Locanda San Vigilio, parel aan het Gardameer

Ik ben een aantal dagen te vinden aan het Gardameer in Italië, waar ik verblijf op Vacanceselect Camping Weekend. Camping Weekend ligt vlakbij de bekende plaats Salò, aan de Brescia-zijde van het Gardameer en beschikt over prachtige glamping accommodaties. Hierdoor is de camping niet alleen interessant voor gezinnen, maar zeker ook voor mensen zonder kinderen. Natuur, markten, wijngaarden en Italiaans erfgoed; het ligt allemaal binnen handbereik. Wat ook binnen handbereik lijkt te liggen is de overkant van het Gardameer, waar ik naartoe zal varen met een Riva. Ik ga lunchen bij Locanda San Vigilio, een restaurant waar het lijkt of de tijd heeft stil gestaan.

Met een Riva varen langs de Gardone Riviera

In de haven van Portese stap ik in de Riva, een prachtige boot. Er is genoeg ruimte in de boot en je kunt zowel overdekt als in het zonnetje zitten. Voor mij is de keuze vrij makkelijk, ik kies voor de Italiaanse zon! Op het achterdek van de boot geniet ik van de rond wapperende vlag en de kleiner wordende gebouwen in Portese. We varen richting Gardone Riviera, wat net als Camping Village Weekend ligt aan de westkust van het Gardameer. Hier heb je prachtig zicht op Grand Hotel Gardone, gebouwd in 1884 en na diverse verbouwingen nagenoeg nog steeds in originele staat verkerend. Met 300 op het zuiden gelegen kamers, een wandelpromenade, tuinen, prachtige terrassen en vele ruimtes voor diverse doeleinden wordt het hotel als een dorp op zich beschouwd. Vanaf het water ziet het er prachtig en immens groot uit!

Met een Riva naar Locanda San Vigilio, parel aan het Gardameer - Reislegende.nl
Grand Hotel Gardone, Gardameer - Reislegende.nl

Het Gardameer oversteken

We steken het Gardameer over naar de oostkant. De Riva heeft er behoorlijk de vaart in en achter me spat het water alle kanten op. Het is alsof de boot van voren uit het water komt, bijna opstijgt. Heerlijk om de wind door je haren en de zon op je huid te voelen! Wat is het Gardameer eigenlijk groot. Als de boot op de helft van de oversteek is liggen beide oevers ver bij ons vandaan. En dan is dit nog niet eens het meest brede stuk van het Gardameer. In de verte hangen zware regen- en onweersbuien maar als ik de weerman moet geloven duurt het nog een paar uur voor het slechte weer bij ons aankomt. Genoeg tijd nog om uitgebreid te genieten van de plek waar ik naar onderweg ben: Locanda San Vigilio.

Lees ook: 5x wat te doen in de buurt van het Gardameer

Met een Riva naar Locanda San Vigilio, parel aan het Gardameer - Reislegende.nl

Torri del Benaco

Aan de overkant van het Gardameer varen we langs Torri del Benaco, wat er eveneens prachtig uitziet vanaf het water. Idyllisch zelfs op bepaalde plekken! Vanaf het water heb je mooi zicht op de vele restaurants met terrassen aan het water, de haven en op Castello Scaligero, de burcht die stamt uit de 14e eeuw. Torri del Benaco is een plaatsje waar net als in andere plaatsen rondom het Gardameer een fijne sfeer lijkt te hangen. Jammer dat veel mensen deze plek alleen lijken te kennen als vertrek- en/of aankomstpunt van de ferry die je met auto naar de overkant van het Gardameer brengt.

Punta San Vigilio

We varen verder langs de kust. Net voor we het schiereiland Punta San Vigilio bereiken varen we langs de mooie baai, Baia delle Sirene. Hier is een recreatiepark te vinden met privé strand: Parco Baia delle Sirene. Kinderen kunnen heerlijk zwemmen in de beschutte baai terwijl ouders genieten van drankjes op luxe ligbedden. De baai grenst aan Punta San Vigilio, het schiereiland waar Locanda San Vigilio op ligt.

Locanda San Vigilio, parel aan het Gardameer - Reislegende.nl
Baia delle Sirene, Punta San Vigilio, door BNFWork | Shutterstock

Locanda San Vigilio

Wat een plaatje: Locanda San Vigilio. Een authentiek gebouw met open ramen, waardoor de gordijnen wapperen in de wind. Een verborgen terras, wat alleen vanaf het water zichtbaar is. Wanneer we de hoek om komen varen wordt het water rustiger en komt het kleine haventje in zicht, waar bezoekers hun boot kunnen aanleggen. Veel boten passen hier niet, dus veel gasten leggen hun boot iets verderop voor anker en worden opgepikt door een kleinere boot. Vanaf de steiger kom ik op de pier terecht, waar mensen genieten van een hapje en drankje. Vanaf deze plek, de Taverna, heb je prachtig uitzicht op het 15e eeuwse gebouw en de poort die toegang geeft tot het hotel en restaurant.

Locanda San Vigilio, parel aan het Gardameer - Reislegende.nl
Locanda San Vigilio, parel aan het Gardameer - Reislegende.nl

Hotel Locanda San Vigilio

Locanda San Vigilio is naar zeggen in 500 jaar tijd maar weinig veranderd. Het is nog dezelfde haven als waar Napoleon ooit aanmeerde. Dezelfde toegangsboog als waar tsaar Alexander II onder door liep en hetzelfde terras als waar Winston Churchill ooit zijn ontbijt nuttigde. Verhalen doen de ronde dat Prins Charles en Lady Di hier verbleven tijdens hun huwelijksreis en ook Koning Juan Carlos van Bourbon, Lawrence Olivier en Vivien Leigh waren hier ooit te gast.

Nog steeds kun je op deze fascinerende plek overnachten. Locanda San Vigilio herbergt 7 prachtige kamers die allen zijn ingericht met familiestukken en antiek van de familie Guarienti di Brenzone, de adellijke familie die in de 15e eeuw opdracht gaf tot de bouw van Locanda San Vigilio. Wel de goed gevulde portemonnee meenemen: je kunt vast raden dat op deze bijzondere plek overnachten behoorlijk exclusief en dus kostbaar is.

Check beschikbaarheid en prijzen bij Hotel Locanda San Vigilio

Locanda San Vigilio, parel aan het Gardameer - Reislegende.nl
Locanda San Vigilio, parel aan het Gardameer - Reislegende.nl

Locanda San Vigilio met auto bereiken

Locanda San Vigilio is niet alleen met de boot bereikbaar maar ook met de auto. De auto parkeer je in de bocht van de SR249, waarna je over de lange laan met cipressen richting Locanda San Vigilio wandelt. Op het domein van Locanda San Vigilio zelf vind je mooi aangelegde tuinen met cipressen, olijfbomen, oleanders en bougainvillea. Je kunt hier heerlijk rond dwalen door de smalle straatjes en echt even terug de tijd in gaan.

Locanda San Vigilio, parel aan het Gardameer - Reislegende.nl

Ristorante Locanda San Vigilio

Ik neem plaats op de binnenplaats van ristorante Locanda San Vigilio, ingeklemd tussen omliggende gebouwen en een 15e eeuwse kerk. Vanaf hier heb je alleen uitzicht op zee. Met recht een verborgen plekje wat alleen vanaf het Gardameer te zien is. Ik kan goed begrijpen dat bekende mensen hier hun toevlucht zoeken en zonder pottenkijkers of paparazzi genieten van de rust. Ik kan ook goed begrijpen dat deze plek honderden jaren een inspiratiebron is geweest voor filosofen, schrijvers en schilders. En wie weet nog steeds :-)

Locanda San Vigilio, parel aan het Gardameer - Reislegende.nl

Van april tot september kan er elke middag gebruik worden gemaakt van het Grand Buffet. Een buffet vol met authentiek Italiaanse gerechten, zowel warm als koud. Alles is even heerlijk en smaakvol. De vis die volgt als hoofdgerecht wordt aan tafel gefileerd en smaakt eveneens heerlijk. De bijpassende wijnen maken het geheel helemaal af. Wat een fijne, bijzondere plek!

Met een voldaan gevoel stap ik weer in de Riva. Blij dat ik deze plek heb mogen ontdekken, ietwat teleurgesteld dat ik nu alweer moet vertrekken. Locanda San Vigilio is een fascinerende plek die je bij een vakantie aan het Gardameer eigenlijk moet bezoeken!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button