Beste plek voor grizzly’s spotten in Canada: Knight Inlet

Het is helemaal bewolkt wanneer we wakker worden ’s morgens op Vancouver Island. Als dat maar geen roet in het eten gaat gooien! Ik heb weken lang enorm naar deze dag uitgekeken. Vandaag gaan we met Tiderip tours op zoek naar grizzly beren in de Knight Inlet; een gebied boven Vancouver waar vaak beren gesignaleerd worden. Howard Pattinson houdt nog even een peptalk voor vertrek. Hij heeft al ruim 40 jaar ervaring als gids en volgens hem komt het helemaal goed, zeker qua weer. Bewolkt weer in de Knight Inlet is volgens hem beter dan zonnig weer, we zullen het zien!

Beste plek voor grizzly’s spotten in Canada: Knight Inlet

Om half 8 in de ochtend vertrekken we vanuit Telegraph cove op Vancouver Island: hier vandaan is het 2 uur varen naar de Knight Inlet. Het gebied waar we doorheen varen is prachtig! Het water is heel rustig tussen alle eilanden in. We hopen nog even om orca’s te spotten maar helaas. Je kunt ook niet alles hebben natuurlijk :-) Volgens Lindsay, onze gids van vandaag, zijn de orca’s momenteel aan het “travelen”. Dat wil zeggen dat ze richting het zuiden vertrokken zijn in afwachting van de zalmentrek, die in deze periode gaat plaatsvinden.

Als snel zien we aan de kust 2 zwarte beren rondscharrelen op de rotsen. Het is helaas veel te donker om er goede foto’s van te maken. Bovendien schieten ze de bossen weer in zodra ze de boot zien, alhoewel we echt op grote afstand varen.

zeeleeuwen in knight inlet - AllinMam.com

Lagoon Cove Marina met laag water

Dieren die ons wel nieuwsgierig na blijven kijken zijn zeeleeuwen die liggen te luieren op de rotsen. Het is low tide en dat is goed te zien aan de kustlijnen. Rotsen liggen droog en dieren komen hier naartoe op zoek naar schelpdiertjes. We maken een tussenstop in “Lagoon Cave”, waar ook goed te zien is dat het nu laag water is. Vanmiddag op de terugweg naar Telegraph Cove zullen we hier weer stoppen, als het water weer hoog staat. Wanneer je de steiger nu ziet is het onvoorstelbaar dat het water zo veel stijgt en zakt! Heel gaaf om alle zeesterren zo van dichtbij te bekijken. Blijkbaar hebben die zich zo aangepast aan deze wisseling van hoog en laag water dat het geen probleem is om een paar uur te overleven zonder water.

Grizzly’s spotten in Knight Inlet

Als we de Knight Inlet (Glendale cove) eenmaal invaren zien we meteen 4 grizzly’s. Wauw!!! Vaak zien gidsen dezelfde grizzly beren hier terug komen en voor het gemak geven ze ze geregeld een bijnaam. We zien er eentje met 2 witte vlekken welke Sergeant wordt genoemd. Deze grizzly is 3 jaar oud en net van zijn moeder af. Het valt me op dat de grizzly beren allemaal anders van kleur zijn. Sommige zijn blond van kleur, anderen bijna zwart. De grizzly’s die we zien zijn allemaal vrij mager en Lindsay legt uit dat de beren toe zijn aan de periode van de zalmentrek, wat nu een beetje begint (eind juli). In korte tijd eten ze dan heel veel zalm wat zorgt voor een goede voorraad vet, waarmee ze een tijd vooruit kunnen.

Beste plek voor grizzly's spotten in Canada - AllinMam.com

Beste tijd voor spotten van grizzly’s: met laag water

Hier in de Knight Inlet komen de grizzly’s tijdens low tide, vandaar dat wij daar nu ook precies zijn. Tussen en onder de rotsen zoeken de grizzly beren naar krabbetjes, mosselen en andere zeediertjes. Daarnaast eten ze ook gras en wanneer het seizoen daar is ook bessen.

Wanneer een grizzly vrouwtje in het voorjaar bevrucht wordt door een mannetje “wacht” het embryo tot de moeder lekker vet is met innestelen. Meestal gebeurt dit in november, net voor de winterslaap. De draagtijd is vervolgens 3 maanden; de meeste jongen worden dus in februari geboren. De jonge beren blijven zo’n 3 jaar bij hun moeder, totdat deze weer opnieuw drachtig is.

Op Vancouver Island zelf leven geen grizzly’s, alleen zwarte beren. Lindsay vertelt ons dat vorig jaar een grizzly beer blijkbaar is overgezwommen naar het eiland. Een inwoner op het eiland beweerde dat er een grizzly rondliep op zijn grond, mooi niemand die hem geloofde! Als er vervolgens niemand komt om de grizzly te vangen mag zo iemand het heft in eigen handen nemen en de grizzly afschieten…

Lagoon Cove Marina met hoog water

Het water gaat weer stijgen dus het is tijd om te gaan. We stoppen, net als op de heenweg, weer bij Lagoon Cove. De steiger ligt nu helemaal in het water, de zeesterren hebben weer wat meer bewegingsmogelijkheden :-)

lagoon cove high tide - AllinMam.com

Over bear encounters

De terugweg naar Telegraph Cove is wat onrustiger dan vanmorgen richting Knight Inlet. Lindsay zet een film op over Bear encounters en dat intrigeert me enorm. Ik heb nooit geweten dat er verschil is tussen een encounter met een zwarte beer en een encounter met een grizzly! Wel degelijk dus en ik schrijf alles aandachtig op om het later in mijn fotoboek te verwerken.

Adres

Knight Inlet  
Mount Waddington A
Brits-Columbia
Canada

Praktische informatie

-Grote kans op het zien van grizzly’s
-Meerdere touroperators, wij hadden goede ervaring met Tiderip tours vanaf Vancouver Island
-Hier kun je online je eTA Canada aanvragen(betalen kan met iDEAL)
-Beste periode in de zomer

Lokatie

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button