Laat je betoveren door de spectaculaire shows in Puy du Fou

Ben je op zoek naar een uniek attractiepark in Frankrijk waar je kunt genieten van adembenemende shows en historische spektakels? Dan is Puy du Fou zeker een bezoekje waard. Dit bijzondere park staat bekend om zijn indrukwekkende shows die je meenemen naar diverse werelden in verschillende tijdperken. Of je nu houdt van ridders, Vikingen, musketiers of spectaculaire acrobatiek, Puy du Fou heeft voor ieder wat wils. In dit artikel vertel ik je meer over dit attractiepark en de shows die je absoluut niet mag missen.

Wat is Puy du Fou precies voor een park?

Puy du Fou is een uniek attractiepark in de Vendée dat bekend staat om zijn spectaculaire shows en historische spektakels. Het is geen gewoon attractiepark, maar een plek waar je je waant in andere tijden. Het park biedt een breed scala aan shows. Binnen en buiten; overdag en in de avond. Een bezoek aan Puy du Fou is echt een beleving op zich. De geschiedenis komt hier tot leven en voor even lijk je te weten hoe het er honderden jaren geleden aan toe ging.

Het ontstaan van Puy du Fou

Puy du Fou is ontstaan uit de passies en visies van Philippe de Villiers (toen student) en Jean Saint Bris (toen expert in lichtshows). Zij wilden een spectaculaire show maken waarin de geschiedenis tot leven zou komen. In 1977 vonden zij in Les Espesses een oud kasteel uit de renaissance tijd. Er werd een (fictief) verhaal geschreven over verschillende generaties uit de familie Maupillier, die leefden tussen de 14e eeuw en de Tweede Wereldoorlog. De show kreeg de naam Cinéscénie er werd vertoond voor de ruïnes van het kasteel. Het werd als snel een groot succes, waarna plannen ontstonden om een themapark te openen.

In 1989 opende Puy du Fou zijn deuren en sindsdien is het uitgegroeid tot een van de meest populaire attractieparken in Frankrijk. Het park is continu in ontwikkeling en blijft nieuwe shows en attracties toevoegen om bezoekers telkens weer te verrassen. Het ontstaan van Puy du Fou is een bijzonder verhaal van passie, creativiteit en een visie om geschiedenis op een unieke manier tot leven te brengen.

Meest indrukwekkende Puy du Fou shows

Momenteel zijn er in Puy du Fou 28 spectaculaire shows en voorstellingen te zien. Het is bijna onmogelijk om alle shows te bekijken, zeker wanneer je maar een of twee dagen in het park bent. Bijna alle shows worden meerdere keren per dag vertoond, waardoor je zelf heel goed een mooi dagschema in elkaar kunt draaien. Een aantal shows springen er echt tussenuit. Wat mij betreft kun je die meteen op je Puy du Fou must-see shows lijstje zetten.

Le Mime et L’Étoile

Le Mime et L’Étoile vind ik zelf een heel indrukwekkende show in Puy du Fou. Misschien wel de meest indrukwekkende! Het is overigens ook de enige show waar we twee keer naartoe gaan. Le Mime et L’Étoile neemt je mee naar het begin van de 19e eeuw, waar je kennismaakt met de wereld van pantomime en theater. Als Puy du Fou bezoeker ben je hier te gast op een filmset waar een stille film wordt opgenomen met actrice Garance en haar tegenspeler Mimoza. Er bloeit iets moois op tussen de twee, waar regisseur Gérard Bideau al op gehoopt had. Het filmen wordt echter onderbroken door een gebeurtenis die alles zal veranderen.

De hele entourage is hier echt fantastisch. Van het gebouw waarin de show wordt gegeven tot het geluid en van het acteerwerk tot de toneeleffecten. Het decor is waanzinnig mooi gemaakt en verandert gedurende de voorstelling van kleur naar zwart-wit, net als de kleding van de acteurs. Winkelpuien en gevels van huizen schuiven van rechts naar links en er wordt gebruik gemaakt van een soort loopband in de vloer, waardoor de acteurs zich écht door een lange straat in Belle Epoque stijl lijken te bewegen.

Le Bal des Oiseaux Fantômes

Ik hou van dieren en ook nog eens van actie fotograferen, vandaar dat ik de show Le Bal des Oiseaux Fantômes echt te gek vind. In deze show reis je terug naar de middeleeuwen, waar prinses Aliénor en haar jeugdvriendin Eloïse herinneringen ophalen. Tijdens hun verhalen komen er steeds meer vogels overvliegen en aan het einde van de show vliegt werkelijk alles door elkaar. Gieren, arenden, valken, uilen… werkelijk alles komt voorbij. Een must-see in Puy du Fou als je vogelliefhebber bent en zeker ook wanneer je houdt van actie fotograferen!

Le Signe du Triomphe

Le Signe du Triomphe is een andere spectaculaire show in Puy du Fou. Deze show neemt je in het Gallisch-Romeinse stadion mee naar het oude Romeinse Rijk. Hier ben je getuige van een groots spektakel vol gevechten met gladiatoren, wagenraces met paarden en indrukwekkende stunts. Het decor zit heel gaaf in elkaar, het verandert iedere keer van vorm en neemt daardoor andere gedaantes aan. Ook vuur wordt in deze show niet achterwege gelaten, en dat voel je op de tribunes. Zo nu en dan wordt het lekker warm! Le Signe du Triomphe is een absolute must-see als je een geschiedenis liefhebber bent en veel spektakel wel kunt waarderen. Alleen de sfeer al in dit immense grote stadion is een hele belevenis! Een show waar je na afloop nog vaak aan terug zult denken.

Les Vikings

Een andere show in Puy du Fou waar veel vuur voorbij komt is Les Vikings. Bij deze spectaculaire show ga je terug naar de tijd van de Vikingen, waar je getuige bent van de bruiloft van Sybèle en Aldéric in het dorp Saint Philbert le Vieil. Tijdens het feestgedruis vallen Vikingen het dorp echter binnen en dit zorgt voor veel stunts, spektakel en speciale effecten. Je kijkt ook hier weer je ogen uit. Boten die uit het water omhoog komen, verschillende dieren die er voorbij komen en veel stunts in en vanuit de 22 meter hoge uitkijktoren.

Mousquetaire de Richelieu

In het imposante theater Grand Carrousel kun je de 17e eeuwse voorstelling Mousquetaire de Richelieu bekijken. Een gigantische toneel met (naar zeggen) ‘s werelds grootste toneeldoek is de plek waar musketiers, Flamenco danseressen en ruiters te paard een spetterende show neerzetten. Het begin van de show vind ik zelf wat aan de saaie kant, maar zodra de volledige breedte én diepte van het toneel wordt gebruikt vliegen de water- en lichteffecten je om de oren. Ruiters te paard rijden mooie figuren terwijl danseressen het water omhoog laten spatten. Een indrukwekkende show in een indrukwekkend gebouw!

Le Dernier Panache

In het over 360° decors beschikkende Théâtre des Géants is de voorstelling Le Dernier Panache te zien. Het verhaal gaat over het leven van François-Athanase Charette de la Contrie (Charette), een Franse held uit de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. Er worden verschillende decors gebruikt die om de bezoekers heen lijken te draaien, maar bij nader inzien lijken juist de tribunes op een platform te staan wat draait. Echte decors worden gecombineerd met videoprojecties, echt heel gaaf gemaakt! In 2016 werd de show Le Dernier Panache verkozen tot Beste Europese Creatie en later in dat jaar zelfs tot Beste Creatie Wereldwijd.

Le Secret de la Lance

Terug naar de 15e eeuw kun je op de tribunes bij Le Secret de la Lance. Hier volg je het verhaal van Marguerite die alleen achter blijft in een kasteel nadat Jeanne d’Arc met ridders is vertrokken om tegen de Engelsen te vechten. Vooral het decor gaat je hier doen verbazen. Lijkt het toneel eerst klein en intiem, tegen het einde van de show is dat heel anders! Nadat ridders en stuntmannen te paard hun kunsten vertoond hebben verandert het decor drastisch. Ik ga niet vertellen wat er precies gebeurt, maar indrukwekkend is het zeker!

Les Noces de Feu

Maar liefst 7000 mensen (gemiddeld) kijken er iedere avond naar de voorstelling Les Noces de Feu, de show die op doordeweekse avonden getoond wordt in Puy du Fou. Je kijkt hier als het ware naar de herinneringen van een violiste en een pianist, die op een romantische wijze in het huwelijksbootje zijn gestapt. Een 7000 m² grote vijver is het toneel van deze show, waar dansers en acteurs onder het wateroppervlak vandaan omhoog komen. Geen idee hoe ze dat allemaal doen, maar jeetje, het is echt mooi! Danseressen gekleed in kostuums met elektroluminescentie, vuur, acrobaten die vanaf meters hoge pilaren het water in springen, mooie klassieke muziek en licht; vooral heel veel gekleurd licht. Echt een mooie afsluiting van een dagje Puy du Fou!

La Cinéscénie

Les Noces de Feu is niet de enige avondshow die er te zien is in Puy du Fou. De show La Cinéscénie is waarschijnlijk veel bekender en misschien wel een van de meest bijzondere shows in het park. Zoals je in het begin van dit artikel al hebt kunnen lezen wordt hier het verhaal verteld over de familie Maupillier, die leefde tussen de 14e eeuw en de Tweede Wereldoorlog. Verschillende generaties uit de familie worden gevolgd in hun levensloop. Het openlucht theater waar deze show getoond wordt ligt achter de ruïnes van het kasteel, voorin het park. Aan deze voorstelling doen duizenden acteurs, stuntmannen en medewerkers mee, het schijnt een enorm spektakel te zijn. Vuurwerk, lasers en beeldprojecties; alles komt voorbij. De show is zó groot dat het een plekje heeft gekregen in het Guinness World Records boek als grootste avondshow ter wereld. Helaas hebben wij de show niet kunnen zien, maar we houden het zeker in gedachten voor een volgende keer dat we in de buurt van Puy du Fou zijn.

Andere interessante shows in Puy du Fou

Er zijn nog veel meer shows in Puy du Fou te zien dan degene die ik hierboven heb beschreven. Maar zelfs twee dagen in het park zijn is niet genoeg om alles te bekijken. Naast bovenstaande voorstellingen bekijken we wel nog een aantal andere, kleinere shows.

De voorstelling La Renaissance du Château vind je in het kasteel waarmee het allemaal begonnen is. In zo’n 30 minuten word je door het kasteel geleid en zie je hoe de geschiedenis van het kasteel zich tijdens de renaissance ontwikkelde. Je gaat te voet door het kasteel, van ruimte naar ruimte. Op verschillende plekken staan of zitten historische figuren die je meer vertellen over die tijd. Echt even een stapje terug in de tijd zet je hier op deze plek. In plaats van alleen zien kun je het hier ook voelen, horen en ruiken!

La Renaissance du Château - Puy du Fou mooiste shows - Reislegende.nl
La Renaissance du Château

Een vrij heftige ervaring vinden we Les Amoureux de Verdun. Hier ga je te voet de loopgraven door, op 24 december 1916 (Eerste Wereldoorlog). Alles is zó waarheidsgetrouw gemaakt hier. Het geluid is oorverdovend en je schrikt iedere keer als een malle. Zo hoor je bommen vallen, granaten ontploffen waarbij ook de grond helemaal trilt en er gruis naar beneden valt. Met jonge kinderen kan dit best een (misschien wel té) indrukwekkende ervaring zijn.

Les Amoureux de Verdun - Puy du Fou mooiste shows - Reislegende.nl
Les Amoureux de Verdun

Les Chevaliers de la Table Ronde is een voorstelling waar het verhaal wordt verteld van Arthur en Merlijn. Ook hier krijg je mooie decorwisselingen en stunts te zien, waarbij er veel in het water gebeurt.

Les Chevaliers de la Table Ronde - Puy du Fou mooiste shows - Reislegende.nl
Les Chevaliers de la Table Ronde

Verschillende entree tickets, combi korting

Er zijn verschillende entree tickets beschikbaar voor Puy du Fou, zodat je zelf kunt kiezen welke optie het beste bij jou past. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een dagticket, waarmee je toegang hebt tot het park voor één dag. Maar er zijn ook meerdaagse tickets beschikbaar, zodat je meerdere dagen kunt genieten van alle shows en attracties in het park. Daarnaast biedt Puy du Fou ook combi tickets aan, waarmee je overdag toegang hebt tot het park en ook in de avond (alleen in het weekend) La Cinéscénie kunt zien. Voor La Cinéscénie kunnen overigens ook los entree tickets worden gekocht.

Voordelen van een pass émotion

Ben je een echte die hard en wil je zoveel mogelijk shows zien? Overweeg dan de aanschaf van een pass émotion. Voor 25 euro meer heb je dan voorrang bij voorstellingen zijn er bij de 8 grootste shows gereserveerde plekken waar je plaats kunt nemen. Wat ons betreft een waardevolle toevoeging!

Overnachten in Puy du Fou

Puy du Fou biedt verschillende overnachtingsmogelijkheden, zodat je kunt kiezen wat het beste bij jou past. Je kunt bijvoorbeeld overnachten in een van de themahotels van Puy du Fou, waar je wordt ondergedompeld in de sfeer van een bepaald tijdperk. Denk aan Le Camp du Drap d’Or, waar je overnacht in met wapenschilden versierde logeries of aan Le Grand Siècle, het residentiële kasteel van Lodewijk XIV. Slaap je liever in een middeleeuws fort dan wacht La Citadelle op je en prachtige themakamers heb je voor het uitkiezen in Le Logis de Lescure. Overnachten in Puy du Fou is een mooie manier om je bezoek aan het park compleet te maken.

Overnachten in de buurt van Puy du Fou

Als je ervoor kiest om niet in Puy du Fou zelf te overnachten, zijn er verschillende mogelijkheden om in de buurt te verblijven. Er zijn verschillende hotels en accommodaties in de omgeving die geschikt zijn voor een comfortabel verblijf tijdens je bezoek aan Puy du Fou. Deze hotels bieden vaak speciale arrangementen aan voor gasten die het attractiepark willen bezoeken, zoals kortingen op entreetickets of gratis vervoer naar het park. Daarnaast zijn er ook campings en vakantieparken in de buurt waar je kunt verblijven.

Puy du Fou, zeker een bezoekje waard

Puy du Fou is zeker de moeite waard om te bezoeken! Een uniek park waar je zeker weten een onvergetelijke ervaring opdoet vol historie en spektakel. Of je nu fan bent van ridders, Vikingen, musketiers of spectaculaire acrobatiek, er is voor ieder wat wils. Bovendien is Puy du Fou mooi te combineren met een vakantie in de Vendée, aan de Atlantische kust of meer richting Bretagne.

Meer informatie over Puy du Fou vind je op de website van het park.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button