Midzomer in Zweden

Midzomer wordt in de noordelijke landen van Europa op grote schaal gevierd. Vooral in Finland, Estland en Zweden is het een belangrijke feestdag, zo niet de belangrijkste. Maar wat is midzomer precies en hoe wordt midzomer in Zweden precies gevierd?

Wat is midzomer?

Midzomer, oftewel Midsommar, wordt gevierd op een vrijdag vóór 21 juni of erna, maar altijd tussen 19 juni en 25 juni. 21 juni is de dag van de zonnewende. Op deze dag bereikt de zon (vanaf de aarde gezien) haar meest noordelijke of zuidelijke positie. Tijdens de zonnewende, ook wel de zonnestilstand genoemd, is de nacht het kortst en de dag het langst. De Zweden vieren midzomer met een versierde meiboom, dansen, vreugdevuren en lekker eten. De dag na midzomeravond is een officiële feestdag waarop alles gesloten is.

Dansen rondom de meiboom, door Fotos593 | Shutterstock

Geschiedenis van midzomer in Zweden

Vroeger waren de mensen ervan overtuigd dat planten en kruiden tijdens midzomer magische krachten bezaten. Midzomernacht was dan ook hét moment om kruiden te plukken. Daarnaast werden er grote vreugdevuren ontstoken die zouden beschermen tegen kwade krachten. Deze krachten zouden een gevaar vormen zodra de dagen weer korter werden.

Midzomer meiboom

De meiboom (midsommarstång) is een kruis met veel (groen) blad en versieringen waardoor het op een boom lijkt. De meiboom wordt rijkelijk versiert en verschillende regio’s doen hun best om de mooiste meiboom neer te zetten. De boom wordt liggen versierd en vervolgens door een aantal sterke mensen rechtop gezet. Onder luid gejoel van toeschouwers overigens. Als de meiboom rechtop staat barst het feestgedruis los. Mensen dansen en zingen de Små grodorna om de meiboom heen.

Midzomer meiboom, door by-studio | Shutterstock

Midzomer bloemenkrans

Tijdens midzomernacht is het traditie om als vrouw een bloemenkrans ofwel een midzomerkrans op je hoofd te dragen. Midzomerkransen werden vroeger gemaakt van zelf geplukte bloemen. Fanatiekelingen doen dat nog steeds, maar tegenwoordig kunnen midzomerkransen ook kant en klaar gekocht worden.

Zelf een midzomerkrans maken

Wil je toch zelf aan de slag met het maken van een midzomerkrans? Dan heb je berkentakjes en wilde bloemen nodig. Begin met 3 berkentakjes die je aan elkaar vlecht. Ben je bijna bij het einde? Leg dan nieuwe takjes naast de takjes die je al aan het vlechten was en vlecht door, net zo lang tot je de juiste lengte hebt voor je hoofdomtrek. Je maakt de uiteinden van de gevlochten berkentakjes vast door de takjes een aantal keren door elkaar te steken. Steek nu de de wilde bloemen door de gevlochten berkentakjes heen, net zo lang tot je een mooi geheel hebt. Een leuke bezigheid en je hebt ook nog eens urenlang eer van je werk!

Midzomerkrans, door bildfokus.se |Shutterstock

Midzomer eten en drinken

De Zweden houden lekker eten en drinken! En dus wordt er met midzomer behoorlijk uitgepakt. Wat er eigenlijk altijd wel op tafel staat is haring en zalm met knäckebröd. Maar ook gekookte aardappelen met verse dille en zure room met bieslook is vaak onderdeel van het menu. Eieren mogen overigens ook niet ontbreken. Als dessert worden er lekkere taarten gemaakt met slagroom en vers fruit (meestal aardbeien). Snaps (Aquavit) en bier zorgen vervolgens voor het benodigde vocht.

Eten tijdens midzomer, door Sussi Hj | Shutterstock

In deze landen vieren ze ook midzomer

In Denemarken worden festiviteiten rondom midzomer Sankt Hans aften genoemd. Er worden grote vreugdevuren ontstoken langs kustlijnen en langs oevers van meren. In Noorwegen noemt vieren ze Jonsok met vreugdevuren én schijnhuwelijken. De schijnhuwelijk worden zowel tussen volwassenen als tussen kinderen voltrokken. Finland viert midzomer met vreugdevuren, meibomen, haring en veel alcohol. Feestgangers in Estland springen tijdens Jaanipäev over vuren om voorspoed af te dwingen. Tijdens Jāņi in Letland wordt veel bier gedronken en midzomerkaas gegeten. Ook hier grote vreugdevuren waar overheen gesprongen wordt. De midzomeravond wordt in Ierland Bonfire Night genoemd. Je zult hier in de dagen rondom Bonfire Night concerten, vreugdevuren op heuvels en vuurwerk zien.

Midzomer in Zweden datum 2022

Dit jaar valt midzomernacht in Zweden op 25 juni. Vaak worden er online evenementen gestreamd zodat ook mensen die er niet bij aanwezig kunnen zijn mee kunnen genieten van de festiviteiten. Hou de Facebook pagina van Visit Sweden in de gaten voor nieuws over midzomernacht!

Capitool Reisgidsen – Zweden
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 04:06

Wat & Hoe Taalgids Zweeds
Bekijk laagste prijs
bruna.nl
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 04:00

ANWB – Camperboek Zweden
Bekijk laagste prijs
bruna.nl
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 04:07
bruna.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 04:00
bruna.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 04:07

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button