Meteora kloosters, werelderfgoed in Griekenland

In midden Griekenland ligt het beroemde Meteora. Rotsformaties met enorme rotspilaren van enkele honderden meters hoog, middenin een overwegend vlak gebied. Bovenop 6 van deze rotspilaren zijn kloosters gebouwd. In meerdere opzichten een bijzondere, bijna magische plek. Ruim 30 jaar geleden (in 1988) al kregen de Meteora kloosters een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De geschiedenis van Meteora in het kort

Meteora ligt in Thessalië, 1 van de 13 Griekse regio’s. Ooit was dit gebied een binnenzee, die langzaam leeg stroomde nadat de Pinios rivier de weg had vrij gemaakt naar de Golf van Thessaloniki. Miljoenen jaren wind- en watererosie hebben ervoor gezorgd dat de Meteora rotsformaties werden gevormd, in een verder vrijwel vlak landschap.

Pas in de 6e eeuw na Christus werd het gebied bewoond. In de 9e eeuw beklommen de eerste kluizenaars diverse rotsformaties en pilaren om hier afgezonderd te leven. Ze gebruikten de openingen in rotswanden, wat nu op verschillende plaatsen nog steeds zichtbaar is. Zo zie je bijvoorbeeld nog boomstammetjes staan die een “verdieping” van plankjes overeind moesten houden.

In de 11e eeuw trokken ook monniken naar het gebied, nadat ze elders verdreven werden. In de 14e eeuw werden de eerste kloosters gebouwd bovenop toppen. In de 15e eeuw waren er 24 kloosters te vinden in het gebied. De monniken leefden hier een aantal eeuwen totaal afgezonderd en zelfvoorzienend, ze hadden weinig tot geen contact met de buitenwereld. De Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende burgeroorlog richtten veel schade aan bij de kloosters, die vóór die tijd al behoorlijk in verval waren geraakt. Zes kloosters hebben dit alles overleefd en zijn de laatste decennia zoveel mogelijk in originele staat terug gebracht.

Meteora kloosters, werelderfgoed in Griekenland. Voorjaar in Meteora

Hoe kom je bij de Meteora kloosters?

De Meteora kloosters liggen centraal in Griekenland. Er zijn verschillende manieren om er te komen en Meteora is dan ook heel goed te combineren met een bezoek aan andere regio’s. Zo ligt Thessaloniki op zo’n 230 kilometer afstand. Vlieg je op Thessaloniki dan kun je een mooie roadtrip door het bergrijke noorden van Griekenland maken en onder meer de prachtige bruggen in Zagoria bekijken. Meteora kun je dan mooi aan je route toevoegen. Athene ligt met een afstand van 375 kilometer verder weg, maar als je een rondreis maakt door het zuidelijk deel van Griekenland is het goed te doen om Meteora ook mee te pakken.

Rotsformaties in Meteora

De Meteora kloosters bezoeken

Alle 6 Meteora kloosters zijn te bezoeken. De openingstijden zijn echter verschillend en alle kloosters zijn in het hoogseizoen 1 dag in de week dicht. Dit is bij elk klooster een andere dag, zo komt het dus nooit voor dat je tijdens je bezoek aan Meteora overal voor een dichte deur staat.

Hoeveel tijd je nodig hebt om een klooster te bezoeken hangt af van het klooster en uiteraard van je zelf. Wij bezoeken tijdens ons verblijf in Meteora 2 kloosters: Great Meteoron (Groot Meteoron) en Holy Trinity Monastery (Drievuldigheidsklooster). Great Meteoron is het grootste van de Meteora kloosters en de kans is groot dat je hier ook de meeste tijd doorbrengt. Voor een bezoek aan Holy Trinity Monastery moet je zeker een tijdsduur van ongeveer 1 uur incalculeren (inclusief het wandelen er naartoe). Als je Great Meteoron uitgebreid bezoekt kost je dat zeker 2 uur.

Je ziet dat je op een dag best een aantal kloosters kunt bekijken, maar vergeet zeker niet om ook vanaf de uitkijkpunten te genieten van deze bijzondere plek. Zo vind ik het zelf heerlijk om gewoon ergens op een rotsblok te gaan zitten en even niets te doen. Gewoon kijken: naar de omgeving, naar de lucht die steeds weer anders is en naar wolken die het gebied binnendrijven. Prachtig! Zeker aan het begin van de avond hangt er op rustige dagen (met weinig wind) een heel serene sfeer in het gebied. Alsof je de stilte hoort, heel rustgevend.

Meteora kloosters, werelderfgoed in Griekenland

Met de auto langs de kloosters van Meteora

Het is heel gemakkelijk om met de auto langs alle kloosters te rijden. Je kunt zowel vanuit Kastraki als vanuit Kalampaka richting de kloosters rijden. De weg naar Varlaam en Great Meteoron loopt dood, daar moet je met de auto weer keren. Bij elk klooster is parkeergelegenheid. De parkeerplekken zijn niet overal al te groot, waardoor het snel vol staat. Gevolg is dat mensen langs de kant van de weg gaan parkeren. We zien tijdens ons bezoek wel handhavers rond rijden, maar die lijken alles meer in de gaten te houden. We zien niet dat er boetes uitgeschreven worden voor auto’s die op een nette manier langs de kant van de weg geparkeerd staan, vlakbij volle parkeerplekken. Wil je geen kans op een bekeuring? Dan zit er niets anders op dan wachten tot er een plekje vrij komt.

Scooter huren in Meteora

Naast Meteora te voet of met de auto verkennen is een scooter huren ook een optie. Met een elektrische scooter is het een makkie om langs alle kloosters te rijden en weer terug naar Kastraki of Kalampaka. We zien aardig wat scooters rondrijden in Meteora tijdens ons verblijf, maar ook weer niet zó veel dat het vervelend is. Het scheelt in ieder geval een hoop drukte op de parkeerplaatsen.

Scooter huren in Meteora

Wandelen in Meteora

In Meteora zijn veel wandelmogelijkheden. Er zijn wandelkaarten verkrijgbaar bij de tourist office in Kalampaka, maar niet alle wandelroutes staan hier op aangegeven. Online zijn echter veel routes te vinden en ook hebben ze in accommodaties vaak aanvullende informatie.

Kloosters in Griekenland op rotspilaren

Beste uitkijkpunten Meteora kloosters

De kloosters van Meteora zijn vanaf veel plekken goed te zien. Maar er zijn natuurlijk altijd uitkijkpunten die er tussenuit springen en je hebt ook altijd zo je favorieten. Op de kaart hieronder heb ik de plekken aangegeven waar ik vind dat je de mooiste uitzichten hebt (op volgorde van mijn mening). Overal kun je makkelijk komen met de auto, of met de scooter. Vooral in het vroege voorjaar vind je op bepaalde plekken mooie doorkijkjes met fel gekleurde bloesem. Prachtig! Neem de tijd en ga echt op zoek naar andere plekjes, waar niet iedereen komt. Alhoewel uitkijkpunt 1, waar iedereen komt, toch echt wel de mooiste blijft (als je het mij vraagt).

Overnachten in Meteora

Overnachten in de buurt van Meteora kan op diverse plekken. Wil je echt in het gebied zitten dan ben je in Kastraki en in Kalampaka op de goede plek. Kastraki is een stuk rustiger en authentieker dan Kalampaka. Kalampaka is groter, behoorlijk druk en een stuk minder sfeervol dan Kastraki. Wij overnachten in Kastraki, in een leuke accommodatie die ik heb geboekt via Airbnb. Bij de accommodatie kunnen we gratis parkeren en vanaf deze plek hebben we mooi uitzicht op een aantal rotspilaren van Meteora.

Airbnb accommodatie in Kastraki

De accommodatie is klein maar slim ingericht, overal is over nagedacht. Er zijn 3 slaapkamers in het pand, allemaal met eigen badkamer. Twee slaapkamers bevinden zich op de bovenverdieping, 1 slaapkamer op de begane grond naast de keuken. In de keuken is geen afwasmachine aanwezig, maar wel een wasmachine, een ruime koelkast en een oven. Alles wat je verder nodig hebt staat in de keukenkastjes. Je zou met 2 andere stellen in de accommodatie kunnen zitten, wij zijn nu echter de enigen. We hoeven dus geen ruimtes af te sluiten en lopen zo de keuken in.

De badkamer is wel erg klein, vooral de douche is erg smal. Beneden heeft de douche een douchegordijn en dat is het enige wat ik aan de accommodatie niet prettig vindt. De badkamers boven hebben een glaswand, maar ook die douches zijn erg smal.

Restaurants in Kastraki en Kalampaka

Vanuit de Airbnb accommodatie lopen we zo de hoofdstraat van Kastraki in waar diverse leuke eetgelegenheden te vinden zijn. Wil je meer keuze wat betreft restaurants dan kun je kijken in Kalampaka. Een leuk restaurant is Meteoron Panorama, wat tussen Kastraki en Kalampaka in ligt. Het eten is er erg goed (Italiaanse invloeden) en je hebt vanaf het terras prachtig uitzicht op een deel van de Meteora rotsformaties. Ook Taverna Gardenia in Kastraki is een leuk restaurant. Hier op de menukaart wat meer typisch Griekse gerechten. De bediening is lekker vlot en er hangt een goede sfeer.

Een andere leuke plek voor ontbijt is Octo Coffee & Breakfast, in het centrum van Kalampaka. Wij komen hier bij toeval terecht, wanneer we op zoek zijn naar een plek om te ontbijten terwijl het buiten met bakken uit de hemel komt. Als we het bijna opgegeven hebben (ontbijttentjes zijn blijkbaar schaars) komen we hier langs. Het is niet duur en je kunt er lekker ontbijten. Waarschuwing: de croissants zijn 3x zo groot als wij in Nederland gewend zijn :-)

Octo Coffee & breakfast, Meteora, Kalampaka

De kloosters van Meteora, een korte beschrijving

Zoals je hierboven kunt lezen zijn er 6 kloosters die je kunt bezoeken. Althans, dat is het aantal wat bij de meeste mensen bekend is. Sinds een aantal jaar is ook het klooster Ypapanti te bezoeken. Dit klooster, wat “hangend” tegen een rotswand aan gebouwd is, ligt echter niet op de doorgaande weg. Ook staat het niet aangegeven op de originele kaart van Meteora die je kunt halen bij de tourist office. De gemiddelde bezoeker weet niet van het bestaan van dit klooster af en daarmee is het een soort goed bewaard geheim van Meteora. Ypapanti is via een weg bereikbaar die van asfalt over gaat in zand, of te voet vanaf Great Meteoron.

Holy Trinity (Drievuldigheidsklooster)

Holy Trinity is 1 van de 2 kloosters die wij bezoeken. Om het klooster te bereiken daal je vanaf de parkeerplaats eerst een stuk te voet af naar beneden. Vervolgens loop je via een in de rotswand uitgehouwen trap weer omhoog. Holy Trinity, oftewel het Drievuldigheidsklooster, is niet groot en van binnen behoorlijk sober. Verwacht binnen geen eeuwenoude muurschilderingen en andere mooie decoratie. Alleen de kapel is prachtig versierd met fresco’s, de rest van het klooster is kaal. Het uitzicht echter is verbluffend mooi. Vanaf 1 zijde kijk je uit over Kalampaka, aan de andere kant heb je mooi zicht op Agios Nikolaos en op Roussanou.

Drievuldigheidsklooster, Holy Trinity monastery Meteora, James Bond

Meteora als filmlocatie

Mocht je denken ik ken het ergens van: dat klopt. Het Drievuldigheidsklooster en de rots waar het klooster op staat zijn als decor gebruikt voor scènes uit een film van Kuifje en de James Bond film For your eyes only. Ook in Game of Thrones lijkt Meteora als decor te zijn gebruikt in de scènes waar Tyrion Lannister opgesloten zit in een sky cell op The Eyrie, het bolwerk van House Arryn. Deze bewuste scènes kun je hier bekijken.

Agios Stefanos (St. Stephen’s Monastery)

Agios Stefanos is het klooster wat het makkelijkst te bereiken is, via een brug. Ideaal voor mensen die slecht ter been zijn. Agios Stefanos heeft een 16e eeuwse kapel en een 18e eeuwse kathedraal, waar diverse heilige relikwieën tentoongesteld worden. Vanuit het klooster kijk je uit over de Thessalische vlakte met de daarnaast gelegen gebergtes, wat zorgt voor mooie vergezichten.

Agios Stefanos, Meteora kloosters in Griekenland

Agios Nikolaos

Eén van de kleinste kloosters van Meteora is Agios Nikolaos. Waarschijnlijk is het ook 1 van de meest gefotografeerde kloosters; je ziet het vanaf verschillende plekken mooi liggen. De top waarop het klooster gebouwd is is zeer smal. Hierdoor kon het klooster niet horizontaal uitbreiden, maar alleen verticaal. In het klooster zijn muurschilderingen te vinden die zijn gemaakt door een befaamde monnik-kunstschilder van Kreta.

Agios Nikolaos, Meteora kloosters

Great Meteoron (Grand Meteora)

Great Meteoron is het grootste klooster van Meteora en ook het meest bezochte klooster. Via steile trappen bereik je de ingang van het klooster. Het is bijna alsof je een klein dorp binnen komt lopen, met hier en daar smalle steegjes en togen. In Great Meteoron vind je de oudst bewaard gebleven kerk van Meteora, gebouwd in de 14e eeuw. Je kijkt je ogen uit binnen. Prachtige details, veel bladgoud en kleurrijke fresco’s. Vanuit Great Meteoron heb je mooi uitzicht op Varlaam, het naastgelegen klooster.

Varlaam

Varlaam is eveneens een veel bezocht klooster. Het ligt naast Great Meteoron en het verhaal gaat dat Varlaam, naar wie het klooster vernoemd is, een tweede klooster van groot formaat wilde vestigen in Meteora. Pas 200 jaar later werd zijn idee uitgevoerd en werd het klooster gebouwd. Er is een museum gevestigd in de voormalige refter (eetzaal) van het klooster waar diverse heilige objecten te zien zijn. Ook in Varlaam veel fresco’s op de muren en op de plafonds van de kerk en een prachtig uitzicht over de rest van Meteora.

Varlaam, Meteora kloosters

Roussanou (Agia Varvara)

Het Roussanou klooster ligt op een relatief lage rots, vergeleken bij de rest van de kloosters. Ook het Roussanou klooster is veel gefotografeerd, omdat je op dit klooster kijkt vanaf 1 van de meest populaire uitkijkpunten van Meteora (uitkijkpunt 1 en 2). Wij bezoeken dit klooster niet maar horen dat de fresco’s uit 1560 adembenemend mooi en prachtig gedetailleerd zijn.

Roussanou, Meteora kloosters

In welk seizoen Meteora bezoeken?

Meteora kan in principe het hele jaar door bezocht worden, al zijn de winters in deze regio vrij onvoorspelbaar. Je kunt het treffen maar je kunt ook pech hebben :-) De grootste stroom met toeristen komt hier in de zomermaanden. Als ik al zie hoe veel bussen er overdag bij de kloosters staan dan kan ik me voorstellen dat het in het hoogseizoen een gekkenhuis is.

April is wat dat betreft een perfecte maand. Alles is al mooi groen, de bloesembomen bloeien en de drukte is behapbaar. In de avonden is het lekker rustig bij de uitkijkpunten waardoor je alles goed op je in kunt laten werken. Het weer kan ook in deze tijd van het jaar nog onvoorspelbaar zijn. Zo hebben wij de ene dag prachtig en rustig weer en de volgende dag komt de regen met bakken tegelijk uit de hemel. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Boek dan zeker 2 of 3 nachten in dit gebied.

Benieuwd wat er nog meer te doen is in het noorden van Griekenland? Lees dan dit artikel over een paradijselijke vakantie in Noord-Griekenland.

3 tips voor een bezoek aan de Meteora kloosters

Tip 1: De meeste bussen met toeristen beginnen de dag bij Great Meteoron, hier is het dus meteen ontzettend druk in de ochtend. Je kunt dus beter eerst 1 van de andere kloosters bezoeken, zodat je in alle rust kunt rondkijken. Als wij bij Holy Trinity Monastery aankomen is het rond 10.00u. Ik denk dat er in totaal 10 mensen in het klooster waren tijdens ons bezoek.

Tip 2: Bekijk de zonsondergang ’s avonds vanaf uitkijkpunt 1 of 2. Je bent niet de enige, maar het zijn de mooiste plekken en vergeleken met overdag is het nog steeds erg rustig. De rotsen op deze plek variëren behoorlijk in hoogte, grote kans dus dat je een mooi plekje vindt waar je in alles rust kunt genieten van een spectaculair uitzicht.

Tip 3: Geen zonsondergang vanaf deze plek (je kijkt de andere kant op hier) maar wel een heel rustig plekje in de avond is uitkijkpunt 3. Wanneer je je auto parkeert op de parkeerplaats kun je over de rotsen een aardig stuk doorlopen, voorbij een prieel. Geen mens te bekennen hier ’s avonds!

Tip 4: Rij even langs bij de Lidl (zie kaart) om iets lekkers te halen, ga op een rustig plekje zitten (uitkijkpunt 3) en geniet tijdens het eten van een prachtig uitzicht.

Meteora, Griekenland
Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button