Bezoek het Griekse theater van Taormina op Sicilië

Sicilië is een ware schatkamer vol overblijfselen uit zowel het Griekse als het Romeinse Rijk. Volop geschiedenis en cultuur op dit eiland! Een van de meest bijzondere overblijfselen vind je in Taormina: het oude Griekse theater. Dit amfitheater, dat officieel Teatro antico di Taormina heet, is een must-see wanneer je het oostelijke deel van Sicilië bezoekt.

Teatro antico di Taormina in Griekse tijd

Het theater werd door de Grieken gebouwd in de derde eeuw voor Christus. Net als bijna alle amfitheaters tegen een heuvel aan, zodat de natuurlijke helling gebruikt kon worden voor de bouw van de tribunes. Gezegd wordt dat er plaats was voor zo’n 10.000 toeschouwers, een enorm aantal als je er over nadenkt. De kans is groot dat de Grieken niet voor niets dit plekje in Taormina kozen; het zicht op de Etna vanaf dit punt is namelijk prachtig. En daar kon het publiek mooi van genieten, want de Grieken namen in het ontwerp van een amfitheater geen hoge muur achter het podium op. Een fenomenaal natuurlijk decor voor de toeschouwers dus tijdens de stukken die werden opgevoerd.

Taormina Grieks theater Sicilie Reislegende

Teatro antico di Taormina in Romeinse tijd

Een aantal eeuwen later waren het de Romeinen die hun eigen sausje over het theater gooiden. De muur achter het podium werd hoog opgetrokken en bekleed met marmer. De Romeinen “versierden” hun theaterwanden met hoge zuilen, iets wat je ook goed terug ziet in het amfitheater in het Franse Orange. Het podium moest plaatsmaken voor een arena met ondergrondse gangen en ruimtes waar gladiatoren en dieren wachtten tot ze de arena konden betreden.

Optredens in het Griekse theater

Helaas kan ik tijdens mijn bezoek de laatst genoemde gangen niet zien, aangezien er een podium overheen gebouwd is. In de zomermaanden vinden er veel concerten en evenementen plaats in het theater. Voor het podium is er ook een extra “ring” met stoelen geplaatst, waardoor de arena een stuk kleiner oogt.

Zicht vanaf de tribunes

Het zicht vanaf de tribunes is echt prachtig, zeker aan het einde van de dag als de zon lager staat en het licht mooi warm is. Tussen de overblijfselen van de muren door kijk je op het Four Seasons Hotel Taormina, inmiddels wereldwijd bekend nadat het tweede seizoen van de HBO serie The White Lotus hier werd opgenomen. Sta je helemaal boven, dan heb je mooi zicht op de andere kant van Taormina, op Mazzarò bay. Het mooie Isola Bella kun je vanaf deze plek net niet zien, daarvoor moet je een stukje naar rechts lopen richting het terras bij Momento. Kun je meteen een drankje drinken!

Grieks theater Four Seasons hotel Taormina op Sicilie Reislegende

Zeker gaan bekijken tijdens een bezoek aan Taormina

Je kunt vanuit het centrum gemakkelijk naar het oude Griekse theater toe lopen. Voor een compleet bezoek zou ik ongeveer een uurtje uittrekken. Vergeet niet de uitzichten rondom mee te pakken, het is allemaal zo mooi! Hou je van fotograferen dan zou ik aan het begin of aan het einde van de dag naar het theater gaan. Prachtig licht heb je wanneer de zon wat lager staat.

Parkeren in Taormina

Ik parkeer de auto in Parcheggio Lumbi. Ideaal, want ieder kwartier is er een bus die je (gratis) naar het centrum brengt. De bus stopt aan de achterzijde van het Griekse theater (Via Luigi Pirandello). Loop vanaf de bushalte terug naar de toegangspoort waar de bus langs kwam en volg Corso Umberto tot aan Piazza Vittorio Emanuele II. Pak daar de straat links (Via Teatro Greco) en je loopt zo richting het Griekse theater. Combineer een bezoek aan het amfitheater met een leuke wandeling door Taormina en vergeet niet lekker te gaan eten. Ik kan je Ristorante Badia en Ristorante Myle e I Suoi Sapori zeker aanraden!


Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button