstraumen het best?

Nu rijdt er natuurlijk verkeer op de brug dus zul je vóór je de brug op loopt moeten kiezen aan welke kant je wilt gaan kijken. Het is echt niet handig om halverwege over te steken. De vangrails zijn best hoog en dat is niet voor niets. Er komt veel verkeer over de brug en er wordt aardig door gereden. Vooraf al een goede keuze maken is dus verstandig.

Saltstraumen bij vloed

Bij vloed is de beste plek om Saltstraumen te bekijken aan de zuidkant bovenop de brug. Het water stroomt richting Skjerstadfjorden en de draaikolken bevinden zich op dat moment aan de zuidzijde van de brug (op Google Maps gezien). Vergeet niet om zo ver mogelijk door te lopen. Het gedeelte tussen het eilandje en de oever is namelijk erg smal, waardoor de stroming hier nog sterker is. Dat staat garant voor heel veel helderblauw water. Tijdens vloed kun je mooie foto’s maken van de getijstroom met de indrukwekkende Store Åselitind en omliggende bergen op de achtergrond.

Tips Saltstraumen Bodo Noorwegen - Reislegende.nl

Saltstraumen bij eb

Bij eb kun je het beste aan de noordzijde van de brug omhoog lopen. Het water stroomt dan vanuit Skjerstadfjorden terug naar Saltenfjorden, waardoor de sterke stroming aan de noordelijke kant van de brug het beste te zien is. Maak je nu foto’s dan heb je, als je het mij vraagt, een saaiere achtergrond aangezien er aan deze kant geen bergtoppen in de verte te zien zijn.

Wat is het beste moment om Saltstraumen te fotograferen?

Zoals je al kunt lezen heeft Saltstraumen fotograferen bij vloed bij mij de voorkeur, in verband met de bergen op de achtergrond. Waar je wel rekening mee kunt houden is het zonlicht, als de zon tenminste schijnt. De zon komt natuurlijk op in het oosten en zal tot in de middag zorgen voor voor flink tegenlicht als het onbewolkt is. Geen probleem als je de stroming van dichtbij wilt fotograferen, maar bij groothoek beelden zou je hier last van kunnen hebben. Een polarisatiefilter kan een aanwinst zijn op dat moment, zeker wanneer de zon in de middag vanuit het zuiden schijnt. Een polarisatiefilter haalt de spiegeling in het water weg én zorgt ook nog eens voor meer contrast. Prachtig als je mooie wolken en een blauwe lucht hebt, maar ook bij bewolkt weer ervaar je veel voordelen van een dergelijk filter.

Welke kant van brug Saltstraumen Bodo Noorwegen - Reislegende.nl

Saltstraumen activiteiten; bekijk de getijstroom op een bijzondere manier

Er zijn verschillende manieren om Saltstraumen te bekijken. Allereerst kun je, net zoals ik doe, de getijstroom vanaf de brug en vanaf de oever gadeslaan. Maar je kunt de kracht van de sterke stroming ook aan den lijve ondervinden door een tocht in een RIB boot te maken. De RIB-safari is in het grootste deel van het jaar beschikbaar. Ook een helikopter vlucht boven Saltstraumen behoort tot de opties, evenals een wandeling met gids langs de oevers van Saltstraumen. Veel activiteiten zijn afhankelijk van het weer en van de seizoenen; kijk hier voor beschikbare opties.

Met een rib op Saltstraumen Bodo Noorwegen - Reislegende.nl

Check voor een bezoek aan Saltstraumen de getijdentabel van Bodø

Check voor je bezoek aan Saltstraumen de getijdentabel van Bodø of de actuele Saltstraumen getijgegevens. Deze websites geven precies aan wanneer het eb en vloed is. Het is belangrijk om te weten dat de kracht en intensiteit van de Saltstraumen sterk afhankelijk zijn van het getij. Door de getijdentabel te checken, kun je ervoor zorgen dat je er op het juiste moment bent.

Zelf ben ik bij Saltstraumen als het tij op z’n hoogst is. Ook is het bijna volle maan, wat ervoor zorgt dat de stroming nagenoeg op zijn krachtigst is. Ongeveer een half uur na het hoogste punt neemt de stroming drastisch af en niet veel later zie ik dat het water langs de oevers alweer de andere kant op begint te stromen. Het is dus nooit saai bij Saltstraumen! Maar wil je dit natuurverschijnsel in volle glorie aanschouwen, dan is het wel aan te raden om precies op het hoogste punt van het tij (vloed) of op het laagste punt van het tij (eb) aanwezig te zijn.

Hoe kom je bij Saltstraumen?

De beste manier om bij Saltstraumen te komen is met de auto. Vlieg naar Bodø, haal je huurauto hier op en rij naar Saltstraumen. Vertrek je vanuit Bodø met de veerdienst naar de Lofoten? Of rij je vanuit Bodø met de auto naar de Lofoten via Bognes, zoals wij doen? Dan is het zeker een aanrader om Saltstraumen toe te voegen aan het begin of aan het einde van je reis.

Parkeren bij Saltstraumen

Je kunt de auto parkeren aan het begin van de brug; op Google Maps staat dit aangegeven als Saltstraumen parking. Eind september, als ik hier ben, is er plek genoeg op deze parkeerplaats. In het hoogseizoen is het wellicht een stuk drukker. Mocht er geen plek zijn dan kun je de auto misschien kwijt bij Saltstraumen Hotel. Vanaf hier maak je een mooie korte wandeling last het water richting de brug. Wij parkeren de auto aan de overkant van Pluscamp Saltstraumen Camping maar of dit in het hoogseizoen ook mogelijk is durf ik niet te zeggen.

Auto huren in Noorwegen voor je bezoek aan Saltstraumen

Een auto huur ik zelf altijd het liefst bij Sunny Cars, in verband met de all-in formule. Zelfs wanneer je door eigen toedoen schade rijdt, krijg je je eigen risico terug betaald. Sunny Cars maakt het de reiziger zo makkelijk mogelijk waardoor je onbezorgd de Noorse wegen op kunt.

Welke kant beste zicht Saltstraumen Bodo Noorwegen - Reislegende.nl

Overnachten in de buurt van Saltstraumen

Saltstraumen is natuurlijk vooral bekend om de getijstroom maar ook is dit voor veel mensen een favoriete plek om het noorderlicht te spotten doordat er weinig omgevingslicht is. Wil je de krachtige stroming zowel bij eb als bij vloed zien en ook meteen op een goede plek zijn als Aurora Borealis zich laat zien? Dan is Saltstraumen Hotel een goede plek voor een overnachtig. Mag het wat minder luxe zijn, dan zijn er huisjes te huur bij het ernaast gelegen Saltstraumen Hotels Hytter. Ook zijn er rondom Saltstraumen meerdere vakantiehuizen en cottages te huur.

Andere bezienswaardigheden in (en rondom) Bodø

In en rondom Bodø is er uiteraard meer te doen en te zien. Het nationale park Saltfjellet-Svartisen ligt ten zuiden van Bodø, hier kun je uitgebreid wandelen door bosrijke valleien met indrukwekkende bergen en gletsjers op de achtergrond. Vanuit Bodø kun je de ferry naar Moskenes pakken op de Lofoten, de archipel die bekend staat om zijn prachtige landschappen, pittoreske vissersdorpjes en idyllische stranden. Vanuit Bodø met de auto naar de Lofoten rijden is overigens ook heel goed te doen en kost je niet eens heel veel meer tijd. Mjelle beach is een mooi strand dat roze kleurt in bepaald licht, een fijn plekje om van de zonsondergang te genieten. Hovdsundet beach is een adembenemend mooi wit strand gelegen tussen het vasteland en een eilandje; het strand heeft dus aan beide kanten water. Het mooiste toiletgebouw van Noorwegen Ureddplassen vind je langs de scenic route Helgelandskysten (Fv17), in zuidelijke richting. Wil je eens een keer met een mooi uitzicht plassen dan is dit the place to go to!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button