Ervaar de herfst in Drenthe zoals ook Vincent van Gogh dat deed

Niet alleen in de zomermaanden zijn wij Nederlanders graag buiten, ook in de herfst trekken we massaal de natuur in. En dat is niet zo gek, want het najaar is prachtig! De kleuren, de frisse lucht, de extreem gekleurde zonsopkomsten en zonsondergangen.. Dat moet Vincent van Gogh ook gedacht hebben. In 1883 verbleef hij van half september tot begin december in de provincie Drenthe. Hij liet zich inspireren door de ongerepte landschappen, hardwerkende landarbeiders en beeldschone natuur.

In de voetsporen van Vincent van Gogh

Om een beetje te zien en te voelen wat Vincent van Gogh in 1883 zag en voelde, bezoek ik Drenthe in dezelfde tijd van het jaar. Aangezien het verblijf van de bekende schilder in Drenthe in 2023 precies 140 jaar geleden is, wordt er in heel de regio veel aandacht aan Vincent van Gogh besteed. Overal zie je hem terug. Zie je hem niet? Dan zijn het wel de kleuren in de natuur die je aan hem doen denken. In dit artikel neem ik je mee op een korte, herfstachtige reis door Drenthe.

Oer Drenthe - Reislegende.nl

Op reis met Vincent in het Drents Museum

Het beste kijkje in het leven van Vincent van Gogh gedurende zijn tijd in Drenthe heb je in het Drents Museum in Assen, waar de tentoonstelling Op reis met Vincent tot 7 januari 2024 te zien is. Je stapt samen met Vincent in de trein en gaat op weg naar Drenthe. Vincent schreef in deze Drentse periode dagelijks brieven aan zijn broer Theo, waardoor er veel bekend is over zijn gedachten, zijn dagelijkse bezigheden en over de mensen die hem inspireerden. De Drentse Van Goghs die hier hangen komen uit alle uithoeken van de wereld; uit musea en uit privécollecties. Naast het werk van Vincent van Gogh wordt er ook werk tentoongesteld van tijdgenoten zoals onder meer Jacob van Ruisdael en Anton Mauve.

Op reis met Vincent Drents Museum Assen Drenthe plaatsen en activiteiten in het najaar - Reislegende.nl

Stadswandeling door Assen

Als je dan toch in Assen bent na een bezoek aan het Drents Museum, loop dan zeker het centrum van Assen in. In dit jubileumjaar van Vincent van Gogh kom je de schilder overal in de binnenstad tegen. En op de meest kunstzinnige manieren! In het Drents Museum kun je gratis een folder meenemen waarin de 2,2 kilometer lange wandelroute door Assen (de Van Gogh City Experience) beschreven staat.

Groen op avontuur

Tijd voor actie, maar wel op een verantwoorde manier. Met elektrische terrein auto’s verkennen we de Hondsrug, het enige UNESCO Global Geopark in Nederland. De Hondsrug is een gebied met dichte bossen en uitgestrekte heide landschappen. De hier aanwezige ruggen en ondiepe valleien werden gevormd in de laatste ijstijd en onze voorouders lieten vele grafheuvels en hunebedden na. De stille elektrische wagens zijn ideaal om het gebied te verkennen, aangezien je de natuur er niet mee verstoort. Bij Eko-Tours in Exloo zijn verschillende soorten elektrische voertuigen te huur.

Eko tours Exloo in Drenthe activiteiten in het najaar - Reislegende.nl

Met schaapherder het Balloërveld op

Liever met beide voeten op de grond, zonder rollende wielen onder je? Dan is het echt een aanrader om met een schaapherder de heide op te gaan. Wij doen dat met Marianne van de Herders van Balloo. Samen met haar hond Toeter én de schapen beheert Marianne het mooie, glooiende Balloërveld. Elke keer weer een feestje om te zien hoe de hond orders opvolgt van de herder en de schapen in de juiste richting stuurt. De mooiste kleuren heb je misschien wel als de heide in bloei staat maar de herfstkleuren doen er zeker niet voor onder.

Herfst in Drenthe wat te doen wandelen met herders van balloo - Reislegende.nl
Herders van Balloo herfst in Drenthe plaatsen en activiteiten in het najaar - Reislegende.nl
Herfst in Drenthe herders van Balloo - Reislegende.nl

Start de dag op de oevers van het Gasselterveld

Een fijne plek om de dag te beginnen is bij het Gasselterveld. Vooral (midden op) zomerse dagen is het rondom de voormalige zandafgraving druk met recreanten. Maar in het najaar, en zeker vroeg in de ochtend, kom je er terecht in een oase van rust. Een heerlijke plek om je dag te starten, de zon te zien op komen en een lekkere wandeling te maken.

Herfst in Drenthe mooie plaatsen Gasselterveld - Reislegende.nl

Bijzonder overnachten in Drenthe

Als je zo’n weekend van de herfst in Drenthe geniet is een fijne plek om te overnachten geen overbodige luxe. Wij overnachten op Landgoed Mariahoeve, een natuurkampeerterrein waar je echt tot rust komt in bijzondere accommodaties. Kies hier een plek die bij je past: een dome, een pipowagen, een tipi tent of een yurt bijvoorbeeld. De dag doorspreken kan gezellig bij het kampvuur, wat je op verschillende plekken op het terrein mag maken. Zelfs bij jouw eigen accommodatie!

Landgoed Mariahoeve accommodaties in Drenthe overnachten - Reislegende.nl
Herfst in Drenthe overnachten op natuurkampeerterrein landgoed Mariahoeve in Escape - Reislegende.nl
Landgoed Mariahoeve yurt overnachten in Drenthe plaatsen en activiteiten in het najaar - Reislegende.nl

Lekker eten in Drenthe

Tussendoor moet er natuurlijk lekker gegeten worden en dat kan in Drenthe op heel veel plekken. In dit weekend lunchen we heerlijk in het hierboven al genoemde Bar Brasserie Pingo in het Drents Museum en ook de lunch bij Natuurplaats Noordsche Veld in Norg kan ik aanraden. Dineren kun je goed in Herberg de Loohoeve in Schoonloo, waar vooral de knusse ambiance het goed doet na een dag in de buitenlucht.

Meer Vincent van Gogh in Drenthe

Heb je nog niet genoeg van Vincent van Gogh? Dan zijn er nog veel meer plekken in Drenthe waar je de schilder tegen komt. Zo zijn er in Nieuw-Amsterdam – Veenoord en in Hoogeveen metershoge muurschilderingen te bekijken op flats, silo’s en andere gebouwen. Ben je dan toch in Nieuw-Amsterdam – Veenoord, bezoek dan Van Gogh Huis Drenthe, de kamer waar Vincent twee maanden lang verbleef. Fietsend kun je drie verschillende themaroutes afleggen. Kies jij voor Vincents aankomst, voor Vincents dagtocht of voor Vincents inspiratie? Ook te voet zijn er verschillende Van Gogh wandelroutes te volgen, in combinatie met podwalks. Een kijkje in het leven van de bewoners van vroegere veendorpen kan in Openluchtmuseum het Veenpark. Zie wat Vincent zag en ervaar waardoor hij zo geïnspireerd werd.

Vincent van Gogh Drenthe activiteiten in het najaar - Reislegende.nl

Voor altijd verbonden met Drenthe

Drenthe is door het verblijf van Vincent van Gogh al verbonden met de schilder, maar door de viering van het Van Gogh jubileumjaar zal deze verbinding in de toekomst nog sterker zijn. Na afloop van de viering zijn er misschien minder thema activiteiten rondom Van Gogh. Maar heb je in deze tijd in Drenthe meer over Van Gogh geleerd dan zal hij in de toekomst altijd in je hoofd opkomen wanneer je de Drentse vibes ervaart!

Herfst in Drenthe activiteiten in het najaar - Reislegende.nl
Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button