Ballonvaren in Alentejo, een ervaring om nooit te vergeten

Tijdens een bezoek aan het bijzondere Alentejo in Portugal gaat een lang gekoesterde wens in vervulling: ballonvaren. Ik wil dit al zó lang graag doen! Maar het is lastig te plannen, helemaal wanneer je op doorreis bent. En daarnaast ben je nog eens afhankelijk van het weer. Ook nu is het tot op het laatste moment spannend of het ballonvaren in Alentejo wel door kan gaan. Ga ik dit echt doen? Het geloven doe ik pas op het moment dat ik in de ballonmand stap, de piloot de brander ontsteekt en ik de grond onder me zie verdwijnen.

Lees ook: 4x prachtige accommodatie in Alentejo

Ballonvaren in Alentejo, Portugal - Reislegende.nl

Puur en sereen Alentejo, perfect voor een ballonvaart

De zomers in de binnenlanden van Alentejo zijn droog en kunnen erg warm zijn. De gemiddelde temperaturen zijn in juli en augustus rond de 30ºC en kunnen zo maar oplopen richting de 40ºC. Alentejo beslaat met een oppervlakte van 27.000 km2 ongeveer 1/3 deel van Portugal. Het aantal inwoners is 500.000. Een vergelijking: Nederland heeft een oppervlakte van ruim 41.000 km2 meer dan 17 miljoen inwoners.

Niet zo gek dus dat je in Alentejo hele afstanden met de auto kunt afleggen zonder iets tegen te komen. Niets anders dan goudgeel gekleurde heuvels met verdwaalde olijfbomen en groepjes schapen. Op andere plekken volop wijngaarden, zo ver je kunt kijken. En dan ook nog eens een groot stuwmeer in de buurt met hier een daar een klein dorpje aan de oever… Alentejo heeft dé perfecte ingrediënten voor het maken van een ballonvaart!

Vereisten voor een ballonvaart in Alentejo

Het gebeurt maar al te vaak dat een ballonvaart op het laatste moment niet door kan gaan. De wind trekt aan, er hangt mist, de wind draait of er komen buien aan. Aanbieders van ballonvaarten houden dan ook nauwlettend de weersvoorspellingen in de gaten. Toch blijft het ook bij onze ballonvaart tot het laatste moment spannend. Pas als het een beetje licht wordt in de ochtend kan de piloot bepalen of het zicht goed genoeg is. Vooral als de nachten koud en vochtig zijn gebeurt het geregeld dat er mist aanwezig is, er moet dan worden gewacht tot de mist grotendeels is opgetrokken.

Een aantal voorwaarden voor een veilige ballonvaart: het zicht moet goed zijn, minimaal 1500 meter. De windsnelheid moet op een hoogte van 150 meter minder zijn dan 45 km per uur en mag voor de landing niet meer dan 20 km per uur zijn net boven de grond (windkracht 3). Er mag geen regen of onweer voorspeld zijn in een straal van 20 kilometer.

Lees ook: Vanuit Lissabon een dagje naar Óbidos

Ballonvaren in Alentejo, Portugal - Reislegende.nl

Gelukkig hebben wij alles mee en voor ik het weet bekijken we Alentejo vanuit de lucht. Het weer is zó ontzettend rustig dat je helemaal niet voelt dat je omhoogt “zweeft”. Het is werkelijk prachtig, helemaal nu de zon opkomt en zorgt voor lange schaduwen op de grond. Het bekende Convento da Orada ziet er mooi uit van bovenaf en wordt snel kleiner, evenals het op de heuvel gelegen Monsaraz.

Ballonvaren in Alentejo, Portugal - Reislegende.nl

Is het warm of koud in een luchtballon?

Al snel blijkt dat ik te warm aangekleed ben voor de ballonvaart. Ik had gedacht dat het een paar honderd meter boven de grond best fris zou zijn maar integendeel. De branders geven veel warmte af. Zo veel zelfs dat ik mensen met dun haar zou adviseren om een petje te dragen. De sjaal gaat al snel af en het vest gaat uit. Het is prima te doen met een t-shirt in de luchtballon. Er staat bijna geen wind, maar het schijnt zo te zijn dat je bij iets meer wind ook geen kou voelt, je hebt immers “wind mee”. Daarnaast warmt het in Alentejo natuurlijk snel op als de zon zijn weg naar boven weet te vinden.

Lees ook: De mooiste stranden aan de Algarve

Ballonvaren in Alentejo, Portugal - Reislegende.nl

Ballonvaren in Alentejo: stil en sereen

De schaduwen op de grond worden korter en we merken dat het iedereen op de grond ontwaakt. We horen schapen blaten, hanen kraaien en hier en daar blaft een hond. Verder niets. Geen verkeer, geen werkzaamheden. In de ballonmand zijn we allemaal (6 personen) stil en sprakeloos. Alentejo ziet er niet alleen sereen uit, het voelt sereen! Helemaal wanneer we richting het Alqueva meer glijden. De wind voert ons evenwijdig aan het meer in noordelijke richting en even is het de vraag of we het meer wel over kunnen steken. Als de wind iets draait laat de piloot de luchtballon iets zakken en naderen we het water.

Adembenemend mooi is het vanaf hoogtes die wisselen tussen 500 meter en 1 meter. Ja 1 meter… de piloot heeft tijdens deze vaart zin om een grapje uit te halen. Wanneer we maar blijven zakken midden op het meer denk ik toch echt dat hij geen hoogte kan houden doordat de wind helemaal weg gevallen is. Net op het moment dat ik heb bedacht hoe ik uit de mand klim als we het water raken cirkelen we onder de ontstekende warmte weer omhoog. De lach op het gezicht van de piloot spreekt boekdelen, ik weet genoeg :-)

Ballonvaren in Alentejo, Portugal - Reislegende.nl

Drone of luchtballon?

Ik ben echt blij met de foto’s die ik kan maken vanuit de luchtballon. Daar kan mijn drone niet tegenop! Kan wel natuurlijk, maar met mijn drone mag ik niet vliegen op 500 meter hoogte. Bovendien sla ik nu 2 vliegen in één klap. Ik heb mooie foto’s én ik kan zelf 1,5 uur genieten van een wonderschoon landschap.

Lees ook: Must see aan de Algarve: Ponta da Piedade

Ballonvaren in Alentejo, Portugal - Reislegende.nl

Landing van de luchtballon

Het is na anderhalf uur even zoeken naar een geschikte plek voor de landing. De piloot kijkt naar een recht stukje grond, zonder rotsblokken of andere oneffenheden. Daarnaast moet hij ook de vele olijfbomen zien te ontwijken. Kundig als hij is zet hij de ballonmand zonder horten of stoten op de grond. Zo “smooth” dat we hurkend in de ballonmand (veilige landingspositie) niet eens door hebben dat we daadwerkelijk op de grond staan.

Als we wachten op de auto met aanhanger die de luchtballon op komt halen mag ik uit de ballonmand om wat foto’s te maken. Omdat er 1 luchtballon was tijdens deze vlucht hebben we namelijk helemaal geen foto’s van de luchtballon in vol ornaat. Mooi even meegepakt zo!

Ballonvaren in Alentejo, Portugal - Reislegende.nl

Ballonvaren in Alentejo met Windpassenger

Wil je ook ballonvaren in Portugal? Dan kan ik Windpassenger echt aanraden. Professioneel en kundig. Het bedrijf is gevestigd in Lissabon maar biedt ballonvaarten aan op diverse plekken in Portugal. Neem zeker een kijkje op hun website en boek ballonvaren in Alentejo wanneer je deze regio in Portugal gaat bezoeken. Een ervaring om nooit te vergeten.

Ballonvaren in Alentejo, Portugal - Reislegende.nl

Meer informatie over Alentejo kun je vinden op de website van Visit Alentejo en Visit Portugal.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button