De Alcantara kloof, must-see op Sicilië

Tijdens een 5-daags verblijf op Sicilië weten we één ding zeker: we willen een mooie kloof bezoeken. Al snel wordt duidelijk dat we de Alcantara kloof op ons Sicilië must-see lijstje moeten zetten; volgens velen is dat het een van de mooiste kloven op het eiland. En zo geschiedde. Na een bezoek aan de Etna en vóór een bezoek aan het oude Griekse theater in Taormina, Ortygia (Syracuse), Noto, Marzamemi, Cefalù en Villa Romana del Casale in Piazza Armerina gaan we op de tweede dag van onze trip in de ochtend als eerste naar Gole Alcantara.

Hoe de Alcantara kloof ooit ontstond

De Alcantara kloof ligt niet ver buiten de grenzen van het nationale park Parco dell’Etna. Geschat wordt dat zo’n 8000 jaar geleden tijdens een uitbarsting van de Etna lava in de vallei terecht waar de Alcantara rivier doorheen stroomde. Doordat de lava in contact kwam met het water koelde het zó snel af dat er basaltzuilen ontstonden. De laag lava was tientallen meters dik. In een later tijdperk scheurde het dikke lavaveld tijdens een aardbeving, waardoor de 500 meter lange kloof ontstond.

Alcantara Gorge Sicilie Reislegende

Beste tijd om de Alcantara kloof te bezoeken?

Onze beslissing om meteen vroeg in de ochtend naar de Alcantara kloof te gaan blijkt al snel een hele goede. Op de parkeerplaats is het erg rustig en ook de entreetickets hebben we snel in handen. Omdat we van bovenaf maar enkele mensen in de kloof zien pakken we meteen de lift naar beneden. De wandeling langs alle uitkijkpunten boven de kloof doen we dan later op de dag. We lopen over het strandje, trekken onze schoenen uit en stappen het water in. Het is ijskoud maar dat houdt ons niet tegen, we willen zó graag dieper de kloof in. Prettig is het niet op blote voeten… tip: neem waterschoentjes mee. Dat loopt vast heel fijn!

Gola dell Alcantara Sicilie Reislegende

Wandelen in het water van de Alcantara kloof

Het is prachtig in de kloof. Het licht weerspiegelt op het wateroppervlak waardoor de wanden van de kloof op bepaalde plekken mooi verlicht worden. Hoe verder je de kloof inloopt hoe dieper het wordt en ook de stroming wordt sterker. Op het breedste punt is de kloof zo’n 5 meter breed, de smalle stukken tikken de 1,5 meter net aan, schat ik. Als ik in de verte een eerste kleine waterval zie kan ik eigenlijk niet goed verder lopen. Het wordt echt diep nu, mijn korte broek is inmiddels aardig nat. De stroming is zó sterk dat het lastig is om je evenwicht te houden en ik het eng vind om met m’n camera nog verder te lopen. Maar wauw, ik kon net even om het hoekje kijken en het is echt schitterend. Zeker met dit lichtinval!

Alcantara kloof tips voor een bezoek Sicilie Reislegende

De strandjes in de Alcantara kloof

Er zijn verschillende strandjes in de kloof. Kom je met de lift beneden, dan ligt het langste strandje meteen recht voor je, aan de rechterkant van het water. Aan de overkant van het water is een kleiner strandje. Ook meer stroomafwaarts zie je tussen de grote rotsblokken veel kleine stukjes met wit zand. Voor als je wat meer rust wilt… iets wat ik me kan voorstellen als je later op de dag komt. Tegen de tijd dat wij de kloof weer uitlopen liggen de strandjes vol met handdoekjes en stroomt de kloof vol. Ben ik even blij dat we er vroeg waren! De beste tips die ik je kan geven dus: Meteen na openingstijd de kloof in en waterschoentjes en zwemkleding mee.

Alcantara kloof strandjes Sicilie Reislegende

Gole Alcantara Parco Botanico e Geologico

De Alcantara kloof heeft meer te bieden dan alleen het water in de mooie kloof. Het Gole Alcantara Parco Botanico e Geologico biedt boven de kloof een botanische tuin met uitkijkpunten, waar je mooi zicht hebt op de rivier. De wandeling door de botanische tuin langs de uitkijkpunten is 1,2 kilometer lang. Is het de moeite waard? Mwah. Ik heb mooiere botanische tuinen gezien, maar het is fijn om even te lopen en ook leuk om de kloof van bovenaf te zien. Heb je niet zo veel met bloemen, planten en bomen? Dan kun je bij de kassa ook kiezen voor een entreeticket alleen voor de kloof.

Alcantara gorge botanische tuin Sicilie Reislegende

De uitkijkpunten boven de Alcantara kloof

Langs de 1,2 kilometer lange route bovenlangs heb je verschillende uitkijkpunten. Het wandelpad is vlak, maar naar ieder uitkijkpunt zijn trappen aangelegd; deze plekken liggen allemaal weer iets lager in de kloof. Het uitzicht valt niet helemaal mee vind ik, er zijn maar een paar punten waar je echt heel mooi zicht op het water hebt. Is natuurlijk ook lastig te maken, een uitkijkpunt in zo’n smalle kloof. Alles is mooi meegenomen dus!

Glamping Alcantara

Wil je langer dichtbij de Alcantarakloof verblijven? Dan kun je ervoor kiezen om te overnachten in de glamping tenten naast de botanische tuin: Glaming Alcantara. Vanaf deze plek loop je in enkele minuutjes naar de rand van de kloof en kun je ‘s morgens ook als allereerste beneden in het water staan.

Glamping bij Alcantara gorge Sicilie Reislegende

Tentoonstelling

Vergeet op de weg naar de uitgang niet om even de tentoonstellingsruimte in te lopen. Hier zie je veel foto’s met begeleidende informatie over de kloof. Bizar om te zien hoe hoog het water kan staan in het voorjaar, wanneer er veel smeltwater door de kloof stroomt. Interessant ook om de oude foto’s te zien en om meer te weten te komen over de geologie op deze plek.

Alcantara kloof tentoonstelling Sicilie Reislegende

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button