Hoe laat wordt het donker in Nederland?

In Nederland, zoals in veel andere delen van de wereld, varieert het tijdstip waarop het donker wordt gedurende het jaar. In dit artikel lees je precies hoe laat het donker wordt in Nederland, in verschillende seizoenen. Onderin het artikel zie je ook een globaal overzicht van de tijden van zonsondergangen in Nederland.

Belangrijkste factoren die bepalen hoe laat het donker wordt

Het tijdstip waarop het echt donker is, is afhankelijk van de seizoenen en de geografische locatie in het land. Ook speelt bewolking een grote rol; bij zwaar bewolkt weer kan het voor je gevoel veel eerder donker worden dan op zonnige dagen.

 1. Geografische ligging: Nederland bevindt zich op een gematigde breedtegraad in Noordwest-Europa. Dit betekent dat de lengte van de dagen en nachten aanzienlijk varieert met de seizoenen. In de zomer zijn de dagen langer, terwijl de nachten in de winter veel langer zijn.
 2. Seizoensgebondenheid: Het tijdstip waarop het donker wordt, wordt sterk beïnvloed door de seizoenen. In de zomer zijn de avonden langer en het wordt later donker, terwijl in de winter de avonden korter zijn en het eerder donker wordt.
 3. Zomertijd en wintertijd: Nederland maakt gebruik van zomertijd (DST) waarbij de klok een uur vooruit wordt gezet in de zomer, meestal van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober. Hierdoor lijkt het langer licht in de avond, aangezien de klok één uur vooruit wordt gezet, en dit heeft invloed op het tijdstip van zonsopgang en zonsondergang.
 4. Geografische locatie binnen Nederland: Het tijdstip van zonsopgang en zonsondergang kan variëren afhankelijk van waar je je binnen Nederland bevindt. In het zuiden van Nederland kunnen de dagen vaak iets langer zijn dan in het noorden.
 5. Weersomstandigheden: Bewolkte dagen kunnen het donkerder maken dan heldere, zonnige dagen, wat kan resulteren in een eerder aanvoelende zonsondergang.
 6. Hoogte boven zeeniveau: De hoogte boven zeeniveau kan ook een kleine invloed hebben op het tijdstip van zonsopgang en zonsondergang, hoewel dit effect doorgaans minimaal is in Nederland vanwege het vlakke landschap.

Hoe laat wordt het donker in de lente?

In de lente is Nederland getuige van een opmerkelijke verandering in daglicht. De dagen worden langer en de avonden helderder naarmate de temperatuur begint te stijgen. In maart en april kan de zonsondergang plaatsvinden tussen 18:00u en 19:00u. Naarmate de lente vordert, gaat de zon later onder. Heerlijk, want hierdoor brengen de meeste mensen veel meer tijd in de buitenlucht door. De lente bereikt zijn hoogtepunt in juni, met de zomerzonnewende (midzomernacht), waarop de zon in Nederland pas (net) na 22:00u ondergaat.

Hoe laat wordt het donker in de zomer?

De zomer brengt hogere temperaturen en nog langere dagen naar Nederland. Dit is het seizoen waarin Nederland tot leven komt, met talloze festivals, strandvakanties, barbecues en wateractiviteiten. Het zomerseizoen staat bekend om zijn aangename avonden. Iedereen is lang buiten, terrassen worden druk bezocht en mensen genieten van lange, gezellige zomeravonden. Tot het donker is, maar zeker ook nog daarna.

Hoe laat wordt het donker in de herfst?

Naarmate de herfst nadert, wordt het merkbaar eerder donker. In september en oktober kan de zonsondergang al plaatsvinden tussen 19:00u en 20:00u, afhankelijk van de specifieke datum en locatie in Nederland. De avonden worden korter naarmate de herfst vordert, wat het begin van het koude seizoen aankondigt. Toch heeft de herfst in Nederland zijn eigen charme met de prachtige herfstkleuren die het landschap sieren en de mogelijkheid om te genieten van gezellige avonden binnenshuis.

Hoe laat wordt het donker in de winter?

De winter in Nederland brengt de vroegste zonsondergangen van het jaar met zich mee. In december gaat de zon al onder rond 16:30u en de avonden zijn aanzienlijk korter. Ook in januari is het nog vroeg donker, als de zon rond 17.00u onder gaat. Het winterseizoen wordt gekenmerkt door lagere temperaturen en gezellige avonden bij de open haard.

Hoe laat is de zonsondergang in Nederland?

Om in dit artikel alle zonsondergangen te vermelden wordt wat omslachtig. Vandaar dat we hieronder de zonsondergangen halverwege iedere maand op een rijtje hebben gezet. Ook ronden we af op 5 minuten, om het overzichtelijk te houden. Hoe laat het helemaal donker is, is afhankelijk van hoe helder het is. Als het bewolkt is dan is het eerder helemaal donker dan wanneer het helder is. Bovendien wordt het in Nederland nauwelijks helemaal donker door lichtvervuiling (door straatverlichting en in veel delen van Nederland door het licht van kassen).

 • In januari wordt het donker in Nederland rond: 17.00u
 • In februari wordt het donker in Nederland rond: 17.55u
 • In maart wordt het donker in Nederland rond: 18.45u
 • In april wordt het donker in Nederland rond: 20.40u
 • In mei wordt het donker in Nederland rond: 21.30u
 • In juni wordt het donker in Nederland rond: 22.05u
 • In juli wordt het donker in Nederland rond: 21.55u
 • In augustus wordt het donker in Nederland rond: 21.05u
 • In september wordt het donker in Nederland rond: 19.55u
 • In oktober wordt het donker in Nederland rond: 18.50u
 • In november wordt het donker in Nederland rond: 16.50u
 • In december wordt het donker in Nederland rond: 16.30u

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button