Roadtrip door Denemarken, route en tips

Zin in een leuke roadtrip? Dan is Denemarken bij uitstek geschikt. Eindeloze vergezichten, rustige wegen, leuke stadjes en mooie bezienswaardigheden. Maar Denemarken heeft een hoop regio’s en vooral veel eilanden. Welke route is dan het beste en waar moet je absoluut stoppen? En is dat allemaal niet heel ingewikkeld met veerdiensten enzo? In dit artikel laat ik zien welke roadtrip door Denemarken wij maken en welke bezienswaardigheden je onderweg tegenkomt.

Onze route door Denemarken

Denemarken kun je op verschillende manieren rond rijden. Vooraf is het zaak om te bekijken wat je precies wilt zien en ook niet onbelangrijk: wat je budget is. Als je namelijk veel gebruik gaat maken van overtochten met de veerdienst kunnen de kosten flink oplopen. In Duitsland vind je de eerste veerdiensten die je over kunnen varen naar de eilanden Seeland en Lolland. Zo ben je meteen in de buurt van Møns Klint en Kopenhagen, mocht je daar mee willen beginnen tijdens je roadtrip. Wij kiezen er echter voor om onze route door Denemarken rechtsom te rijden en eerst Jutland te bezoeken. We blijven dit keer meer aan de oostelijke zijde van Jutland, maar de westkust is ook zeker een aanrader. Benieuwd? Kijk dan eens naar deze route langs de westkust van Jutland, waarbij je langs prachtige vuurtorens rijdt.

Christiansfeld

De eerste plaats die we bezoeken tijdens deze roadtrip door Denemarken is Christiansfeld. Een plek waar volgens mij veel mensen langs rijden zonder te stoppen, aangezien ik nog nooit iemand over heb gehoord. In 1773 kreeg een groep Germanen (Moravische broeders) van koning Christian VII een stuk grond om een leefgemeenschap op te zetten. Ze gaven het de naam Christiansfeld, vernoemd naar de koning. Een Moravische kerk werd het middelpunt van het plaatsje. Alles om de kerk heen is in één stijl gebouwd, waardoor het echt een geheel is. De grote gebouwen direct bij de kerk dienden onder andere als gemeenschappelijke huizen voor weduwen en ongehuwde mannen en vrouwen. Verderop in de straten staan ook eengezinswoningen, eveneens in dezelfde stijl gebouwd. Hoe verder je van de kerk weg loopt hoe meer kleur de huizen lijken te krijgen. Sinds 2015 staat Christiansfeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

In een paar uurtjes loop je op je gemak een rondje door het plaatsje en kun je de Moravische kerk bekijken. Christiansfeld is al sinds eind 18e eeuw bekend om de honingkoekjes die hier worden gemaakt. Als je de koekjes wilt proeven kun je terecht bij Xocolatl, waar je ook andere lokale lekkernijen kunt kopen.

Christiansfeld in Denemarken
Christiansfeld in Denemarken
Xocolatl, voor honingkoekjes in Christiansfeld in Denemarken

LEGOLAND en LEGO house in Billund

Als je met het gezin reist is LEGOLAND in Billund je volgende stop. Je kunt het natuurlijk niet maken om langs te rijden zonder hier een dagje door te brengen. Overnacht na een bezoek aan LEGOLAND in het LEGOLAND hotel, super leuk voor de kinderen. Een andere optie is overnachten in Lalandia, waar je o.a. een groot indoor waterparadijs hebt. Ook een leuke bezienswaardigheid voor gezinnen in Billund is LEGO house. Hier kun je naar hartenlust bouwen met LEGO blokjes, diverse activiteiten ondernemen en je eten bestellen met blokjes. Sowieso is Billund een leuk plaatsje voor een stop, ook als je zonder kinderen bent.

Alles in het plaatsje staat in het teken van LEGO. Zo vind je in de hoofdstraat van het plaatsje op diverse plekken grote bakken met LEGO blokjes op straat, waar kinderen lekker met blokjes kunnen bouwen. Zo maar, gewoon op straat! Het is leuk om even het sfeertje te proeven, langs de LEGO fabriek te rijden en iets lekkers bij de bakker in het centrum te halen. Terwijl je ondertussen toch even stiekem iets bouwt met de LEGO blokjes :-)

Check accommodaties en beschikbaarheid in Billund

LEGOLAND hotel in Billund
LEGOLAND in Billund

GIVSKUD ZOO

Houden jij of je kinderen van dieren? Dan kan GIVSKUD ZOO een volgende stop zijn op je route door Denemarken. In dit park, wat ooit begon als leeuwenpark, lopen veel dieren rond in ruim opgezette verblijven waar je met de auto doorheen kunt rijden. Je rijdt in het park met eigen auto van parkeerplaats naar parkeerplaats (3 in totaal), waar het mogelijk is je auto te parkeren en te voet weer een ander gedeelte van het park te bekijken. In het park zijn ook diverse speeltuinen en horecagelegenheden. Een leuke plek om een dagje met het gezin door te brengen.

GIVSKUD-ZOO in Denemarken

Aarhus

De stad Aarhus is er eentje die je niet voorbij mag rijden. Er is in Aarhus veel te doen en te zien en je kunt hier gemakkelijk 2 dagen doorbrengen. Het centrum van Aarhus is ontzettend leuk en gezellig, met veel terrassen langs de Aarhus River in het centrum. Een echte hotspot in de stad is Aarhus Street Food, een grote hal waar je kunt genieten van allerlei soorten streetfood. Vergeet tijdens je wandeling door Aarhus niet door het straatje Møllestien te lopen, bekend om de kleine gekleurde huisjes. Den Gamle By is het historisch openluchtmuseum van Aarhus waar je je terug waant in de tijd. De Botanische tuin is ook een bezoekje waard, evenals het daarin gelegen Serra Tropicale.

Ben je gek op attracties? Breng dan een tijdje door in Tivoli Friheden, een pretpark middenin de stad. Een museum wat je niet van je lijstje mag schrappen is het ARoS Aarhus Kunstmuseum, bekend om de rainbow panorama bovenop het dak. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over een groot deel van Aarhus. Iets buiten het centrum vind je de Infinite Bridge (Den uendelige bro), een fijne plek om even te relaxen. Niet ver hiervandaan ligt het Moesgaard Museum, voor architectuur liefhebbers een must-see. Genoeg te doen en te zien dus in Aarhus!

Check accommodaties en beschikbaarheid in Aarhus

ARoS Aarhus kunstmuseum, Denemarken
Street Food Aarhus Denemarken
Den Gamle By, Aarhus, Denemarken
Aarhus terrassen en restaurants in Denemarken
Møllestien in Aarhus, Denemarken
Infinite bridge, Aarhus, Denemarken (Den uendelige bro)

Ebeltoft

Van Aarhus rijden we naar Ebeltoft aan de oostkant van Jutland. Ebeltoft is een sfeervol en charmant plaatsje aan zee op het schiereiland Djursland. In het historische centrum van Ebeltoft vind je smalle geplaveide straatjes met leuk gekleurde huisjes die hier en daar wat zijn verzakt. Ebeltoft is omringd door Nationaal park Mols Bjerge, waardoor het een ideale uitvalsbasis is voor activiteiten in de natuur. Wandelen, zeilen en fietsen zijn activiteiten die veel worden ondernomen in het gebied. Wil je een paar dagen verblijven in een leuk haventje? Dan kan ik Landal Ebeltoft zeker aanraden.

Check prijzen en beschikbaarheid bij Landal Ebeltoft of bekijk alle aanbiedingen bij Landal

Ebeltoft is ook bekend door Fregatten Jylland, het grootste houten zeilschip ter wereld. Het schip ligt al een aantal jaren in een droogdok en is samen met het ernaast gelegen museum te bezoeken. Wanneer je ronddwaalt door het oude centrum van Ebeltoft kun je ook een kijkje nemen in het glasmuseum en lekker eten in restaurant Mellem Jyder, het oudste pandje van Ebeltoft. Leuk voor een bezoek met kinderen zijn Ree Park Safari, Kattegatcentret en Djurs Sommerland.

Check verschillende accommodaties en beschikbaarheid in Ebeltoft

MOLSLINJEN veerdienst van Ebeltoft naar Odde, Seeland

Met de veerdienst MOLSLINJEN varen we tijdens deze roadtrip door Denemarken van Ebeltoft naar Odde op Seeland, een overtocht van ongeveer een uur. Vanaf Odde is het een dik uur rijden naar Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. Deze stad mag je tijdens deze reis natuurlijk niet missen! Kopenhagen is niet al te groot. Wanneer je op korte afstand van de stad overnacht is het heel goed te doen de stad in 1 dag te bezoeken. Wanneer je meerdere musea wilt bekijken is het aan te raden er minimaal 2 dagen voor uit te trekken.

Overnachten in Kopenhagen is niet goedkoop, zoek dus liever een Airbnb in de buurt van Kopenhagen. Onze Airbnb bevindt zich op 3 kwartier afstand van de stad, ideaal. We vernemen van locals dat veel bezoekers zelfs aan de andere kant van de beroemde Sontbrug in het Zweedse Malmö (of in de buurt) overnachten omdat het daar veel goedkoper zou zijn dan in Kopenhagen. Ze reizen dan ’s morgens met de trein in 20 minuten naar Kopenhagen en in de avond weer terug. Zelfs inclusief de kosten van de treintickets schijnt dat voordeliger te zijn!

Bezienswaardigheden in Kopenhagen

Ook in Kopenhagen is, net als in Aarhus, veel te zien. Iets wat je niet mag missen in Kopenhagen is natuurlijk het kleurrijke Nyhavn. Je vindt hier veel restaurants met terrassen. Het is een plek waar het altijd enorm druk is. Over de Inderhavnsbroen, die in het verlengde van Nyhavn ligt, loop je over het water naar een herbestemd gebied. Oude pakhuizen zijn (deels) en worden hier omgebouwd tot woningen, restaurants, winkels en bedrijfspanden. Het plan wordt heel mooi aangepakt en hoewel er nog best veel moet gebeuren kun je hier al goed een tijdje vertoeven. Een leuke plek om te eten is Reffen, waar allerlei street food wordt verkocht.

Check accommodaties en beschikbaarheid in Kopenhagen

Nyhavn Kopenhagen
Reffen Street Food Kopenhagen, Denemarken

Een andere mooie haven die je kunt bezoeken is Christianshavn. Het beeld van de zeemeermin is een grote toeristische trekpleister, maar ik hoor van meerdere mensen dat het de moeite niet perse waard is om er voor om te lopen. Ook in het centrum van Kopenhagen vind je een attractiepark, net als in Aarhus: Tivoli. Een aanrader is de 17e eeuwse Rundetårn (ronde toren), waar je de oudste sterrenwacht van Europa vindt. Vlakbij de ronde toren vind je nog heel oude binnenplaatsen, zoals achter Skindergade (Skindhuset).

Ronde toren in Kopenhagen, Rundetårn
Frederikskerk Kopenhagen

De Lutherse Frederikskerk is ook een mooie bezienswaardigheid in Kopenhagen. Christiansborg is ook mooi om te bekijken, evenals natuurlijk Amalienborg. Wanneer je zin hebt in even helemaal niets ga dan picknicken en relaxen in het park Kongens Have. Voor onderwaterleven kun je terecht bij het nationaal aquarium van Denemarken, Den Blå Planet. Dit 12.000 m2 grote aquarium ligt in Kastrup, een voorstad waar ook de luchthaven van Kopenhagen ligt.

Lees meer over Kopenhagen in ons artikel Stedentrip Kopenhagen, 16 bezienswaardigheden en tips.

Oude binnenplaats in centrum van Kopenhagen

Kijkje op de Sontbrug

Wil je de Sontbrug nog zien dan kun je naar de haven in Dragør rijden op het eiland Amager. De brug ligt wel een eindje weg, maar het uitzicht er op is vanaf deze plek heel mooi. Dragør zelf is trouwens een mooi historisch plaatsje met geel geschilderde huisjes. De geschiedenis gaat hier terug naar 1350 en dat Nederlanders hier invloed hebben gehad zie je nog terug aan diverse straatnamen.

Zicht op Sontbrug vanuit Dragør, Denemarken

Stevns Klint

De kustlijn van Stevns Klint is misschien minder bekend dan Møns Klint maar zeker niet minder imposant. Stevns Klint ligt onder de Baai van Køge, op zo’n 70 kilometer afstand van Kopenhagen. Sinds 2014 staat Stevns Klint op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De kustlijn van krijtrotsen is hier ruim 20 kilometer lang en op diverse plekken tikken de rotsen de 41 meter hoogte aan. 18 tot 20 meter onder de grond ligt een 1,6 kilometer lang gangenstelsel, wat in de koude oorlog werd gebouwd. In 2008 werd dit fort van Stevns opengesteld voor bezoekers. Bovenop de kliffen staat Højerup Gamle Kirke, een Lutherse kerk waarvan de geschiedenis terug gaat naar de 13e eeuw. Eeuwenlang lag er achter de kerk, aan de kant van de kust, een begraafplaats. Maar de rotsen brokkelen langs heel de kust af en in 1928 stortte de begraafplaats inclusief een deel van de kerk (het koor) in zee.

Stevns Klint, Seeland, Denemarken

Møns Klint

De reis gaat verder richting het zuiden en over de Alexandrinebrug bereiken we het eiland Møn, het eiland wat vooral bekend is door Møns Klint. De kustlijn van Møns Klint is met een lengte van 8 kilometer minder lang dan de kustlijn van Stevns Klint. De kliffen zijn met een gemiddelde hoogte van 130 meter ruim 3x zo hoog als de kliffen van Stevns Klint. Het krijtsteen is zo bros dat er hier vaak hele stukken naar beneden storten. De kans hierop is het grootst in de winter en in het voorjaar, mede door de regenval. De grootste aardverschuiving was in 1951. Toen kwamen er duizenden tonnen krijtsteen naar beneden, waarna in zee een schiereiland werd gevormd met een lengte van zeker 500 meter. In het Geocenter Møns Klint kun je veel te weten komen over de geschiedenis van het gebied en de aardverschuivingen. Het strand onderaan de kliffen is via steile trappen te bereiken (enkele honderden treden).

Wil je meer bekijken op het eiland Møn? Bekijk dan deze tips voor bezienswaardigheden op Møn. Meer informatie over Møns Klint en Stevns Klint? Lees dan ons artikel over deze krijtrotsen in Denemarken.

Møns Klint, Møn, Denemarken
Geocenter Møns Klint

Odense, geboorteplaats van Hans Christian Andersen

Er zijn vanaf Møn 2 manieren om op het eiland Funen te komen. Je kunt rijden via Bogø en dan de brug Farø Broerne pakken naar Falster. Vervolgens rij je het eiland Lolland op, maar hiervandaan zul je de veerdienst moeten nemen naar het eiland Funen. Om niet afhankelijk te zijn van vertrektijden van de veerdienst rijden wij via Bogø weer terug naar Seeland. Hier pakken we in het westen de 18 kilometer lange Grote Beltbrug naar Funen, waarna we al vrij snel aankomen in Odense.

Voor ons is Odense een tussenstop waar we lunchen in het leuke Storms Pakhus. Tijdens de lunch is het hier nog erg rustig maar de hele entourage doet vermoeden dat het hier elke avond druk is. Mocht je langer de tijd hebben in Odense dan kun je niet om Hans Christian Andersen heen. In Odense zijn veel bezienswaardigheden omtrent deze Deense schrijver, die vele sprookjes en romans op zijn naam heeft staan. Op deze leuke route door het zuiden van Denemarken kom je ook langs Odense. Benieuwd wat je allemaal kunt bezoeken op het eiland Funen? Lees dan het artikel leukste steden en dorpen op Funen.

Check accommodaties en beschikbaarheid in Odense

Storms Pakhus
Storms Pakhus in Odense, Funen, Denemarken
Storms Pakhus in Odense, Funen, Denemarken

Einde van de roadtrip door Denemarken

Via de Nieuwe Kleine Beltbrug, die Funen verbindt met Jutland, komen we aan het einde van deze roadtrip. Tenminste, wat betreft het gedeelte in Denemarken. Nu nog door Duitsland heen naar huis rijden!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Meer directe linkjes naar aanbieders vind je op deze pagina. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button