Voorbereiding voor een roadtrip, benodigdheden en tips

Je gaat vanuit huis een roadtrip maken, hoe leuk is dat! We wonen in Nederland wat dat betreft heerlijk centraal, we kunnen werkelijk alle kanten op. Zo zijn roadtrips richting Scandinavië populair, evenals roadtrips richting het Middellands zeegebied, Frankrijk, Spanje en Portugal. Genoeg keuze! Maar een roadtrip vergt wel wat voorbereiding. Waar je zoal aan moet denken? In dit artikel delen we tips voor de voorbereiding van jouw roadtrip en vertellen we je over de benodigdheden om goed en veilig op pad te gaan.

Zorg dat de auto goed verzekerd is

Het is eerste wat ik zelf altijd doe als we met de auto op vakantie gaan is checken of alle verzekeringen kloppen; ook de autoverzekering dus. Een autoverzekering afsluiten hoeven we voor een vakantie niet te doen, de auto is altijd al goed verzekerd. Maar even checken of alle gegevens nog up to date zijn en kijken hoe het zit wanneer er in een ander land iets zou gebeuren is nooit zonde van je tijd.

Geef de auto nog een beurt voor je op pad gaat

Veel mensen doen het, de auto nog even bij de garage brengen voor een beurt, voor ze ermee op pad gaan. Zelf doe ik dat ook. Ik ga op die manier toch met een geruster gevoel de weg op. Olie nakijken, bandenspanning checken, kijken of de airco nog naar behoren werkt en of de auto nergens lekt. Als je handig bent kun je dit natuurlijk ook allemaal zelf; ik ben eerlijk gezegd meer van het gemak.

Kijk of je vignetten nodig hebt

Rij je door landen waarvoor je een vignet nodig hebt, zoals Oostenrijk of Zwitserland? Handig om deze vooraf alvast aan te schaffen. Dan hoef je er ter plaatse niet meer over na te denken. Het aankopen van vignetten kan gemakkelijk online. Wacht er niet té lang mee; ik heb zelf wel eens gehad dat ik online geen Oostenrijk vignet voor de duur van 10 dagen meer kon bestellen.

Roadtrip in de sneeuw? Check je banden!

Ga je voor een winterse roadtrip? Check dan wat de regels van autobanden zijn in de landen waar je doorheen rijdt. In bepaalde landen is het verplicht om in de wintermaanden op winterbanden te rijden, en soms zelfs met een minimaal aantal mm’s profiel. Handig om vooraf even uit te zoeken. Meer tips over rijden in de sneeuw vind je in dit artikel met tips voor een autovakantie naar de sneeuw.

Zorg voor eten, drinken en andere spulletjes in de auto

Je weet het maar nooit; je kunt zo maar in een ellenlange file terecht komen. Niet fijn in de blakende zon, maar ook niet in winterse kou! Zo kun je in de zomer veel baat hebben bij een (lichtgekleurde) paraplu wanneer je in de file terecht komt. Vooral in de zuidelijke landen kan het onaangenaam heet worden in de file. Als je hier een paar uur in staat, laat je ook niet continue je motor draaien. Stap uit en maak gebruik van je paraplu, lekker even in de schaduw, weg bij het hete asfalt. In de winter kan het juist ijzig koud zijn. Als je dan de motor van de auto uitzet kan het erg koud worden in de auto. Fijn wanneer je wat dekens bij je hebt. Neem voldoende eten en drinken mee. Lekker koel drinken voor in de zomer en wellicht ook iets warms in een thermosfles voor in de winter.

Boek in het hoogseizoen vooraf je accommodaties

Maak je je roadtrip in het hoogseizoen? Dan is het handig om vooraf je accommodaties te boeken. Als je natuurlijk al weet hoe je route gaat verlopen. Ben je met z’n tweetjes en daardoor heel flexibel? Dan is het misschien niet nodig omdat je het niet erg vindt om wat langer te zoeken naar een plek om te overnachten. In het laagseizoen zal het vinden van een accommodatie stukken makkelijker zijn; vooraf boeken is dan niet altijd nodig. Maar kan nog steeds wel zorgen voor rust in je hoofd!

Zin in een uitdaging? Ga voor old school kaartlezen

Heb je wel zin in een uitdaging? Dan is het superleuk om er weer eens een wegenkaart bij te pakken voor old school kaartlezen. Laat die hersenen maar weer eens kraken en overuren maken, terwijl je geniet van al het moois om je heen. Tot er onenigheid ontstaat… vanaf dat moment is Google Maps weer je grootste vriend. Het moet natuurlijk wel gezellig blijven.

Check, check, check? Goede reis!

Alles afgevinkt? Heb je de juiste autobanden, je benodigde vignetten, is het auto verzekeren gelukt en heb je alles bij de hand tijdens de reis? Dan kan de roadtrip beginnen. Met een goed gevulde koelbox, lekkere muziek, een fijn gezelschap en adembenemende landschappen kan het bijna niet mis gaan. Op naar een prachtige, succesvolle roadtrip!

*Uitgelichte foto via Shutterstock

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button