Istanbul bezoeken; tips and tricks

Bij een Turkse vakantie is Istanbul bezoeken een heerlijke afwisseling van zee en strandactiviteiten. De stad is rijk aan geschiedenis en cultuur.  Als je tijdens je Turkije reis Istanbul bezoekt maak je kennis met een stad die honderden jaren geleden tot de absolute wereldmacht hoorde.

Je kunt Istanbul bezoeken tijdens een goedkope reis, als backpacker bijvoorbeeld. Maar ook een pakketreis Istanbul, met alles erop en eraan kun je probleemloos boeken bij de betere organisatoren. In Turkse pakketreizen Istanbul als stop laten opnemen is ook een mogelijkheid. Je boekt dan een strandvakantie met een weekendtrip Istanbul. Maar ook ben je het gewoon om te reizen, Istanbul heeft bepaalde regels en gewoontes die je beter kent voor je vertrek.

Enkele raadgevingen voor je vertrekt

Voor Turkije hebben Nederlanders sinds 2020 geen visum meer nodig. Je mag als Nederlander 90 dagen in Turkije verblijven zonder visum.

De Turkse Lira, afgekort TRY, is de officiële valuta. Zorg ervoor dat je wat contant geld bij je hebt voor kleine aankopen, maar creditcards worden doorgaans geaccepteerd in winkels en restaurants. Euro’s en dollars worden op veel plaatsen aanvaard, maar tegen een bar slechte wisselkoers. Wees daarom voorzichtig bij het wisselen van geld. Gebruik alleen officiële wisselkantoren of geldautomaten. Op die manier voorkom je onplezierige situaties.

De officiële taal is Turks. Veel mensen in de toeristische gebieden spreken redelijk Engels. Maar het is toch handig om enkele basisuitdrukkingen in het Turks te kennen om jezelf verstaanbaar te maken. Zeker als je op verkenning gaat in de minder platgetreden streken.

Respecteer de lokale wetten en regelgeving. Roken is bijvoorbeeld verboden op openbare plaatsen en in sommige restaurants. Volg de aanwijzingen op borden en van lokale autoriteiten. Over het algemeen is Istanbul veilig voor toeristen, maar wees altijd alert en bescherm je waardevolle spullen. Vermijd afgelegen gebieden ’s nachts en wees voorzichtig met zakkenrollers in drukke gebieden.

De standaardspanning is 220 volt en het stopcontact is meestal Type F. Zorg ervoor dat je de juiste stekkeradapter meeneemt als dat nodig is. Maar het is hetzelfde zoals we ook in Nederland gebruiken. In de meeste hotels is wifi, en met een plaatselijke simkaart kun je data aankopen.

Waar moet je op letten in de stad zelf?

Istanbul heeft een rijke culturele en religieuze diversiteit. Respecteer religieuze plaatsen en draag respectvolle kleding. Vooral bij het bezoeken van moskeeën is een strikte kledingcode. Bedek je schouders, armen en knieën en verwijder je schoenen voordat je een moskee betreedt.

Geniet van de diverse Turkse keuken, maar let op hygiëne bij het kiezen van eetgelegenheden. Drink ook geen kraantjeswater, maar gebruik flessenwater om veilig te blijven. Zelfs voor het tanden poetsen is het beter om geen water van de tap te gebruiken.

Populaire toeristische attracties kunnen druk zijn. Wees geduldig en respecteer de wachtrijen, je bent nu eenmaal niet de enige die van de wonderen van Istanboel wil genieten. Bij het winkelen op markten en bazaars is afdingen gebruikelijk. Onderhandel met respect en geniet van deze, voor ons Nederlanders, unieke winkelervaring.

Istanbul heeft een uitgebreid net voor openbaar vervoer, trams, metro’s en bussen. Koop een Istanbulkart om geld te besparen. De stad ligt op twee continenten, Europa en Azië. Maak gebruik van de veerboten om tussen deze continenten te reizen voor een unieke ervaring.

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button