Veel gestelde vragen over de ESTA voor Amerika

Ga je binnenkort op reis naar Amerika en verblijf je er minder dan 90 dagen? Dan hoef je in dit geval geen visum aan te vragen om te kunnen reizen. Echter, je dient wel in het bezit te zijn van een ESTA.

Wat is een ESTA precies?

ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is een elektronische reistoestemming voor het reizen naar Amerika. Deze reistoestemming wordt na een goedkeuring automatisch elektronisch gekoppeld aan het paspoort. Tijdens het inchecken op de luchthaven is dan ook meteen te zien of er een ESTA gekoppeld is aan je paspoort.

Wat is het Visa Waiver Program?

Het Visa Waiver Program is in het leven geroepen door het Department of Homeland Security. Dit hebben zij gedaan om reizigers vooraf te beoordelen of zij aan alle eisen voldoen. Maar ook met het doel om visumvrij te kunnen blijven reizen. Mensen die een ESTA aanvragen hoeven namelijk geen visum meer aan te vragen via de Amerikaanse ambassade.

Hoe lang is een ESTA geldig?

De ESTA is twee jaar geldig, tenzij in deze twee jaar je paspoort verloopt. Omdat de ESTA gekoppeld is aan het paspoortnummer, vervalt deze automatisch wanneer je paspoort verloopt. Een ESTA is niet te verlengen. Als een ESTA verlopen is, of je hebt je paspoort laten verlengen, dan dien je een nieuwe ESTA aan te vragen bij een volgende reis naar Amerika.

Waar kan ik een ESTA aanvragen?

Je kunt online een ESTA aanvragen bij eVisa Application Services. Het team van dit servicebureau staat voor je klaar om je te helpen bij het aanvragen hiervan. Zij maken het aanvragen van een ESTA makkelijker voor je door de ingebouwde controles op het aanvraagformulier, maar ze controleren elke aanvraag ook handmatig voor deze wordt verwerkt. Mochten er onduidelijkheden zijn dan nemen ze contact met je op. Automatisch sturen ze jouw ESTA per e-mail toe en eventueel per post. Betalen doe je gewoon met iDEAL, Bancontact/Mister Cash, Visacard, Mastercard of eMaestro.

Ik heb een fout gemaakt op mijn ESTA, wat nu?

Als de ESTA verwerkt is, dan is alleen het verblijfadres in de VS nog kosteloos aan te passen. Heb je de ESTA bij ons aangevraagd en kom je er achter dat je een fout hebt gemaakt, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Als de aanvraag nog niet verwerkt is, kunnen wij alles nog voor je aanpassen. Is deze wel verwerkt, kunnen we samen kijken of de fout eventuele consequenties gaat geven voor het binnenkomen van Amerika.

Als ik een tussenstop heb in Amerika, moet ik dan ook een ESTA aanvragen?

Al heb je alleen een korte tussenstop in Amerika en kom je het vliegveld niet eens af, zelfs dan moet je een ESTA aanvragen. In dit geval gaat het om een doorreis. Het betreft een doorreis wanneer je geen enkele nacht in Amerika verblijft. Verblijf je één nacht in Amerika, dan betreft het geen doorreis en dien je het verblijfadres op te geven indien deze bekend is.

Als ik van Canada naar Amerika wil reizen met de bus, moet ik dan ook een ESTA aanvragen?

Reis je van Canada over land naar Amerika dan hoef je hiervoor geen ESTA aan te vragen. Wel kan het zo zijn dat je het één en ander moet invullen en/of laten controleren aan de grens door een grensbewaker. Je hebt alleen een ESTA nodig als je met de boot of met het vliegtuig het land binnenkomt.

Moet ik een goedkeuring hebben ontvangen voordat ik ga reizen?

Helaas kun je niet reizen wanneer je nog geen goedgekeurde ESTA hebt. Heb je een ESTA aanvraag ingediend, maar blijft deze op “in behandeling” staan, dan houdt dit in dat je nog geen toestemming hebt om naar Amerika te vliegen. De beoordeling van je aanvraag mag maximaal 72 uur duren. Vraag dus in ieder geval 72 uur voorafgaand aan je reis de ESTA aan. Maar het is beter om deze een aantal weken van te voren aan te vragen. Mocht je ESTA aanvraag afgewezen worden, dan heb je nog tijd om een visum aan te vragen bij de Amerikaanse ambassade. Het is dan ook niet mogelijk om met spoed een ESTA aan te vragen. Vertrek je al snel, geef dit dan aan ons door. Wat wij namelijk wel voor je kunnen doen is de ESTA met voorrang verwerken.

Goed om te weten:

  • Om te kunnen reizen op een ESTA, dien je in het bezit te zijn van een retourticket
  • Een goedgekeurde ESTA geeft geen garantie tot het binnenkomen van de VS
  • De letter ‘O’ komt niet voor op het Nederlands paspoortnummer, dit is het cijfer ‘0’
  • Bij vrouwen wordt er alleen om een meisjesnaam gevraagd
  • Bij voornaam wordt er gevraagd om alle voornamen zoals deze in je paspoort staan
  • Met een ESTA mag je niet in dienst treden van een Amerikaanse wetgever
  • Je mag met een ESTA zo vaak als je wilt op en neer reizen tijdens de geldigheidsperiode en
    maximaal 90 dagen achtereen

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button