Externsteine in Duitsland: fascinerende rotsformaties in het Teutoburgerwoud
In de bossen van het Duitse Teutoburgerwoud in Noordrijn-Westfalen vind je indrukwekkende rotsformaties: de Externsteine. De Externsteine zijn ruim 40 meter hoge, verticale pilaren van zandsteen. Ik bezoek de Externsteine na een verblijf in Saksen, tijdens de reis terug naar Nederland. Een mooie tussenstop; vanaf de Externsteine is het nog ongeveer 3 uurtjes rijden naar Utrecht.
Hoe de Externsteine zijn ontstaan
De Externsteine zijn ongeveer 120 miljoen jaar geleden ontstaan tijdens het Krijt, toen het gebied bedekt werd door een ondiepe zee. Zand en andere sedimenten op de zeebodem werden geleidelijk samengeperst tot zandsteen. Door tektonische krachten kwamen de zandsteenlagen omhoog en ontstonden er grote formaties van zandsteen. Erosie door wind en water zorgde er voor dat de rotsformaties in de loop van miljoenen jaren de vorm kregen die wij vandaag de dag zien.
De Externsteine in de steentijd
Vondsten rondom de Externsteine bewijzen dat er in de steentijd al mensen in de buurt verbleven. Er zijn stenen speerpunten en afslagen gevonden die dateren uit 10.000 voor Christus. Of de plek in de steentijd ook een cultusplaats was, daar zijn archeologen het (nog) niet over eens.
Cultusplaats in de vroege middeleeuwen?
In de vroege middeleeuwen, voordat het christendom zich in de regio vestigde, waren de Externsteine omgeven door legenden en mystiek. Er zijn verhalen die suggereren dat de plek ooit dienst deed als heidense cultusplaats, waar rituelen en offers plaatsvonden. Deze mythes hebben eeuwenlang bijgedragen aan de mystieke aura van de Externsteine, waardoor ook vandaag de dag spiritueel georiënteerde mensen de plek weten te vinden. De Externsteine zijn nog steeds een geliefde plek voor uiteenlopende rituelen en ceremonies, met name tijdens de zonnewende.
De kapel in de Externsteine
In de 12e eeuw werd een kapel in de rotsen uitgehouwen. De kapel fungeerde voornamelijk voor pelgrims die de Externsteine bezochten en werd waarschijnlijk ook gebruikt voor diverse religieuze ceremonies. Bij de ingang van de kapel is een stenen reliëf van de kruisafname van Jezus te zien. Dit reliëf wordt beschouwd als het belangrijkste grootschalige romaanse beeldhouwwerk in Noordwest-Duitsland.
De Externsteine bezoeken (en beklimmen)
De toegang tot het gebied is gratis, je betaalt alleen parkeergeld (4 euro). Meteen naast de parkeerplaats vind je een informatiecentrum waar je alles te weten komt over de Externsteine; over het ontstaan en over de betekenis van de rotsformaties door de eeuwen heen. Voor een paar euro mag je de Externsteine beklimmen. Je loopt via smalle trappen omhoog waarbij je door donkere ruimtes komt. Vervolgens kun je op de top genieten van een weids uitzicht over een deel van het Teutoburgerwoud.
Wandelen in Teutoburgerwoud
Je kunt in het Teutoburgerwoud mooie wandelingen maken en meerdere routes komen langs de Externsteine. Twee bekende routes zijn de Hermannsweg en de Eggeweg. De Hermannsweg is 160 kilometer lang en leidt van Rheine naar Horn-Bad Meinberg. De Eggeweg is 70 kilometer lang en brengt je van Horn-Bad Meinberg naar Marsberg. Beide routes leiden over de beboste bergkammen van het Teutoburgerwoud en 80% van de eerstgenoemde route ligt in natuurgebied. Meer informatie over Hermannshöhen, zoals de routes samen genoemd worden, vind je hier.
Een fijne plek om wat tijd door te brengen
De Externsteine stralen een bepaalde rust uit, het is dan ook een fijne plek om even wat tijd door te brengen. Ook als je geen wandelingen maakt in de buurt of als je geen zin hebt om de rotsen te beklimmen. Er is een groot grasveld vanwaar je prachtig zicht hebt op de Externsteine. Picknickkleedje mee en genieten. Ik ben er middenin het hoogseizoen (half augustus) en de drukte valt me enorm mee. Een perfecte tussenstop wanneer je vanuit het oosten of vanuit het midden van Duitsland terug naar Nederland rijdt.