Procida filmlocaties: Generazione 56K, Il Postino, Talented Mr Ripley en meer

Dat Procida een magisch mooie plek is blijkt wel uit het feit dat het Italiaanse eilandje vaak gebruikt wordt als decor voor films en series. De kleurrijke, smalle straatjes en romantische havens werden al gebruikt als filmlocatie voor een aantal bekende films en ook tv koks weten de plek te vinden voor opnames van hun televisieprogramma’s. Té leuk om dit allemaal te bekijken, naast alle andere dingen die je kunt doen en zien op Procida. Voordat je het eiland gaat bezoeken, maar misschien wel nóg veel leuker om te kijken nadat je op het eiland geweest bent. Al kijkend naar de de beelden van het eiland herken je veel plekjes, waardoor je weer even het eilandgevoel terug krijgt. In dit artikel vertel ik over een aantal films en series die op Procida zijn opgenomen. Ook vertel ik op welke plekjes je zou kunnen letten als je iets gaat bekijken én welke filmlocaties op Procida werden gebruikt.

Veel gebruikte filmlocaties op Procida

Nu is natuurlijk niet ieder plekje op het eiland tijdens het terugkijken aan te wijzen, maar veel zul je meteen herkennen. Wat opvalt is dat verschillende plekjes op Procida steeds weer gebruikt worden in films, series en programma’s. Niet zo gek, het zijn precies de locaties die ik zelf misschien ook wel het mooiste vind! Denk aan de straatjes Via San Rocco en Salita Castello, het pleintje plein Piazza Dei Martiri en natuurlijk de kleurrijke haven Marina Corricella.

Procida Via San Rosso filmlocaties op het eiland Il Postino Generazione 56K The Talented Mr Ripley - Reislegende.nl
Via San Rocco

Il Postino

Van alle films en series die op Procida zijn opgenomen is Il Postino waarschijnlijk de meest bekende. De film is gebaseerd op de roman The Postman (Ardiente Paciencia) van de Chileense schrijver Antonio Skármeta. Il Postino won veel prijzen waaronder een Oscar voor beste muziek en een BAFTA Award voor beste buitenlandse film, beste regisseur en beste muziek. Overigens won de film ook in andere landen meerdere awards voor beste buitenlandse film.

Helaas kleeft er aan deze film een tragedie. De succesvolle hoofdrolspeler Massimo Troisi had een aangeboren hartafwijking en werd tijdens de opnames steeds zieker. Eigenlijk moest hij zo snel mogelijk naar het buitenland voor een harttransplantatie, maar hij wilde eerst de film afmaken. Een dag nadat de opnames waren voltooid stierf de acteur in zijn slaap aan een hartinfarct.

Procida filmlocaties Marina Corricella - Reislegende.nl
Marina Corricella

Het verhaal van Il Postino

Massimo Troisi vertolkt in Il Postino uit 1994 de rol van een Italiaanse postbode. Het verhaal speelt zich af op een Italiaanse eiland. De postbode, Mario Ruoppolo, raakt bevriend met een verbannen Chileense dichter, Pablo Neruda, die sinds kort op het eiland is komen wonen. De eilandbewoners zijn erg blij met de komst van Pablo Neruda; ze dragen hem op handen. Pablo ontvangt veel post van vrouwen, die Mario iedere dag naar zijn afgelegen woning op het eiland komt brengen. Mario vindt het allemaal ontzettend interessant en probeert er via Pablo achter te komen hoe hij ook dichter kan worden. Daarnaast helpt Pablo Mario met het veroveren van het hart van Beatrice Russo, een mooie jongedame die café Vino e Cucina in het dorp runt.

Procida filmlocaties Salita Castello - Reislegende.nl
De plek van het postkantoor in Il Postino (Salita Castello)
Filmlocaties op Procida Il Postino Vino e Cucina Marina Corricella - Reislegende.nl
Dorpscafé Vino e Cucina in de film Il Postino (gele pand)

Il Postino filmlocaties op Procida

Een plekje op de kade van Marina Corricella doet in de film dienst als dorpscafé Vino e Cucina. Lange tijd heeft op deze plek een restaurant gezeten: La Locanda del Postino. Tijdens mijn verblijf op Procida was het restaurant helaas gesloten en leek het alsof ze het aan het leeghalen waren. Natuurlijk genoeg andere leuke restaurants op Procida, maar toch jammer als deze echt verdwijnt.

Het postkantoor, een plek die in de film ook veel voorbij komt, kun je ook terug vinden. Het is een kleine buurtsuper in de straat Salita Castello. Loop je de straat Via San Rocco uit, dan loop je zo tegen de buurtsuper aan. Ook het straatje Via San Rocco zelf is te zien in de film. Mario en Pablo zijn een aantal keren te zien op het strand, dit is het strand Spiaggia Cala del Pozzo Vecchio aan de westkant van het eiland. Bekijk de (hele) film Il Postino

The Talented Mr. Ripley

Ook voor diverse scènes uit de film The Talented Mr. Ripley (1999) reisde men af naar Procida. Procida doet in de film dienst als Mongibello, het Italiaanse kustplaatsje waar Ripley (Matt Damon) bevriend raakt met Dickie (Jude Law). Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen de twee mannen en Marge, de verloofde van Dickie. Wat er daarna allemaal gebeurt laat ik even in het midden, voor de mensen die de film nooit gezien hebben.

The Talented Mr. Ripley filmlocaties op Procida

Eigenlijk zien we in deze film dezelfde plekken voorbij komen als in Il Postino. Salita Castello en Via San Rocco komen voorbij, met de mooie kerk Santuario S. Maria delle Grazie Incoronata op de achtergrond. Chiesa Parrocchiale di Maria SS. della Pietà e di S. Giovanni Battista, de kerk in Marina Grande, is te zien in het shot waarin Tom Ripley aankomt in Italië. Hierna zie je de bus waarin hij zit rijden door de straat Salita Castello. Salita Castello komt vaker terug in de film; soms dichtbij de winkeltjes en een paar keer ook verderop in de straat. Is het toch net of het op een heel ander plekje opgenomen is!

Het grootste deel van The Talented Mr. Ripley is opgenomen op andere locaties. Zowel Procida als het ernaast gelegen Ischia waren het decor voor het kustplaatsje Mongibello. Maar ook in Rome op Sicilië en in Venetië werd gefilmd. Bekijk de trailer van The Talented Mr. Ripley

Procida Generazione 56K filmlocaties op Procida Santuario S Maria delle Grazie Incoronata - Reislegende.nl
Via San Rocco met de kerk Santuario S. Maria delle Grazie Incoronata

Generazione 56K

Een vrij recente serie die deels is opgenomen op Procida, is Generazione 56K (2021). Ik spot de serie heel toevallig vlak na mijn bezoek aan Procida, als ik op zoek ben naar een leuke serie. Bij het zien van de trailer zie ik het meteen! Aangezien ik met mijn hoofd nog op Procida zit wil ik het eilandgevoel niet kwijt en kijk ik de serie zo goed als in één keer. Het zijn 8 afleveringen van ca. 30 minuten, op zich ook geen enorm lange zit. Smaakt wél meteen naar meer!

Het verhaal van Generazione 56K

Generazione 56K vertelt het verhaal over drie vrienden Daniel, Sandro en Luca. Ze zijn in de jaren ‘90 opgegroeid op Procida, maar wonen nu in Napels. In de serie volg je de vrienden in tegenwoordige tijd en zie je flashbacks naar hun jeugd. In zijn jeugd op het eiland is Daniel hopeloos verliefd op zijn buurmeisje Ines, maar zij ziet hem totaal niet staan. Matilda is de beste vriendin van Ines en is op haar beurt weer stiekem verliefd op Daniel. In deze tijd heeft Daniel een Tinder date die niet komt opdagen. Tenminste, dat denkt hij, want hij loopt Matilda tegen het lijf en denkt dat zij zijn date is. Hij herkent haar in eerste instantie niet en ze hebben een gezellige avond. Matilda is echter verloofd en staat op het punt om te gaan trouwen. Je kunt je voorstellen dat er daarna van alles gebeurt… Ik ga er niet meer over vertellen, behalve dan dat de jongens in hun jeugd internet ontdekken met een 56K modem. Dat verklaart meteen de naam van de serie. De serie kijkt heerlijk weg en vooral als je op Procida geweest bent zijn de flashbacks fantastisch. Je gaat dan veel dingen herkennen! Bekijk de trailer van Generazione 56K

Procida filmlocaties Generazione 56K Casale Vascello - Reislegende.nl
Casale Vascello

Generazione 56K filmlocaties op Procida

In Generazione 56K zie je wat meer verschillende plekjes op Procida voorbij komen dan in bovengenoemde series. Sowieso zie je bijna bij iedere aflevering tijdens de intro steeds weer mooie sfeerbeelden van het eiland. De meest in het oog springende plek waar gefilmd is, is Casale Vascello. Dit is de plek waar Daniel en Ines in hun jeugdjaren wonen. Casale Vascello is een soort hofje dat via twee kanten bereikbaar is: vanaf Via Largo Castello en vanaf Via Principessa Margherita. De kinderen zijn meerdere keren op het dak van een huis te zien, waarbij je mooi zicht hebt op een deel van Palazzo d’Avalos en op Marina Corricella. Het kenmerkende rode dak is het dak van een van de huizen op Terra Murata, aan het einde van Salita Castello, vlakbij de ingang van Palazzo d’Avalos.

Procida Generazione 56K filmlocaties op het eiland Spiaggia della Chiaia - Reislegende.nl
Spiaggia della Chiaia
Procida filmlocaties Marina Corricella en Terra Murata - Reislegende.nl
Marina Corricella

Ook zijn er mooie scènes opgenomen op de steiger bij Ristorante La Conchiglia da Tonino, op het strandje Spiaggia della Chiaia. De steiger komt terug in de flashbacks maar ook in de huidige tijd. Het uitkijkpunt Panoramica sulla Corricella (op Terra Murata) herken je meteen wanneer de jongens op hun fiets voorbij crossen, waarna je meteen een mooi beeld hebt van Marina Corricella. Marina Corricella komt later nog veel vaker beter in beeld met mooie luchtopnames maar ook op de kade zelf wanneer Luca de vader van Daniel probeert te overtuigen van iets.

Net als in bovengenoemde films is er voor Generazione 56K gefilmd in straatje Salita Castello bij het pleintje Belvedere Piazza Dei Martiri. De kerk die hier op de hoek staat, Santuario S. Maria delle Grazie Incoronata, wordt in de serie diverse keren mooi in beeld gebracht. Net als Via San Rocco, dit keer ook eens vanaf de andere kant gezien.

Zoals je leest zijn er veel herkenbare plekjes gebruikt voor de opnames van Generazione 56K, het zijn er té veel om allemaal op te noemen. Het is een dikke aanrader, deze serie. Of je nu op Procida geweest bent of niet!

Procida filmlocaties Generazione 56K Salita Castello Terra Murata - Reislegende.nl
Salita Castello (huis met het rode dak), Terra Murata
Procida Generazione 56K filmlocaties Terra Murata Palazzo d Avalos - Reislegende.nl
Zicht vanaf het rode dak in Generazione 56K

Gort over de Grens

Ook onze Nederlandse televisiemakers weten Procida te vinden. Zo reist Ilja Gort in 2017 af naar het Italiaanse Campania voor zijn programma Gort over de Grens. In de 4e aflevering van seizoen 1 gaat hij op onderzoek uit in Napels en vaart hij ook naar Procida. Hier komt hij alles te weten over de Levante druif, een druivensoort die door de Feniciërs vanuit Griekenland meegenomen werd naar Italië. De druif wordt vandaag de dag op het eiland nog steeds op kleinschalige wijze geteeld voor de productie van (eigen) wijn. Ook vaart Ilja ‘s morgens vroeg met een moeder en zoon mee om verse vis te vangen, die ze daarna samen bereiden voor een uitgebreide lunch op de kade van Marina Corricella. Ook de bekende citroenen van Procida komen in de aflevering voorbij.

Jamie cooks Italy

Jamie Oliver bezoekt Procida voor zijn televisieprogramma Jamie cooks Italy. In aflevering 3 bezoekt hij Napels én Procida. Hij duikt op het eiland in de wereld van gerechten met zeevruchten, iets waar uiteindelijk zijn recept voor Acquapazza op baseert. De serie Jamie cooks Italy was te zien op 24Kitchen, maar helaas is het me tot nu toe alleen gelukt om de trailer van deze specifieke aflevering te bekijken. Ik blijf zoeken!

Gino’s Italy: Like Mamma Used to Make

Jamie Oliver is niet de enige die Procida heeft bezocht voor zijn kookprogramma. Ook chef-kok Gino D’Acampo bezoekt het eiland voor zijn programma Gino’s Italy: Like Mamma Used to Make. In deze reeks gaat Gino op zoek naar bijzondere Italiaanse familierecepten. Als hij in zijn geboortestad Torre Del Greco in de buurt van Napels is pakt hij ook de boot naar Procida om daar andere familierecepten te vinden. Ook deze serie was te zien op 24Kitchen (maart 2023) en ook hier kom ik helaas nog niet verder dan de trailer.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button