10 tips voor betalen op reis

Ga je op reis? Dan is het goed om voorbereid te zijn op de regels omtrent betalingen in het buitenland. Of je nu de pittoreske straten van Parijs verkent, de bruisende markten van Marrakech bezoekt of het tropische Bali ontdekt; het is fijn om je financiële mogelijkheden op reis duidelijk te hebben. In dit artikel zetten we waardevolle tips op een rijtje voor betalen op reis, zodat je zorgeloos kunt genieten van al het moois dat je tegen komt.

Check vóór vertrek de instellingen van je bankpas

Plannen om buiten Europa op reis te gaan? Dan is het belangrijk om vooraf de instellingen van je bankpas te controleren. Om met je bankpas betalingen buiten Europa te kunnen verrichten of om geld op te kunnen nemen moet je bankpas ingesteld staan op “betalen buiten Europa”. Het is een eenvoudige handeling; even inloggen, schuifje verzetten en klaar is Kees.

Betalingsgewoonten onderzoeken

Voordat je vertrekt is het slim om te onderzoeken wat de gebruikelijke betalingsmethoden zijn in het land dat je gaat bezoeken. Sommige landen geven de voorkeur aan contante betalingen, terwijl andere sterk afhankelijk zijn van kaartbetalingen.

Contant geld gebruiken op reis

Het is altijd raadzaam om op reis wat contant geld bij je te hebben in de lokale valuta. Contant geld is handig voor kleine uitgaven. Denk aan het geven van fooien, het doen van aankopen op lokale markten of in winkels die geen kaartbetalingen accepteren.

Een creditcard gebruiken op reis

Een creditcard is handig voor grotere uitgaven en fungeert als een waardevolle back-up voor noodgevallen. Voordat je vertrekt is het handig om te controleren of je creditcard wordt geaccepteerd in het land waar je naartoe gaat. Daarnaast is het verstandig om contact op te nemen met je creditcardmaatschappij om informatie te krijgen over eventuele buitenlandse transactiekosten en valutawisselkosten, zodat je niet verrast wordt door extra kosten.

Prepaid creditcards bieden voordelen zoals controle over je uitgaven zonder schuldopbouw, wereldwijde acceptatie en veiligheid tegen fraude. Bovendien heb je bij een prepaid creditcard geen geen rentekosten. Aangeraden wordt wel om de kosten te vergelijken voordat je een bepaald soort creditcard aanschaft.

Valutawisselkantoren in het buitenland

Valutawisselkantoren op luchthavens en toeristische gebieden staan ​​bekend om hun ongunstige wisselkoersen en hoge commissies. Het is meestal voordeliger om geld op te nemen bij lokale geldautomaten door betere wisselkoersen.

Geld pinnen op reis

Meteen contant geld pinnen bij aankomst? Handig! Maar hou er rekening mee dat er bij geldopnames extra kosten in rekening kunnen worden gebracht. Deze kosten variëren per bank en kunnen bestaan uit een koersopslag. Soms wordt daarnaast ook nog een vast bedrag gerekend. Check vooraf bij je bank hoe het zit met geldopnames in het land waar je naartoe reist. Je kunt dan een afweging maken: of in Nederland al lokale valuta bestellen of op je bestemming cash pinnen. Toch pinnen op locatie? Kies bij voorkeur voor geldautomaten die zich bevinden in bankfilialen of op goed beveiligde openbare plaatsen.

Biedt je reisverzekering dekking bij verlies van geld of passen?

Het is raadzaam om te controleren of je reisverzekering dekking biedt voor verlies of diefstal van contant geld en creditcards. Sommige reisverzekeringen bieden ook medische dekking in het buitenland. Dit kan van onschatbare waarde zijn als zich onverwachte situaties voordoen.

Mobiele betalingen in het buitenland

In sommige landen zijn mobiele betalingssystemen, zoals AliPay in China en Paytm in India populair. Als je van plan bent om naar een land te reizen waar deze systemen gebruikelijk zijn kan het handig zijn om vooraf de bijbehorende apps te downloaden en te koppelen aan je bank- of creditcardrekening.

Maak kopieën van documenten

Maak kopieën of scans van belangrijke documenten. Denk aan je paspoort, bankpassen, creditcards en andere essentiële papieren. Bewaar deze kopieën op een veilige plaats, gescheiden van de originelen of deel ze met een (vertrouwde) reisgenoot. Als je je documenten verliest of als ze gestolen worden kunnen deze kopieën helpen bij het blokkeren van kaarten en het verkrijgen van vervangende exemplaren.

Let op skimmen als je op reis bent

Wees voorzichtig bij het gebruik van geldautomaten en kaartlezers aangezien skimmen een veelvoorkomende vorm van fraude is. Controleer de apparaten op verdachte bijlagen en gebruik je hand om het toetsenbord te bedekken bij het invoeren van je pincode. Op deze manier minimaliseer je het risico op skimming.

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button