Verraders kasteel: Erenstein

Wie is de Mol is nog niet afgelopen of Nederland is in de ban van een nieuw programma: De Verraders. Meteen in de eerste aflevering valt de mooie locatie op, een prachtig Middeleeuws kasteel. Super natuurlijk, zo’n plek voor een psychologisch avontuur vol verraad, leugens en manipulatie. Maar waar is dit kasteel van de verraders? Hoe heet dit kasteel en waar ligt het?

Kasteel Erenstein, kasteel van de verraders

De Verraders is opgenomen in kasteel Erenstein. Dit mooie bouwwerk ligt in de Anstelvallei, in de gemeente Kerkrade. De naam Erenstein komt van de familienaam Van Ederen. Dit is de familie die het kasteel aan het begin van de 14e eeuw liet bouwen. Het kasteel doet sinds 2010 dienst als hotel en restaurant van hotelketen Fletcher.

Verraders kasteel: Erenstein - Reislegende.nl

Geschiedenis van kasteel Erenstein

Nadat in 1340 kasteel Erenstein werd gebouwd door de familie van Ederen werd het eeuwen lang bewoond door leden van deze familie. Doordat er getrouwd werd met leden van andere aderlijke families staat de naam van Ederen niet al die tijd als eigenaar/bewoner te boek. Namen als Huyn van Amstenrade en Von Spies Büllesheim volgen van Ederen op. Hierna kwam het kasteel in andere handen terecht.

Begin 1700, rond de periode dat het kasteel voor het eerst in andere handen terecht kwam, brak er een felle brand uit waardoor een aantal delen van het landgoed flink verwoest werden. De nieuwe eigenaar liet een zo goed als nieuw kasteel neerzetten, geheel in de toen populaire Louis XV- stijl. Twee eeuwen later, begin 1900, kwamen er Franse paters in het kasteel wonen. In 1940 kocht de gemeente Kerkrade het kasteel, waarna het tot 1961 diende als streekmuseum. In de jaren ’60 werd het gebouw ingrijpend gerestaureerd om vervolgens in handen te komen van de Camille Oostwegel Château Hotels & Restaurants groep. In 2010 kwam het in handen van Fletcher Hotel Group.

Geen spannende verhalen van ridders en schermutselingen voor deze plek, helaas. Wel een prachtige locatie waar eeuwenlang aderlijke families met trots hebben gewoond.

Verraders kasteel: Erenstein - Reislegende.nl

De Verraders, het programma

In het programma De Verraders verblijven 18 bekende Nederlanders in kasteel Erenstein, het “verraders kasteel”. Drie mensen krijgen de rol “verrader” opgelegd, dit zijn Diederik Jekel, Kees Boot en Holly Mae Brood. Zij bepalen elke avond welke “getrouwe” (een van de andere 15 kandidaten) die nacht “vermoord” zal worden. De 15 getrouwen hebben geen idee wie de verraders zijn, maar ze doen natuurlijk hun uiterste best om hier achter te komen. Dagelijks kunnen de getrouwen in “de Raad” proberen de verraders weg te stemmen. Overdag moeten alle kandidaten met elkaar spellen en opdrachten doen om samen zo veel mogelijk zilver bij elkaar te verdienen. Maar verdienen ze dit uiteindelijk voor de groep overgebleven getrouwen of gaat er een verrader in zijn eentje met de zilverschat vandoor?

Overnachten in het Verraders kasteel Erenstein

Ben je helemaal in de ban van het programma en wil je zelf ook eens overnachten in deze Limburgse carréhoeve, omgeven door barokke tuinen en slotgracht? Dat kan! Kasteel Erenstein heeft 45 luxe hotelkamers, waaronder 12 suites en een appartement. Bekijk hier de mogelijkheden.

Maastricht ligt niet ver van kasteel Erenstein en ook het Drielandenpunt en de mooie dierentuin GaiaZOO liggen in de buurt. In de Anstelvallei kun je prachtig fietsen en wandelen en ook een bezoekje aan een van de buurlanden behoort tot de mogelijkheden. Een super leuke plek voor een weekendje weg dus!

*Foto’s via Shutterstock

Laat meer zien
Back to top button