16 leukste kerstmarkten in Nederland en onze buurlanden

Deze week worden de eerste kerstmarkten weer bezocht! Talloze Nederlanders reizen de komende weken af naar kerstmarkten bij onze oosterburen maar ook in eigen land, bij onze zuiderburen en aan de andere kant van het kanaal zijn prachtige kerstmarkten te vinden. Een lijst met de 15 leukste kerstmarkten.

De 15 leukste kerstmarkten in Nederland en onze buurlanden

In eigen land zijn al veel van Europa’s leukste kerstmarkten te vinden, dus voor wie niet ver op pad wil zijn deze kerstmarkten ideaal. Gewoon met eigen auto of met openbaar vervoer. Wanneer je een kerstmarkt in Duitsland wil bezoeken kun je ook een dagtrip boeken. Je gaat dan met een bus ’s morgens vroeg weg en komt laat in de avond weer thuis. Met openbaar vervoer naar Duitsland of België is ook goed te doen en naar Engeland heb je meerdere opties: je zou hier naartoe zelfs het vliegtuig kunnen pakken.

1. Kerstmarkt in Durbuy (België)

We beginnen met het super schattige kleinste stadje van België: Durbuy. Vorig jaar hebben we de kerstmarkt in Durbuy zelf bezocht en we waren erg onder de indruk. Knus en extra sfeervol met een kasteel op de achtergrond, langs een rivier. De kerstmarkt is deels opgebouwd onder een brug en loopt op diverse dagen door het oude centrum in, door de middeleeuwse straatjes. Staande op kinderkopjes je warme choco drinken en genieten van allerlei lekkere dingen: hét ultieme kerstgevoel! 

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in Durbuy.

Kerstmarkten in Europa landen dichtbij Nederland overzicht - Reislegende.nl

2. Weihnachtsmärkten in Münster (Duitsland)

Dat de meeste mensen richting Duitsland gaan voor het bezoek aan een kerstmarkt zegt natuurlijk wel iets. De kerstmarkten in Duitsland zijn sprookjesachtig opgebouwd, je kunt heerlijke glühwein drinken en genieten van Duitse specialiteiten. Münster staat bekend als één van de mooiste en leukste kerstmarkten in Duitsland. Je vindt in Münster in het centrum meerdere, kleine kerstmarkten die nagenoeg met elkaar verbonden zijn, waardoor het één grote kerstmarkt lijkt. Tip: Boek een tour met gids tijdens je bezoek. Een gids vertelt je alle ins & outs over kerst in Münster en laat je de onbekendere plekjes zien. Münster ligt op ongeveer 200 kilometer afstand van Utrecht.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in Münster.

3. Weihnachtsmärkten in Oberhausen (Duitsland)

Een van de leukste kerstmarkten om met kinderen te bezoeken is de kerstmarkt in Oberhausen. Oberhausen ligt op 150 kilometer afstand van Utrecht en dat is dus goed aan te rijden. In het bekende winkelcentrum CentrO is alles in kerstsferen en om dit winkelcentrum heen vind je overal kerstkramen met curryworsten, glühwein en andere Duitse specialiteiten. CentrO is trouwens een ontzettend leuk winkelcentrum om meteen een paar uurtjes te shoppen :-)

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in Oberhausen.

4. Kerstmarkt in Maastricht (Nederland)

De kerstmarkt in Maastricht kun je zelfs in de week na kerstmis nog bezoeken. In deze prachtige stad zijn vele oude gebouwen versierd met kerstversiering en lichtjes. Op het Vrijthof vind je een reuzenrad, veel kraampjes en live muziek. Ook kun je schaatsen op de schaatsbaan. Een aanrader wanneer je in eigen land wilt blijven :-) Maastricht ligt op 185 kilometer afstand van Utrecht. Boek een hotel en maak er meteen een meerdaagse stedentrip van!

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in Maastricht.

5. Weihnachtsmärkten in Keulen (Duitsland)

Keulen is een leuke en gezellige Duitse stad waar je diverse pleinen vindt. Op alle pleinen zijn kerstmarkten opgebouwd waar je kunt genieten van Duitse specialiteiten. Keulen is een stad waar ook veel mensen op stedentrip naartoe gaan, leuk dus om dat in deze tijd van het jaar te doen. Keulen ligt op 235 kilometer afstand van Utrecht.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in Keulen.

6. Kerstmarkt in Wenen (Oostenrijk)

Wenen is een stad waar je niet even zomaar naartoe rijdt met de auto. Een stedentrip is een leuk idee, in deze tijd van het jaar. De stad is helemaal versierd en in kerstsferen gebracht. En als er dan ook nog sneeuw ligt… sprookjesachtiger kan het bijna niet, met allemaal van die historische gebouwen om je heen! Bij het bekende Rathaus vind je de oudste kerstmarkt van Wenen; deze Wiener Christkindlmarkt bestaat inmiddels al meer dan 700 jaar. Meer informatie over kerstmarkten in Wenen vind je hier.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in Wenen.

Kerstmarkten in Duitsland Nederland en buurlanden overzicht - Reislegende.nl

7. Kerstmarkt in Brugge (België)

Middeleeuwse straatjes, smalle steegjes en gebouwen die hun oorsprong in de Middeleeuwen vinden: in Brugge vind je dit allemaal. Heel de stad is rijkelijk versierd in deze periode in het centrum vind je de kerstmarkt. Brugge is goed aan te rijden vanuit Nederland: Vanaf Utrecht is de afstand naar Brugge 231 kilometer.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in Brugge.

8. Gentse Winterfeesten in Gent (België)

In Gent starten ze iets later dan in vele andere steden met de kerstmarkt maar ze gaan ook langer door: ook na de kerstdagen kun je hier genieten van de Gentse Winterfeesten. Gentse biertjes drinken, van Gentse specialiteiten genieten, schaatsen op de schaatsbaan in het centrum en een ritje maken in het enorme reuzenrad. Absoluut een prachtige kerstmarkt, zeker een bezoekje waard. De afstand Gent – Utrecht is 188 kilometer, ook in Gent kun je heel voordelig overnachten.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in Gent.

9. Kerstmarkt in Praag (Tsjechië)

Praag is een stad die door meer en meer mensen ontdekt wordt. Mede door het feit dat hier nauwelijks extremistische groepen wonen gebeuren er weinig tot geen rare dingen. Praag behoort daarmee tot de steden met kleinste kans op een terroristische aanslag. In Praag zijn diverse kerstmarkten te vinden en door de andere cultuur beleef je een totaal andere kerst dan in steden dichterbij huis. Weer zo’n aanrader voor een stedentrip in deze tijd van het jaar. Prijsvechters bieden directe vluchten aan naar Praag voor relatief lage prijzen.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in Praag.

Kerstmarkten in Duitsland Nederland en buurlanden - Reislegende.nl

10. Kerstmarkt in Antwerpen (België)

Net als in Gent beginnen ze met de kerstmarkten in Antwerpen ook iets later maar gaan ze door tot in januari. Op meerdere plekken in Antwerpen vind je kerstmarkten: de Groenplaats en de Grote Markt zijn 2 prominente plekken waar gezellige kerstkramen te vinden zijn. De hele stad is sfeervol versierd en net als in Gent is er een ijsbaan en kun je mooi uitkijken over de stad vanuit het reuzenrad. Antwerpen ligt op 129 kilometer afstand van Utrecht.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in Antwerpen.

11. Hyde Park Winter Wonderland in Londen (Engeland)

Veel mensen hebben de wens in de weken vóór Kerst Londen te bezoeken. Hyde Park wordt hier omgetoverd tot Winter Wonderland waar je o.a. een ijsbaan en een reuzenrad vindt. Er zijn veel barretjes, kramen en stalletjes waar lekkernijen genuttigd kunnen worden en waar warme chocolademelk gedronken kan worden. Londen is goed te bereiken met de (auto)trein, met de boot (daarna openbaar vervoer) of met het vliegtuig. Accommodatie incl. vlucht naar Londen is verkrijgbaar vanaf ca. €150 euro (voor meerdere nachten)!

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in Londen.

12. Kerstmarkt in Hasselt (België)

Op 157 kilometer vanaf Utrecht ligt de gezellige Belgische stad Hasselt. Ook hier elk jaar een hoop kerst-gezelligheid. Winterland Hasselt zorgt voor 200 verlichte bomen langs de boulevard, er zijn optredens, er zijn acts en etalages zijn volledig in kerstsferen omgetoverd. In de stad vind je het huis van de kerstman, die er zelf ook aanwezig is. Samen met zijn elfjes uiteraard! Er is een overdekte ijsbaan van 1000 m² en er worden in stalletjes veel ambachten uitgeoefend. Het Kolonel Dusartplein, waar je o.a. de ijsbaan vindt, biedt ook plek aan een levensgrote kerststal en de grootste kerstbal van de Benelux. Met maar liefst 7 meter doorsnede is het mogelijk om door deze kerstbal heen te lopen. Voor kinderen zal Hasselt zeker beschikken over 1 van de leukste kerstmarkten van België.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in Hasselt.

Frankfurt kerstmarkt Kerstmarkten in Duitsland Nederland en buurlanden overzicht - Reislegende.nl

13. Kerstmarkt in Gronau (Duitsland)

Gronau is een stad waar voor korte tijd een kerstmarkt te vinden is. Hierbij moet je niet denken aan een enorme kerstmarkt waar hele bussen worden uitgeladen, maar een knusse kerstmarkt in dorpssfeer. Met de auto doe je er vanuit Utrecht zo’n 2 uur over om Gronau te bereiken (148 kilometer).

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in Gronau.

14. Kerstmarkt in Aken (Duitsland)

Aken ligt op 197 kilometer afstand vanaf Utrecht. De kerstmarkt van Aken is in deze tijd van het jaar te vinden in het centrum, in de smalle steegjes en op de pleinen. Aken is niet groot, in tegenstelling wat veel mensen soms denken. De kerstmarkt in Aken is sfeervol en voelt intiem aan. Specialiteit in Aken is het bakken van kruidkoekjes op de Marktplatz, een ware trekpleister. Wanneer je met de auto naar Aken komt is parkeren goed geregeld. Er zijn speciale P+R parkeerplaatsen vanwaar bussen heel geregeld naar de kerstmarkt rijden. 

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in Aken.

15. Kerstmarkt in Frankfurt (Duitsland)

Eén van de meest bekende, mooiste en leukste kerstmarkten in Duitsland is in Frankfurt. Meer dan 240 kramen en stalletjes vind je in Frankfurt. Oude ambachten, Duitse specialiteiten, warme dranken, lekkernijen… hier ben je op de goede plek! Frankfurt is een plek waar veel mensen de kerstmarkt bezoeken dus bereid je voor op veel drukte. Dit mag de pret echter niet drukken! 

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in Frankfurt.

16. Kerstmarkt in Luxemburg Stadt (Luxemburg)

In Luxemburg Stadt is de meest bekende kerstmarkt te vinden op Place d’Armes. Op dit plein wordt ook ieder jaar weer de traditionele kerstboom van Luxemburg opgetuigd. Er zijn echter meer kerstmarkten te vinden, onder meer op Place de la Constiution en op Place de Paris. Je kunt de kerstmarkten bezoeken op vrijdag en zaterdag tussen 18 november en 1 januari.

Check prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in Luxemburg Stadt.

*Foto’s via Unsplash.com

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button