Luchtballonnen fotograferen in Cappadocië, mooiste plekjes en tips

Hou je van fotograferen op reis? Dan is Cappadocië the place to be. Hier kun je je echt uitleven als het gaat om het fotograferen van ruige landschappen, traditionele gerechten, voormalige grotwoningen, verborgen rotskerken, fantastische accommodaties én natuurlijk de beroemde luchtballonnen. De luchtballonnen zijn voor veel mensen de grootste trekpleister. Niet alleen om zelf een ballonvaart tijdens zonsopkomst te maken, maar ook om te fotograferen. In dit artikel vertel ik je op welke plekken je het mooist luchtballonnen kunt fotograferen en vind je ook tips over apparatuur.

Fotograferen of gefotografeerd worden?

Cappadocië is een bijzondere plek om mooie dingen te zien, maar ook als het gaat om de combinatie fotograferen en luchtballonnen. Er zijn mensen die speciaal voor een fotoshoot naar deze fotogenieke plek in Turkije afreizen. Je kunt in Cappadocië namelijk een fotograaf inhuren voor een fotoshoot met bijvoorbeeld een oldtimer of met een kudde rennende paarden. De meest populaire fotoshoot is waarschijnlijk degene waarin de dames gekleed gaan in een kleurrijke, “vliegende” jurk. De fotograaf kan werkelijk alles verzorgen: jurken met meterslange slepen, paarden, oldtimers én natuurlijk de mooiste plekjes om te fotograferen. Fotoshoots kunnen op elk moment van de dag plaatsvinden maar de meeste foto’s worden in de vroege ochtend gemaakt, wanneer de luchtballonnen in de lucht zijn.

Fotoshoot met jurk in Cappadocië - Reislegende.nl

Mooie plekken om luchtballonnen te fotograferen

De meeste mensen die dit artikel lezen zullen geïnteresseerd zijn in het zelf fotograferen van luchtballonnen, niet zo zeer in een plaatselijke fotoshoot. Als je in Cappadocië zelf aan de slag gaat met fotograferen moet je natuurlijk wel de mooie plekjes weten te vinden. Hieronder een aantal mooie plekken voor het fotograferen van luchtballonnen in Cappadocië én tips over camera apparatuur.

Vanuit de luchtballon

Als je het mij vraagt is vanuit de luchtballon zelf de beste manier om andere luchtballonnen te fotograferen. Het is zo gaaf om al die ballonnen om je heen te zien; dichtbij, ver weg, onder je, boven je… echt bijzonder! Vanuit een luchtballon kun je alle kanten op fotograferen. Op deze manier kun je kiezen voor silhouetten met tegenlicht maar je kunt ook mooie doorkijkjes maken. Ieder beeld is anders én verrassend. Neem zeker twee lenzen mee als je zelf een ballonvaart maakt. Met een groothoek kun je mooi veel ballonnen in een beeld vangen, een zoomlens is perfect voor de doorkijkjes of voor de beelden waarin je een luchtballon wilt isoleren.

Luchtballonnen fotograferen tijdens ballonvaart in Cappadocie Turkije Goreme - Reislegende.nl

Vanaf de heuvel achter Göreme

Een heel populair punt om te kijken naar de luchtballonnen die opstijgen is vanaf de heuvel achter Göreme. Op Google Maps staat dit punt aangegeven als Sunset/Sunrise/Balloons Highest View point in Göreme (Gün Batımı ve Doğumu / Balon Seyir Noktası). Vanaf hier heb je een mooie panorama view; je kijkt uit over Göreme maar ook over het omliggende landschap. Er is wel een nadeel, het is er echt ontzettend druk. Wil je wat meer rust om je heen tijdens het fotograferen, dan kun je beter een ander plekje zoeken.

Tips voor luchtballonnen fotograferen in Cappadocie Turkije Goreme - Reislegende.nl

Love Valley Panoramic View

Een andere populaire plek om luchtballonnen te zien én te fotograferen is Love Valley. Op Google Maps staat dit punt aangegeven als Love Valley Panoramic View. Het is er, net als op de heuvel bij Göreme, erg druk. Maar, het gebied is best uitgestrekt dus als je je best doet kun je best wel rustige plekjes vinden waar je op je gemak kunt fotograferen. Het mooie is wel dat de luchtballonnen hier erg ver de vallei in zakken om vervolgens rakelings over je heen weer op te stijgen. Gaaf voor de foto’s! Ook heb je hier de opkomende zon mooi van de zijkant (rechterzijde).

Aan de andere kant van Love Valley zie ik ook wat mensen staan als ik ‘s morgens in Love Valley aan het fotograferen ben. Veel mensen zullen zich afvragen of dat misschien een betere plek is omdat je de zon daar in de rug hebt. Fotografeer je echter vaker met laagstaande zon dan zul je liever tegenlicht of licht van zijdelings hebben; hierdoor word je beeld veel spannender.

Luchtballonnen fotograferen in Love Valley Cappadocie Turkije - Reislegende.nl

Vanaf dakterras in Göreme

De beelden van luchtballonnen tijdens zonsopkomst die gemaakt zijn vanaf een dakterras in Göreme kent waarschijnlijk iedereen. Je ziet deze beelden veel voorbij komen op social media; met of zonder kleurrijke jurken. Hoe hoger je accommodatie in Göreme ligt, hoe hoger je dakterras en hoe beter je beeld. Tenminste, voor het opstijgen van de ballonnen. Want geregeld varen de luchtballonnen over het stadje dus dan maakt het niet zo veel meer uit of je lager of hoger in Göreme op een dakterras staat.

Luchtballonnen fotograferen vanaf dakteras Goreme in Cappadocie Turkije - Reislegende.nl

Vanuit de smalle straatjes in Göreme

Misschien nog wel leuker dan op een dakterras blijven staan is met je camera slenteren door de smalle straatjes van Göreme, op zoek naar mooie doorkijkjes. Vooral tijdens zonsopkomst vind ik dit op deze plek misschien wel het leukst om te doen. Je kunt verrassende plaatjes krijgen wanneer je muren, poorten, begroeiing of wat dan ook mee neemt op je beeld. Gebruik een groot diafragma om het beeld nog spannender te maken. Hoe meer bereik je met je lens hebt, hoe beter een groot diafragma tot z’n recht komt. Heerlijk toch, iets in beeld wat tot de verbeelding spreekt? Waarvan je je afvraagt, wat is dat nou precies? Ik hou er van!

Vanuit Goreme luchtballonnen fotograferen in Cappadocie Turkije - Reislegende.nl

Vanuit Uçhisar

Uçhisar is een plaatsje bovenop de heuvel bij Göreme en het is vooral bekend om Uçhisar Castle. In Uçhisar zijn verschillende (luxe) accommodaties te vinden en het is er een stuk rustiger dan in Göreme. Overnacht je hier? Dan ben je wel echt op de juiste plek om ‘s morgens opstijgende luchtballonnen te fotograferen, zeker wanneer groothoek beelden helemaal jouw ding zijn!

Welke cameralenzen ik gebruik in Cappadocië

In Cappadocië wil je alle kanten op kunnen als het om fotografie gaat. Om je camera zo breed mogelijk te kunnen gebruiken is het handig om zowel een groothoeklens als een zoomlens (telelens) bij je te hebben. Tijdens mijn reis naar Cappadocië fotografeer ik veel met de 50-140mm f/2.8 en de 16-55mm f/2.8, beiden van Fujifilm. Op deze manier heb ik een mooie range en kan ik alle kanten op met mijn scherptediepte. In de luchtballon zelf wil ik geen lenzen wisselen. Ik neem naast m’n Fujifilm X-H2S met 50-140mm f/2.8 ook de Fujifilm x100f mee, een fijn en handzaam cameraatje met een ingebouwd 23mm f/2.0 lensje. Ik hang beide camera’s op m’n nek en zo kan ik makkelijk wisselen, zonder veel gedoe.

Heb je maar 1 camerabody? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een zoomlens met een grote range mee te nemen. Sigma en Tamron hebben diverse alles-in-één zoomobjectieven in het assortiment. Perfecte lenzen om mee te reizen, aangezien je niet hoeft te wisselen en toch veel mogelijkheden hebt. Nadeel van lenzen met zo’n grote range is wel dat je ergens iets moet inleveren. Dit soort allrounders zijn veel minder lichtsterk en ook lever je kwaliteit in ten opzichte van lenzen met een kleinere range (of prime lenzen). Overigens is het wel fijn dat de meeste cameralenzen tegenwoordig een weatherproof sealing hebben waardoor ze zowel tegen (spat)water als tegen stof kunnen. Ideaal wanneer je besluit om ook die Jeep tour in Cappadocië te maken!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button