De mooiste bergpassen in Oostenrijk

Waar bergen zijn, zijn bergpassen. En over het algemeen staan deze bergpassen garant voor mooie wegen en adembenemende uitzichten! Iedereen heeft er vast wel eens eentje gereden. Tijdens een vakantie in een van de Alpenlanden óf op doorreis naar de zuidelijker gelegen landen. Waar precies de mooiste bergpassen in Oostenrijk liggen vertel ik je graag in dit artikel. Maar eerst…

Bergpas, hoogalpenstraat of panoramaweg?

Een bergpas is het laagste punt tussen twee bergtoppen en wordt ook wel pashoogte genoemd. Wegen op bergpassen zijn aangelegd op pasroutes die in veel gevallen al duizenden jaren in gebruik zijn. Eenvoudigweg omdat het laagste punt tussen twee bergtoppen de kortste weg is om van het ene naar het andere dal te komen. Over het algemeen worden bergpassen in Oostenrijk aangeduid als Hochalpenstrasse. Naast bergpassen zijn er natuurlijk ook prachtige wegen te vinden die je niet direct over een bergpas van het ene naar het andere dal brengen. In Oostenrijk wordt zo’n weg een vaak een Panoramastrasse of Alpenstrasse genoemd als de wijdse uitzichten adembenemend zijn. Brengt een mooie weg je naar een gletsjer dan gebruikt men meestal de naam Gletscherstrasse, ligt de weg in mooie valleien dan gaat het om een (Hoch)Almenstrasse.

De mooiste bergpassen in Oostenrijk

Wat de mooiste bergpassen in Oostenrijk zijn? Dat is niet zo maar te zeggen. Er komt natuurlijk een behoorlijke dosis persoonlijke voorkeur bij kijken. In de afgelopen jaren heb ik over behoorlijk wat bergpassen en hoog alpenwegen mogen rijden en ik moet zeggen dat ik inmiddels een duidelijke voorkeur heb. Hieronder een overzicht van de, in mijn ogen, mooiste bergpassen in Oostenrijk. En de mooiste panoramawegen uiteraard :-)

Kaunertaler Gletscherstraße

Als ik terug denk aan de Kaunertaler Gletscherstraße kan ik weer zo goed dat indrukwekkende gevoel terug halen, alsof we er gisteren waren. De 26 kilometer lange hoogalpenstraat begint in het dorpje Feichten en brengt je naar de onderzijde van de Weißseeferner. Onderweg kom je onder meer langs potholes die stammen uit de ijstijd, wild stromende waterpartijen, watervallen en langs de Gepatsch-Stausee, een 2.6 km² groot stuwmeer.

Vooral in het voorjaar en in de zomer heb je hier prachtige uitzichten, met bloeiende bloemen op de voorgrond. In totaal bevat de Kaunertaler Gletscherstraße 29 haarspeldbochten. Onderweg kun je marmotten spotten en uiteraard zijn er veel koeien te vinden in het frisgroene landschap. Bovenop de gletsjer sta je precies op de grens Oostenrijk/Italië, wederom met uitzichten die het goed zouden doen op een ansichtkaart. Een aanrader om deze weg te rijden en zeker één van mijn favoriete panoramawegen in Oostenrijk.

Kaunertaler Gletscherstraße - mooiste wegen en bergpassen in Oostenrijk - Reislegende.nl
Kaunertaler Gletscherstraße

Timmelsjoch Hochalpenstraße

Voor wie van architectuur houdt is de Timmelsjoch Hochalpenstraße een must om te rijden. Deze route brengt je vanuit Ötztal naar de hoogst gelegen grensovergang van Oostenrijk (2909 meter), waarna je in het Italiaanse Zuid-Tirol uit komt. Onderweg kom je architectonische bouwwerken tegen, geregeld op plekken met een fenomenaal uitzicht. Helaas is het motorfietsenmuseum bij het tolstation in Hochgurgl in januari 2021 door brand verwoest, een groot verlies voor de regio.

Timmelsjoch Hochalpenstrasse - Mooiste wegen en bergpassen in Oostenrijk - Reislegende.nl
Timmelsjoch Hochalpenstraße
Timmelsjoch Hochalpenstrasse - Mooiste wegen en bergpassen in Oostenrijk - Reislegende.nl
Timmelsjoch Hochalpenstraße

Großglockner Hochalpenstraße

Een van de bekendste en tevens een van de meest indrukwekkende bergpassen is natuurlijk de Großglockner Hochalpenstraße. De Großglockner Hochalpenstraße staat bij veel mensen bovenaan de lijst met mooiste bergpassen in Oostenrijk. 48 kilometer lang is deze hoogalpenstraat, die je van Salzburg naar Karinthië brengt. Onderweg kom je tal van interessante plekken tegen om te stoppen. Musea, restaurants, uitkijkpunten en veel meer. Trekpleister van de Großglockner Hochalpenstraße is de 8,4 kilometer Pasterze, de grootste gletsjer van Oostenrijk. Vergeet niet om marmotten te spotten op de groene hellingen van de Großglockner Hochalpenstraße, ze zijn op verschillende plekken aanwezig!

Großglockner Hochalpenstraße - Mooiste bergpassen in Oostenrijk - Reislegende.nl
Großglockner Hochalpenstraße

Nockalmstrasse

Ook de Nockalmstrasse heeft veel indruk op mij gemaakt. Deze panoramaweg in Karinthië is 34 kilometer en ligt tussen Innerkrems in het noorden en Ebene Reichenau in het zuiden van Karinthië. De Nockalmstrasse telt 52 haarspeldbochten. Onderweg zijn vele leuke stops te maken. Je kunt er wandelingen maken, lekker eten in restaurants, tentoonstellingen bekijken of een drankje nemen op verschillende terrassen. Het hoogste punt van de Nockalmstrasse ligt op 2042 meter. De uitzichten zijn langs de hele route adembenemend mooi, ook al ontbreken de besneeuwde toppen van drieduizenders.

Nockalmstrasse, prachtige panoramaweg in Karinthië - Reislegende.nl

Silvretta Hochalpenstraße

Een indrukwekkende bergpas is de Silvretta Hochalpenstraße tussen Montafon in Vorarlberg en Paznaun in Tirol. De weg start in Partenen op 1052 meter hoogte en eindigt in Galtür op 1584 meter hoogte. Het hoogste punt van de route is de Bielerhöhe op 2032 meter hoogte, waar de Silvretta-Stausee ligt. De weg telt 34 haarspeldbochten die bijna allemaal aan de kant van Montafon te vinden zijn. Diepe, smalle kloven, dichtbegroeide valleien, besneeuwde bergtoppen en daar tussendoor de kronkelende (en smalle) weg; ook dit is een prachtige bergpas!

Silvretta Hochalpenstraße - Mooiste wegen en mooiste bergpassen van Oostenrijk - Reislegende.nl
Silvretta Hochalpenstraße

Reschenpas

De Reschenpas verbindt het Oostenrijkse Tirol (Ötztal) met het Italiaanse Zuid-Tirol. De Reschenpas zelf vind ik op zich niet heel erg bijzonder, maar de plek waar de route ná de pas langs komt des te meer. Zodra je vanuit Oostenrijk namelijk de grens met Italië over gaat kom je al snel bij de Reschensee. Halverwege de 20e eeuw kwam het dorp Graun hier onder water te staan door de aanleg van een stuwdam. Het enige wat je daar nu nog van ziet is de klokkentoren van het dorp. Op verschillende plekken heb je mooi uitzicht over het meer. Het is wel echt een trekpleister; erg druk dus. Wanneer je in Ötztal op vakantie bent is het zeker de moeite waard om deze kant op te gaan. Vanaf Pfunds is het nog geen 30 minuten rijden met de auto.

Reschensee Autoroute door Tirol en Vorarlberg Reislegende
Rechensee aan het einde van de Reschenpas

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button