Populair

Vanuit Lissabon een dagje naar Óbidos

Wanneer je in Lissabon bent kun je je dagen lang vermaken in de stad zelf. Lekker rondstruinen door smalle straatjes (deze Lissabon stadswandeling is super leuk), genieten van de zon op het terras, lekker eten in Lissabon en prachtige gebouwen bekijken. Maar wist je dat er in de buurt van Lissabon nog veel meer kleine stadjes en dorpjes liggen die het bezoeken waard zijn? Eén van die stadjes is Óbidos, ongeveer 5 kwartier rijden vanaf Lissabon (ca. 80 km). Een dagje naar Óbidos is goed te doen dus, tijdens een verblijf in Lissabon! Óbidos is één van de oudste en best bewaard gebleven vestingsstadjes van Portugal.

Óbidos in het kort

De geschiedenis van Óbidos gaat terug naar 713 na Christus, wanneer de Moslims op een heuvel versterking bouwen. Niet veel later vestigen de Moren een fort op de heuveltop. In 1148 wordt het fort veroverd door koning Alfons I en volgens de legende is ridder Gonçalo Mendes da Maia in zijn eentje verantwoordelijk voor de bestorming van het kasteel van Óbidos. In 1755 werd Óbidos getroffen door een aardbeving waarbij een hoop gebouwen verloren gingen. De stadsmuur en het kasteel zijn goed bewaard gebleven, evenals diverse andere gebouwen. Je kunt in Óbidos dan ook heel goed een indruk krijgen hoe een kleine stad er in de Middeleeuwen uitzag.

Vanuit Lissabon een dagje naar Óbidos

Je kunt natuurlijk een dagtrip met een bus boeken vanuit Lissabon naar Óbidos maar eigenlijk is het veel leuker om het stadje met een huurauto te bezoeken. Je bent dan vrij om te gaan en staan waar je wilt en op die manier kun je ook de enorme drukte midden op de dag ontwijken. Vooral in het zomerseizoen is het overdag erg druk met dagjesmensen die met tourbussen aankomen. Vroeg in de ochtend en aan het einde van de dag is het relatief rustig, ik zou dus zeker aanraden voor dat deel van de dag te kiezen.

Parkeren in Óbidos

Parkeren in Óbidos kan op de parkeerplaats bij het toeristen informatie punt. Hier is het betaald parkeren, maar aan de overkant van de weg vind je nog een enorme parkeerplaats waar je gratis parkeert. Je kunt vanaf hier langs het 15e eeuwse aquaduct richting Porta da Vila (Porta da Senhora da Piedade) lopen, de toegangspoort van Óbidos. Porta da Vila is prachtig versierd met keramieken tegeltjes (Azulejos) en er is een balkonnetje wat nog in goede staat verkeerd, met mooie ornamenten.

Vanuit Lissabon een dagje naar Óbidos - Reislegende.nl
Vanuit Lissabon een dagje naar Óbidos - Reislegende.nl
Vanuit Lissabon een dagje naar Óbidos - Reislegende.nl
Vanuit Lissabon een dagje naar Óbidos - Reislegende.nl

Óbidos bezienswaardigheden

Wanneer je onder de poort doorgelopen bent kun je meteen plaatselijke delicatessen proberen. Zo kun je Óbidos eigenlijk niet bezoeken zonder een glaasje Ginjinha (Ginja) te drinken, een likeur gemaakt van morellen. Bar Ibn Errik Rex staat bekend als hotspot als het om dit drankje gaat. Ze maken in deze mooi ingerichte bar met wandschilderingen gebruik van een oud familierecept en de likeur is te koop in mooie flessen.

Naast Porta da Vila kun je omhoog klimmen zodat je op de stadsmuur terecht komt. Je kunt het hele stadje rondlopen maar doe voorzichtig want op de meeste plekken is er geen afrastering of reling aan de kant van het stadje. En geloof me, de muren zijn écht hoog… Vanaf de stadsmuur heb je een prachtig uitzicht over het stadje zelf, over de wirwar van straatjes en over de omgeving rondom Óbidos. Je kunt de muur helemaal aflopen naar het kasteel, wat je op de foto hieronder achterin het stadje ziet liggen. In het kasteel is een Pousada Castelo de Óbidos, een ontzettend mooi en luxe hotel.

Een andere trekpleister in Óbidos is de Igreja de Santa Maria church, die in zijn huidige vorm dateert uit de 16e eeuw. De geschiedenis gaat op deze plek echter veel verder terug. In de tijd van de Moren, vóór 1148, stond er op dezelfde plek een Moskee. De kerk is van binnen rijkelijk versierd met tegels en heeft een prachtig beschilderd en bewerkt houten plafond.

Vanuit Lissabon een dagje naar Óbidos - Reislegende.nl

De straatjes spreken stuk voor stuk tot de verbeelding, evenals de pandjes, de kozijnen en de deuren. De huizen zijn witgekalkt en hebben nagenoeg allemaal blauwe of gele strepen aan de onderzijde. De straatjes zijn bedekt met ronde keien (kinderkopjes) dus het loopt niet altijd even makkelijk maar jeetje, wat ademt het een fijne sfeer uit. Muren zijn op veel plekken weelderig bekleed met planten en bloemen, erg mooi. Dit in combinatie met fel gekleurde kozijnen en prachtige oude deuren maakt Óbidos erg fotogeniek!

Zin in nóg een bezoekje vanuit Lissabon? Ga dan naar Sintra!

Vanuit Lissabon een dagje naar Óbidos - Reislegende.nl
Vanuit Lissabon een dagje naar Óbidos - Reislegende.nl

Grande Mercado Medieval de Obidos

Kun je er niet genoeg van krijgen, van het Middeleeuwse sfeertje? Dan zou je kunnen overwegen om in augustus Óbidos te bezoeken tijdens het Grande Mercado Medieval de Obidos, het jaarlijks terugkerende Middeleeuwse festival in Óbidos. Twee weken lang wemelt het in Óbidos van figuranten en acteurs, allemaal in Middeleeuwse stijl. Er worden toernooien te paard gehouden, er is een Middeleeuwse markt en ook kunnen er maaltijden uit die tijd genuttigd worden. Een aanrader voor liefhebbers van de Middeleeuwen :-)

Meer informatie over Óbidos vind je hier.

Vanuit Lissabon een dagje naar Óbidos - Reislegende.nl

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button