Wintersport in Lapland, hoeveel kost dat?

In de winter van 2023/2024 keken er miljoenen Nederlanders naar het populaire televisieprogramma Winter vol Liefde. Het programma, voor een deel opgenomen in Noorwegen en Zweeds Lapland, heeft massaal de harten van de kijkers veroverd. En het effect hiervan was misschien nog wel groter dan wat een reisprogramma voor elkaar krijgt: Nederlands hebben het relatief onbekende Scandinavische landschap in hun harten gesloten. Want wat is het mooi in Lapland, waar deelnemer Guido al jaren als Nederlander woont in het gehucht Arjeplog. Al kijkend naar het programma zag iedereen het meteen; het glooiende en soms bergachtige landschap leent zich perfect voor een mooie en magische wintersportvakantie.

Lapland, ver weg van het drukke bestaan

“In Lapland ben je echt in de wildernis” aldus Guido. Het zuiden van Zweden, Finland en Noorwegen is nog geciviliseerd. Wil je het échte noorden ervaren, kou ontberen en het noorderlicht zien, dan bezoek je Lapland. Bereid je goed voor als je op reis gaat naar het verre noorden; in de winter kan het er verschrikkelijk koud zijn. Zo zakte het kwik in de winter van 2024 naar 50 graden onder nul.

Wat kost een reis naar Lapland?

Gemiddeld begint de prijs van een reis naar Lapland bij ca. 1200 euro per persoon voor 1 week. Voor dit bedrag zijn accommodatie en vlucht meestal inbegrepen. Wil je verder niets ondernemen maar gewoon lekker buiten in de sneeuw zijn? Dan hoeft een vakantie in Lapland helemaal niet extreem duur te worden dus. Wil je diverse activiteiten gaan ondernemen? Dan kan de prijs aardig oplopen. Zo betaal je voor een tocht met huskies of een sneeuwscooter ritje al snel rond de 150 euro per persoon (afhankelijk van de plek waar je verblijft). Ga je echt voor het skiën? Denk dan aan een bedrag tussen de 200 en 250 euro voor een skipas van 6 dagen. Wil je ski’s huren huren? Voor een complete ski set reken je rond de 50 euro per dag af.

Zo zie je maar het complete plaatje helemaal afhangt van je wensen. Wij zijn al eens met het hele gezin naar Lapland geweest en hebben toen alle activiteiten gedaan. Te gek, maar daardoor was het een prijzige reis. Een volgende keer zou ik alleen de vlucht en de accommodatie boeken; ik kan mijn week in Lapland goed vullen met ellenlange tochten maken op sneeuwschoenen en de kinderen hebben aan een sleetje genoeg. Reken maar eens uit hoeveel geld dat scheelt!

Hoe bekostig je een reis naar Lapland?

Wil je die toffe reis naar Lapland maken maar heb je het geld nog niet bij elkaar? Hieronder zetten we een aantal handige tips voor je op een rijtje.

Maandelijks sparen

De beste manier om te sparen is door simpelweg maandelijks geld apart te zetten. Maak een automatische overschrijving aan, die er voor zorgt dat er elke maand een bepaald bedrag wordt overgeschreven naar je spaarrekening. Handig, hoef je er zelf verder niet over na te denken. Heb je een spaardoel ingesteld? Dan houdt de bank app bij hoever je nog van het doel verwijderd bent.

Vakantiegeld apart zetten

Voor mensen in loondienst is het handig om vakantiegeld meteen apart te zetten. Let goed op de geldende spaarrentes. Veel banken bieden nauwelijks tot geen spaarrente en dat is zonde; overstappen naar een andere bank kan je aardig wat rente opleveren.

Sparen door te pinnen

Een nog wat onbekende manier van sparen is het sparen door het doen van pinbetalingen. Bij de bank kun je instellen of je dat wilt en hoeveel dit dan moet zijn. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bij iedere pintransactie de afronding naar boven te laten plaatsvinden. Pin je bijvoorbeeld 27,50 dan wordt er 28 euro van je rekening geschreven. 50 cent gaat vervolgens naar je spaarrekening. Dit lijkt weinig, maar ga eens na hoe vaak je wel niet pint? De bedragen kunnen snel oplopen als je hier tijdig mee begint.

Sparen bij de supermarkt

Ook de meeste supermarkten hebben een spaarprogramma. Ging dit vroeger met het plakken van zegeltjes; tegenwoordig gaat het allemaal automatisch via een app. De rentes kunnen behoorlijk oplopen. Zo spaar je bij Albert Heijn 10 cent per uitgegeven euro, maar kun je dit ook verdubbelen. Heb je 49 euro bij elkaar gespaard? Dan krijg je 52 euro uitbetaald. Dit kun je meteen doen, maar je kunt het ook zien als een spaarpotje. Tel uit je winst!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button