Must see in de Algarve: Ponta da Piedade

Ponta da Piedade staat bekend als een van de mooiste plekken in het zuiden van Portugal. Je vindt hier kalkstenen rotsformaties die hun grillige vormen danken aan erosie- en weersinvloeden. De kust tussen Lagos en Albufeira kent diverse stukken kustlijn met enorme kalkstenen rotsformaties, maar die van Ponta da Piedade zijn wel heel speciaal. In dit artikel vertel ik je meer over deze prachtige plek in de Algarve.

Must see aan de Algarve: Ponta da Piedade - AllinMam.com

Hoe is Ponta da Piedade ontstaan?

Ponta da Piedade is, net als de hele kustlijn van de Algarve, het resultaat van geologische processen die al miljoenen jaren voortduren. De zuidkust van Portugal is onderhevig aan erosie door wind, regen en golven. Deze erosie zorgt ervoor dat de zachte kalksteenlagen gaan eroderen. Dat proces creëert op natuurlijke wijze grillige vormen in de rotspartijen. Een mooi voorbeeld van de kracht van de natuur!

Zoeken naar miljoenen jaren oude schelpen en fossielen

Miljoenen jaren geleden was het zeeniveau veel hoger en dat zie je terug in de rotswanden. Overal vind je fossielen en schelpen; heel gek om dit tientallen meters boven het huidige zeeniveau terug te zien. De uitzichten zijn hier fenomenaal en op verschillende plekken kun je via trappen op afgelegen strandjes komen.

Praia da Balança - Must see aan de Algarve: Ponta da Piedade - AllinMam.com

Wandelen langs de kust van Ponta da Piedade

De kust bij Lagos leent zich uitermate goed voor mooie wandelingen, net als de rest van de Algarve kust overigens. Parkeren kan heel makkelijk op de grote parkeerplaats (gratis) bij de vuurtoren, vanwaar je binnen een paar minuten langs de steile hellingen naar beneden kijkt.

Er zijn talloze (zand- en kalkstenen) wandelpaden die zich kronkelend een weg banen over de rotspartijen. Het is wel altijd goed oppassen want het gesteente is zeer poreus en er zijn een hoop gaten en wanden die gemakkelijk afbrokkelen. Niet te dicht langs de afgrond lopen dus en goed letten op borden en hekken.

Lees ook: Praia de Albandeira en Estaquinha, juweeltjes aan de Algarve

Met een boot de rotsformaties van dichtbij bekijken

Via een trap met zo’n 180 treden kun je naar zeeniveau afdalen waar je vervolgens in een boot kunt stappen om de steile rotswanden en in zee staande rotsformaties van dichtbij te bekijken. Door erosie heeft het gesteente hier en daar bizarre vormen gekregen en zijn er zelfs bruggen ontstaan waar de boten onder door kunnen varen. Helaas is de zee erg ruw wanneer wij er zijn waardoor het water ook minder helder is dan bij rustig weer, maar dat maakt het eigenlijk alleen maar spectaculairder.

Bezoek verborgen strandjes van Lagos met een kajak

Zoals heel veel plekken langs de kust van de Algarve zijn ook diverse stranden bij Ponta da Piedade niet per voet te bereiken. De rotswanden zijn hier zó steil dat er gewoon geen mogelijkheid is om lopend beneden te komen. Een kajak kan hier uitkomst bieden. Het is echt supergaaf om met rustig weer een kajak of kano te huren en na een verfrissende tocht over zee neer te strijken op een verlaten strand. Praia da Balança is zo’n strand dat alleen maar te bereiken is per boot, kano of kajak. Het ligt prachtig verscholen tussen steile, tientallen meters hoge rotsen en is vanaf de rotsen zelfs lastig te zien.

Het is wel aan te raden altijd onder begeleiding van een gids de zee op te gaan met een kajak of kano. Een gids weet precies wanneer het hoog- en laag water is en welke plekken het mooist zijn om te bezoeken. In de haven in Lagos vind je talloze plekken waar je excursies kunt boeken maar ook vooraf online een tocht boeken is een aanrader.

Lees ook: Carvoeiro tips voor verborgen plekjes langs de kust

Praia da Balança - Must see aan de Algarve: Ponta da Piedade - AllinMam.com

Ontdek de westelijke én oostelijke kant van Ponta da Piedade

Het is verrassend om te zien hoeveel verschil er is tussen de westelijke én oostelijke zijde van Ponta da Piedade, ondanks het feit dat de afstand tussen beiden varieert tussen tientallen en enkele honderden meters. Het is heel goed zichtbaar wat de invloed van het zeewater en de stroming van het water hier doet met het broze kalksteen.

Aan de westelijke zijde is de zee ruwer en zijn de formaties veel grilliger. Er zijn grote trechters waarin het water zich omhoog werkt en voor kolkende watermassa’s zorgt. Het is hier veel lastiger om te wandelen, met jonge kinderen zou ik hier ook zeker niet aan beginnen. Ben je zonder kinderen dan loont het de moeite om hier de smalle paden langs steile afgronden te trotseren. Wie weet kom je ergens op een verborgen plek waar je het totaal niet zou verwachten een bankje tegen waarvan je je afvraagt hoe het er ooit gekomen is ;-)

Must see aan de Algarve: Ponta da Piedade - AllinMam.com
Rother wandelgids Algarve
Bekijk laagste prijs
bruna.nl
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 06:28

Capitool Reisgidsen – Portugal
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 02:26

Wat & Hoe Reisgids – Algarve
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 06:32

bruna.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 06:28

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button