20x wat te doen op Procida, meest kleurrijke eiland van Italië

In de baai van de Italiaanse stad Napels liggen drie eilanden: Capri, Procida en Ischia. Capri is verreweg het meest bezochte eiland van de drie. Maar ook Ischia is een populaire bestemming, mede door de vele warmwaterbronnen die er te vinden zijn. Procida is met een oppervlakte van 4,1 vierkante kilometer het kleinste en tevens minst bezochte eiland, ook al ligt het het dichtst bij de kust. Een waar pareltje! Want op Procida kun je het échte Italiaanse eilandleven nog ervaren en je voorstellen dat het tientallen jaren geleden niet heel veel anders was.

Hoeveel dagen naar Procida?

Procida is goed te bezoeken als dagtrip vanuit Napels; met de boot ben je er binnen een uurtje. Echter raad ik je aan om zeker een nacht of twee op het eiland te blijven. Procida heeft zó veel te bieden! Je kunt er heerlijk eten, er zijn veel mooie plekjes op te zoeken en je kunt er overnachten in fijne, luxe accommodaties. Zelf ben ik zes dagen op het eiland, drie dagen langer dan gepland door een geannuleerde vlucht. Zes dagen op 4,1 vierkante kilometer is best lang, maar eigenlijk ook heerlijk. Ik heb genoeg tijd om iedere vierkante meter van het eiland te ontdekken.

Wat kun je allemaal zien en doen op Procida?

Zoals je hierboven al kunt lezen zijn er veel mooie plekjes te vinden op Procida. Maar op iedere bestemming springen er natuurlijk bezienswaardigheden en activiteiten uit; zo ook op dit bijzondere Italiaanse eiland. In dit artikel vertel ik je over verschillende bezienswaardigheden op Procida, over dingen die je niet zou mogen missen én over waar je lekker kunt eten.

Bezienswaardigheden Procida cultuurstad 2022 - Reislegende.nl

Bezoek het uitkijkpunt met zicht op Marina di Corricella

Ben je een dagje op Procida? Zorg er dan zeker voor dat je naar het uitkijkpunt loopt, vanwaar je waanzinnig zicht hebt op Marina di Corricella. Het uitkijkpunt ligt nog net onder Terra Murata, het versterkte, middeleeuwse dorp op het hoogste punt van Procida. Vanuit Marina Grande, waar de boot aan komt, loop je binnen een kwartiertje naar het uitkijkpunt. Je kijkt mooi uit op de kleurrijke huizen, de in het water dobberende vissersboten en op de kade met leuke restaurants. Dit is zoals je Procida meestal op de foto’s terug ziet! Op Google Maps staat het uitkijkpunt aangegeven als Panoramica sulla Corricella.

Marina di Corricella Procida - Reislegende.nl

Wandel over de kade van Marina di Corricella

Marina di Corricella, de haven waar je op uitkijkt vanaf het hierboven genoemde viewpoint, is een must om te bezoeken als je op Procida bent. De 17e eeuwse haven is het oudste vissersdorp van het eiland. Het is een levendige bedoening op de kades van Marina di Corricella. Je vindt hier bars en restaurantjes met terrassen op de kade. Tussen de terrassen door zijn vissers aan het werk met het repareren van hun visnetten en het schoonmaken van hun boten. Heerlijk om lekker rond te kijken terwijl je geniet van de culinaire specialiteiten! Ook naar Marina di Corricella is het vanaf Marina Grande een kwartiertje lopen. Hou er rekening mee dat de straatjes richting de haven smal en steil zijn, vaak voorzien van trappen. Loop je vanaf Panoramica sulla Corricella richting de haven dan is La Lampara een aanrader. Ze hebben in dit restaurant heerlijke gerechten én een prachtig uitzicht op de haven.

Wat te doen op Procida Marina di Corricella bezienswaardigheden - Reislegende.nl

Neem een kijkje in (een van) de mooie kerken

Op Procida zijn meerdere kerken te vinden en het is de moeite waard om hier en daar even naar binnen te stappen. Een kerk die meteen in het oog springt als je aan komt op Procida is Chiesa Parrocchiale di Maria SS. della Pietà e di S. Giovanni Battista, een kerk in barokke stijl met prachtige plafondschilderingen. Een andere kerk die in het oog springt is Chiesa di Santa Margherita Nuova, gelegen op het hoogste punt van Procida, naast Terra Murata. Santuario S. Maria delle Grazie Incoronata is een in het oog springende kerk op het plein waar het postkantoor uit de film Il Postino te vinden is. Het plein en de kerk komen overigens ook voorbij in de film The Talented Mr. Ripley. Wil je meer plekken bezoeken waar films zijn opgenomen? Lees dan het artikel over filmlocaties op Procida.

Loop naar de brug bij het eilandje Vivara

Mocht je meer tijd hebben dan is het een aanrader om het meest zuidwestelijke puntje van het eiland te lopen. Hier vind je het maanvormige eilandje Vivara, een beschermd natuurreservaat. De vorm heeft het eiland te danken aan het feit dat het onderdeel is van de rand van een vulkanische krater, waarvan de rest onder water ligt. Vivara is verbonden met Procida door een voetgangersbrug en is alleen te bezoeken met een gids. Volg simpelweg Via Santa Margherita en je komt vanzelf bij de brug aan. Ook al kun je het eiland niet op, het is toch leuk om er even een blik op te werpen.

Vivara Procida bezienswaardigheden - Reislegende.nl

Bewonder de rotsformaties Faraglioni di Procida

Voor de kust van het langste strand van Procida, Spiaggia di Ciraccio, vind je twee grote rotsformaties: Faraglioni di Procida. Ooit hebben de sea stacks vastgezeten aan de rotspartij op het vasteland maar door erosie zijn ze losgekomen. Aangezien dit het langste strand van het eiland is vind je hier veel voorzieningen zoals strandtenten met bars en restaurantjes.

Faraglioni di Procida - Reislegende.nl

Beklim het beroemde Terra Murata

We hadden het er hierboven al even over: Terra Murata, een dorpje gebouwd in de middeleeuwen met versterkte muren er omheen. Het is een aanrader om op je gemak door dit bijzondere dorpje heen te lopen. Er hangt een heel andere sfeer dan in de havens van Procida en ook de bebouwing is anders. Het is veel rustiger in Terra Murata; veel mensen blijven toch beneden of komen niet verder dan het uitkijkpunt. Binnen de muren van Terra Murata vind je een abdij met indrukwekkende kapel: Abbazia di San Michele Arcangelo. De abdij stamt uit de 15e eeuw en is gebouwd op een plek waar in de 7e en 8e eeuw naar verluidt een benedictijnenklooster stond. De uitzichten aan de rand van Terra Murata zijn heel gaaf. Met helder weer zie je een groot deel van de Amalfikust liggen. Ook de Vesuvius, Napels, Capri en Ischia zijn goed te zien.

Bezienswaardigheden op Procida Terra Murata - Reislegende.nl

Bezoek de voormalige gevangenis Palazzo D’Avalos

Als je dan toch in Terra Murata bent, loop dan ook even binnen bij Palazzo D’Avalos. Palazzo D’Avalos werd in 1500 gebouwd als paleis maar deed in de eeuwen daarna dienst als jachtverblijf voor koninklijke leden, als militaire academie en van 1830 tot 1988 als gevangenis. Na de sluiting van de gevangenis is het gebouw jarenlang dicht geweest. Tegenwoordig doet het dienst als museum, waar je een kijkje kunt nemen in de voormalige cellen. Ook interessant is de film die er gedraaid wordt over Terra Murata in de toekomst. Er zijn namelijk plannen om Terra Murata om te toveren tot heel nieuw centrum, inclusief hotels, congrescentra en toprestaurants.

Ga op zoek naar een oude Fiat 500

Hij is het boegbeeld van Italië: de Fiat 500. En hoe leuk is het om ze tegen te komen op Procida! Dat lijkt overigens makkelijker dan het is. In de zes dagen dat ik op Procida ben zie ik welgeteld 4x een Fiat 500, waarvan er twee verdekt staan opgesteld in een schuur of op een binnenplaatsje. Het kan dus een echte zoektocht zijn. Wél zie je best vaak een Vespacar (Piaggio Ape) rijden. Meestal in saaie, donkergroene kleur maar af en toe heb je geluk en komt er een lichtblauw pareltje langs scheuren. Zorg dat je je camera dus altijd in de aanslag hebt!

Lunch in Marina Chiaiolella

Procida heeft in totaal drie havens. Naast Marina Grande en Marina di Corricella vind je in het zuidwesten van het eiland Marina Chiaiolella. In deze haven zie je pastelkleurige huizen met hier en daar Arabische invloeden. Er zijn een aantal goede restaurants, waaronder onder meer Hotel Ristorante Crescenzo, waar je echt heel goed kunt eten. Met mooi weer zit je hier heerlijk op het terras met uitzicht op de haven. Vanuit Marina Chiaiolella is het overigens een klein stukje lopen naar het hierboven genoemde eilandje Vivara.

Marina Chiaiolella op Procida bezienswaardigheden - Reislegende.nl

Vind het verborgen Casale Vascello

Casale Vascello is een soort hofje, dat gebouwd werd in de 16e eeuw. Het ligt behoorlijk verborgen en dat was met een doel: het moest mensen bescherming bieden tegen binnenvallende troepen. De kustlijnen boden niet genoeg bescherming en daarom trokken mensen naar het midden van het eiland, waar ze hun huizen zo dicht tegen elkaar aan bouwden dat er maar weinig doorgangen waren. Casale Vascello heeft twee ingangen. De ene ingang vind je vanaf Via Largo Castello, de andere vanaf Via Principessa Margherita. In het hofje zie je traditionele huizen met buitentrappen en bogen, karakteristieke architectuur die je ook op andere plekken op Procida vindt.

Procida filmlocaties Generazione 56K Casale Vascello - Reislegende.nl

Zie de vissers aan het werk in de haven

Als je een paar nachten op Procida verblijft én van fotograferen houdt is het de moeite waard om ‘s morgens vroeg naar een van de havens te lopen. Vissers brengen hun vangst aan wal en dat zorgt voor mooie plaatjes in het vroege ochtendlicht. Mocht je dat allemaal toch wat vroeg vinden, dan is er in Marina di Corricella ook gedurende dag nog bedrijvigheid te zien. Zit je lekker aan je lunch of aan de borrel op de kade, dan zie je vissers netten repareren en de boot opruimen.

Zoek de stranden van Procida op

Er zijn op Procida meerdere stranden te vinden. Hierboven benoemde ik Spiaggia Chiaiolella, het langste zandstrand van Procida. Dit is ook de mooiste plek om te genieten van zonsondergangen, aangezien de zon hier in zee onder gaat. Spiaggia della Chiaia ligt ten westen van Marina di Corricella. Vanaf deze plek heb je mooi zicht op Marina di Corricella, op Terra Murata maar ook op de Vesuvius en Capri (met helder weer). Er is een strandtent en je kunt er ligbedden en parasols huren. Het is een herkenbare plek door de houten pier, die vaak terug komt in de serie Generazione 56K (Netflix) die voor een groot deel werd opgenomen op Procida.

Een strand dat ook als filmlocatie is gebruikt maar dan voor de klassieker Il Postino is Spiaggia Cala del Pozzo Vecchio, ook wel bekend als Il Postino Beach. Ook hier vind je een strandtent waar parasols en ligbedden te huur zijn. Iets ten noorden van dit strand ligt Spiaggia di Punta Ottimo, een veel rustiger waar wel iets lastiger te bereiken strand. Spiaggia Lingua ligt ten oosten van Marina Grande en heeft, in tegenstelling tot veel andere stranden, veel kiezelstenen. Het is in de ochtend een mooie plek als de zon opkomt, met de Vesuvius op de voorgrond. Spiaggia Silurenza is een strand ten westen van Marina Grande; ook hier is een gezellige strandtent te vinden.

Koop leuke souvenirs

Je verlaat Procida natuurlijk niet zonder wat leuke souvenirs te kopen. Wil je iets wat echt typisch Procida is? Neem dan zeker iets met citroen mee naar huis. Procida is namelijk het eiland van citroenen; je komt het overal tegen. In gerechten, afgebeeld op souvenirs en in tuinen (citroenbomen). Leuke winkeltjes met souvenirs vind je langs de kades in Marina Grande maar ook in de straatjes Via Vittorio Emanuele en Via Principe Umberto.

Geniet van culinaire specialiteiten van Procida

Procida mag dan bekend staan om de citroenen; de keuken biedt ook veel andere specialiteiten. Gerechten die veel op de kaart staan zijn onder meer coniglio alla procidana (konijn), spaghetti ai ricci di mare (spaghetti met zee-egel), spaghetti al pesto di limone (spaghetti met citroenpesto), spaghetti con le cannochie (spaghetti met bidsprinkhaan), calamari alla procidana (inktvis) en de overheerlijke polpette di pesce spada e melanzane (gefrituurde balletjes met een vulling van aubergine en zwaardvis). Bovenstaande gerechten kun je eten in restaurants, maar je kunt er ook voor kiezen om thuis bij een Italiaanse familie te gaan eten. Procida staat echt bekend als culinair eiland, niet zo gek dat beroemde koks naar het eiland afreizen voor het maken van kookprogramma’s!

Procida eiland van citroenen citroensalade - Reislegende.nl

Ga op zoek naar verborgen altaartjes

Het katholieke geloof overheerst op Procida en dat zie je overal terug. Naast het feit dat je er veel kerken vindt, zie je ook op veel plekken altaartjes terug. De meeste straat altaartjes bevatten afbeeldingen of beeldjes van Maria, maar zo nu en dan komt er een een afbeelding van Jezus voorbij in een altaartje. Je vindt ze niet allemaal heel gemakkelijk; leuk dus om er naar op zoek te gaan.

Struin rond in het levendige Marina Grande

Als het ergens “bruisend” is, dan is het wel in Marina Grande. Dit is de grootste haven van het eiland; hier komen bevoorradingen dus aan, mensen die op het eiland werken én toeristen. Een drukte van jewelste dus! Heerlijk om ergens op een muurtje te zitten en alles gade te slaan. Er zijn hier bars, restaurants, kleine buurtsupers en winkeltjes met souvenirs. Het doet een stuk minder charmant aan dan Marina di Corricella. De gebouwen zijn hoger en niet zo zeer trapsgewijs gebouwd zoals aan de andere kant van het eiland. Ook ligt Marina Grande voor het grootste deel van de dag in de schaduw, waardoor het er misschien iets minder aantrekkelijk uit ziet allemaal. Tip: aan het einde van de dag is dit wel een heerlijke plek om te genieten van de zonsondergang. De pier in de haven is hiervoor the place to be. Bootjes op de voorgrond, kerk erbij en de zon die onder gaat. Ik hou er van!

Tips Procida voor dagtrip vanuit Napels - Reislegende.nl

Bekijk plekken op Procida waar is gefilmd

Procida is een geliefde locatie op films, series en documentaires op te nemen. Hierboven komen al een aantal filmlocaties op het eiland aan bod, maar er zijn er natuurlijk nog meer. Ben je een film en/of serie liefhebber? Dan is het zeker leuk om een aantal van deze plekken waar gefilmd is op Procida op te zoeken.

Kleurrijk Procida bezienswaardigheden - Reislegende.nl

Proef het gebakje Lingua di Procida

Een echte delicatesse op Procida is Lingua di Procida, een bladerdeeg gebakje met(je raadt het al) een citroencrème als vulling. Je kunt de gebakjes op meerdere plekken eten, onder meer op plekjes waar je koffie kunt drinken. Uiteraard zijn er ook bakkertjes op het eiland waar je ze kunt kopen. Iets wat je zeker moet doen als je op Procida bent!

Geniet van de zonsondergang

Procida heeft meerdere mooie plekken waar je kunt genieten van de zonsondergang. Wil je de zon onder zien gaan in zee? Zorg dan dat je aan het einde van de dag op Spiaggia Chiaiolella bent. Wat mij betreft zijn de mooiste plekken om te zijn tijdens zonsondergang Panoramica sulla Corricella (zicht op Marina di Corricella) en Marina Grande (staand of zittend ergens op de pier). De zon zorgt voor mooie warme kleuren en de pastelkleurige gebouwen gooien hier nog een schepje bovenop. Heerlijk om dit alles gade te slaan vanaf de rand van de kade, zittend op de grond met je benen bungelend boven het water.

Fotografeer er op los!

Hou je van fotograferen? Dan kun je echt helemaal los op Procida. Op de uitkijkpunten, langs de kustlijnen maar zeker ook in de straatjes. Ga op zoek naar scooters, locals, wasgoed, leuke hoekjes en verrassende straatbeelden van het alledaagse leven. Hieronder een inkijkje in het leven op Procida!

Hoe kom je op Procida?

Wil je Procida bezoeken? Vlieg dan eerst naar Napels, dit kan gemakkelijk met Transavia. Vervolgens zijn er meerdere mogelijkheden om op Procida te komen. In Napels heb je op twee plekken een pier waar je de boot kunt pakken: Calata di Massa en Molo Beverello. Ook net buiten Napels is er een pier in Pozzuoli (met 35 minuten de kortste vaartijd). Vanuit Napels kun je zowel de ferry pakken als de draagvleugelboot, wat in tijd niet heel veel uitmaakt (60 minuten of 45 minuten). Wat ik zelf fijn vind aan de ferry is dat je op het dek kunt genieten van het buiten zijn en dat je beter ervaart dat je bij Procida aan komt. In de draagvleugelboot heb je dat niet, aangezien je binnen op je stoel zit en niet naar buiten mag. Ik vaar heen met de ferry en terug met de draagvleugelboot, als je het mij vraagt de beste keuze. Beide boten vertrekken meerdere keren per dag, check hier het vaarschema. Beide pieren zijn goed te bereiken met de bus vanaf het vliegveld.

Marina Grande Procida tips en bezienswaardigheden - Reislegende.nl

Overnachten op Procida

Er zijn op Procida veel mooie plekken om te overnachten. Zelf verblijf ik in twee verschillende accommodaties: B&B Mediterraneo en B&B Prochytea. Daarnaast neem ik nog een kijkje bij het prachtige Calacala Rooms & Farm Experience (waar je overigens heerlijk kunt eten!) en bij San Michele, een waanzinnig mooie accommodatie met zicht op de kade van Marina di Corricella en Terra Murata.

Wat te doen op Procida bezienswaardigheden vissersbootjes in Marina Grande - Reislegende.nl

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button