10 redenen om de Catalaanse Pyreneeën te bezoeken

De Pyreneeën; iedereen kent ze en iedereen weet dat dit bergmassief op de grens tussen Frankrijk en Spanje ligt. Toch is het een nog vrij onontdekt gebied; massa’s mensen trekken in het zomerseizoen richting de Spaanse costa’s om daar te genieten van een heerlijke vakantie aan het strand en rijden de Pyreneeën lukraak voorbij. Toch is er ontzettend veel te beleven en te zien tussen de hoge toppen, die ooit ontstaan zijn door een botsing van het Europese continent met het Iberisch Schiereiland, zo’n 50 miljoen jaar geleden. En de Catalaanse bevolking is ontzettend gastvrij! Wij geven je 10 redenen waarom je samen met je gezin de Catalaanse Pyreneeën tóch eens zou moeten bezoeken.

1. Je bent in prachtige natuur

De natuur in de Catalaanse Pyreneeën is overweldigend. Het is er prachtig groen, er ligt sneeuw op de bergtoppen, er zijn talloze watervallen en er stromen rivieren en beekjes door de mooie valleien. De meeste regen valt in het Franse gedeelte van de Pyreneeën en daarmee bieden de Spaanse Pyreneeën een perfect klimaat voor een verblijf. De uitzichten zijn subliem en je vindt er heel veel “remote” plekjes.

met gezin naar spaanse pyreneeën - AllinMam

2. Je kunt er heerlijk eten

Wie wil dat niet? Lekker eten. In de Catalaanse Pyreneeën vind je goede restaurants waar je het resultaat van typisch Catalaans koken op je bord gepresenteerd krijgt. De eettijden zijn iets anders dan we hier in Nederland gewend zijn; zo lunch je ontzettend uitgebreid rond 14.00u/15.00u ’s middags (6 á 7 gangen niet vreemd!) en vindt bij de meeste mensen het lichtere verteerbare diner pas na 21.00u plaats. Met je kinderen kun je prima in de (voor ons vaak luxe ogende) restaurants terecht, ook al is daar geen kindermenukaart aanwezig. De Catalanen vinden het heel normaal om de kinderen gewoon mee te nemen, ook naar de uitgebreidere lunches of diners. Luidruchtig of niet, het maakt allemaal niet uit. Part of the culture! Het blijkt toch iets heel Nederlands te zijn om hele ingerichte hoekjes in restaurants te hebben waar kinderen kunnen spelen zodat het aan de tafels lekker rustig is. Vinden de Catalanen maar vreemd!

met gezin naar spaanse pyreneeën - AllinMam

3. Rond dobberen op prachtig blauwe meren

Bergmeren, je vindt er meerdere. Natuurlijke meren of stuwmeren, ze zijn allemaal even mooi. Op veel plekken kun je er kajaks en waterfietsen huren, voor een uur, een hele middag of een dag. Kajaktochten waarbij je van plek naar plek vaart en en daar ook overnacht zijn ook te boeken. Dus of je kids klein zijn of al groter; voor ieder wat wils. Voor de echte durfallen: je kunt er ook op meerdere plekken wild water raften :-)

met gezin naar spaanse pyreneeën - AllinMam

4. Klimmen hoeft niet eng te zijn

Klimmen is hét ding om te doen in de Catalaanse Pyreneeën. En nee, dat hoeft niet meteen heel dramatisch eng te zijn. Ook met kinderen (vanaf een jaar of 6,7) zijn er plekken waar je heel goed kunt klimmen. Helmen op, klimset aan en gaan. Langs steile rotswanden omhoog klimmen, al dan niet met in de rotswand bevestigde ijzers.

met gezin naar spaanse pyreneeën - AllinMam

5. Je bent maar een uurtje weg van het strand

Hoog in de bergen lijk je verder van het strand verwijderd dan op welke andere plek dan ook. Maar weet je dan je vanuit de Catalaanse Pyreneeën binnen een uur, anderhalf uur op het strand kunt zitten? Zo kun je prima combi-vakantie hebben met strand én bergen. Bezoek tijdens een strandvakantie de bergen of tijdens een bergvakantie het strand. Verblijf je bijvoorbeeld in het vulkanische gebied Olot, dan zit je binnen iets meer dan een uur op het strand bij L’Estartit of L’Escala!

Liever richting het zuiden van Spanje? Bekijk dan eens of Ronda, Cadiz of Sevilla in de smaak vallen!

met gezin naar spaanse pyreneeën - AllinMam

6. Prachtige routes om te wandelen

Wandelroutes zijn er in de Catalaanse Pyreneeën in alle gradaties. Routes die goed te doen zijn voor kleine kinderen en de meer uitdagende routes voor volwassenen en kinderen die ouder zijn. Je kunt op eigen gelegenheid de uitgezette routes pakken of een gids inhuren voor wat meer avontuur. De gidsen zijn ook veel op pad met groepen schoolkinderen dus hebben superleuke programma’s paraat voor kids.

7. Je kunt het nationaal park bezoeken

Je zou de Pyreneeën bijna als 1 groot nationaal park willen zien maar in werkelijkheid ligt er in het Catalaanse gedeelte van de Pyreneeën 1 nationaal park: Aigüestortes y estany de Sant Maurici. In dit in 1955 opgerichte park vind je prachtige gletsjermeren, rivieren en valleien die zijn omgeven door bergtoppen tussen de 1000 en 3000 meter hoog. Begrazing in deze regio gebeurt door koeien, paarden en schapen waarvan de laatsten door herders worden geleid. Superleuk om tegen te komen op je wandeltocht!

8. Fietsen in de Spaanse Pyreneeën

Voor de actieve gezinnen met grotere kinderen zijn er pittige, uitdagende fietsroutes door de bergen die je op de mountainbike aflegt. Wil je het iets rustiger aan doen of heb je nog kinderen achter op de fiets? Dan kun je in valleien aan de voet van de Spaanse Pyreneeën heel mooie uitgestippelde fietsroutes vinden.

met gezin naar spaanse pyreneeën - AllinMam

9. Dieren spotten in het wild

Overal in de Catalaanse Pyreneeën kun je ze spotten: dieren. Kuddes koeien, paarden en schapen op de flanken van de bergen, herten in de diepere bossen en marmotten op de hogere berghellingen. Roofvogels zie je overal, vooral langs steile hellingen waar ze gebruik maken van de aanwezige thermiek.

met gezin naar spaanse pyreneeën - AllinMam

10. Je hebt er talloze kindvriendelijke accommodaties

Bij heel veel accommodaties zijn ze goed ingesteld op kinderen. Leuke speelkamers binnen en speelgelegenheid buiten zorgen gegarandeerd voor veel speelplezier wanneer je bij de accommodatie aanwezig bent. Voor zover je er ook echt bent, want aangezien er buiten zoveel te beleven is zul je hier misschien alleen maar komen om te slapen!

De komende tijd kunnen jullie diverse artikelen met foto’s en video verwachten waarin we verschillende plekken en accommodaties in de Catalaanse Pyreneeën uitlichten. Maar omdat we zó enthousiast zijn over dit gebied wilden we bovenstaande 10 redenen alvast met jullie delen :-)

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button