Midzomer in Zweden

Midzomer wordt in de noordelijke landen van Europa op grote schaal gevierd. Vooral in Finland, Estland en Zweden is het een belangrijke feestdag, zo niet de belangrijkste. Maar wat is midzomer precies en hoe wordt midzomer in Zweden precies gevierd?

Wat is midzomer?

Midzomer, oftewel Midsommar, wordt gevierd op een vrijdag vóór 21 juni of erna, maar altijd tussen 19 juni en 25 juni. 21 juni is de dag van de zonnewende. Op deze dag is de nacht het kortst en de dag het langst. De Zweden vieren midzomer met een versierde meiboom, dansen, vreugdevuren en lekker eten. De dag na midzomeravond is een officiële feestdag waarop alles gesloten is.

Dansen rondom de meiboom, door Fotos593 | Shutterstock

Geschiedenis van midzomer in Zweden

Vroeger waren de mensen ervan overtuigd dat planten en kruiden tijdens midzomer magische krachten bezaten. Dit was dan ook hét moment om kruiden te plukken: in de midzomernacht. Daarnaast werden er grote vreugdevuren ontstoken die zouden beschermen tegen kwade krachten. Deze krachten zouden een gevaar vormen zodra de dagen weer korter werden.

Midzomer meiboom

De meiboom (midsommarstång) is een kruis met veel (groen) blad en versieringen waardoor het op een boom lijkt. De meiboom wordt rijkelijk versiert en verschillende regio’s doen hun best om de mooiste meiboom neer te zetten. De boom wordt liggen versierd en vervolgens door een aantal sterke mensen rechtop gezet. Onder luid gejoel van toeschouwers overigens. Als de meiboom rechtop staat barst het feestgedruis los. Mensen dansen en zingen de Små grodorna om de meiboom heen.

Midzomer meiboom, door by-studio | Shutterstock

Midzomer bloemenkrans

Het is een traditie om als vrouw een bloemenkrans op je hoofd te dragen. Bloemenkransen werden vroeger gemaakt van zelf geplukte bloemen maar tegenwoordig kunnen ze ook besteld worden.

Midzomer bloemenkrans, door bildfokus.se |Shutterstock

Midzomer eten en drinken

De Zweden houden lekker eten en drinken! En dus wordt er met midzomer behoorlijk uitgepakt. Wat er eigenlijk altijd wel op tafel staat is haring en zalm met knäckebröd. Maar ook gekookte aardappelen met verse dille en zure room met bieslook is vaak onderdeel van het menu. Eieren mogen overigens ook niet ontbreken. Als dessert worden er lekkere taarten gemaakt met slagroom en vers fruit (meestal aardbeien). Snaps (Aquavit) en bier zorgen vervolgens voor het benodigde vocht.

Eten tijdens midzomer, door Sussi Hj | Shutterstock

In deze landen vieren ze ook midzomer

In Denemarken worden festiviteiten rondom midzomer Sankt Hans aften genoemd. Er worden grote vreugdevuren ontstoken langs kustlijnen en langs oevers van meren. In Noorwegen noemt vieren ze Jonsok met vreugdevuren én schijnhuwelijken. De schijnhuwelijk worden zowel tussen volwassenen als tussen kinderen voltrokken. Finland viert midzomer met vreugdevuren, meibomen, haring en veel alcohol. Feestgangers in Estland springen tijdens Jaanipäev over vuren om voorspoed af te dwingen. Tijdens Jāņi in Letland wordt veel bier gedronken en midzomerkaas gegeten. Ook hier grote vreugdevuren waar overheen gesprongen wordt. De avond van 23 juni wordt in Ierland Bonfire Night genoemd. Je zult hier in de dagen rondom Bonfire Night concerten, vreugdevuren op heuvels en vuurwerk zien.

Vier midzomer in Zweden live online

Dit jaar kun je verschillende midzomer activiteiten live op Facebook meevieren. Visit Sweden zendt op 19 juni 2020 live uit vanuit diverse regio’s. Ieder live event duurt tussen de 15 en 30 minuten en er zijn verschillende talen beschikbaar. Het programma is als volgt:

11.00 uur – Bloemen kransen maken met Karl Fredrik bij Eklaholm in Skåne

13.00 uur- Midzomer-lunch met Ingela Holgersson en haar familie in Grebbestad, West Zweden

15.00 uur – Midzomerdans rond de meiboom in traditionele kledij bij Marie Backlund en haar familie in Vikarbyn, Dalarna

20.00 uur – Bloemen plukken en een duik in het meer in Roslagen

24.00 uur – Middernachtzon en skiēn aan de Zweedse grens in Swedish Lapland

Laat meer zien
Back to top button