Catalonië: bijzonder overnachten in El Molí del Casó

Helemaal tot rust gekomen kijk je om je heen. Je geniet van je drankje, je kind hobbelt heen en weer tussen de speelkamer en de tuin. Om je heen niets anders dan kruiden- en moestuin waaruit de meest uiteenlopen de geuren je tegemoet komen. Wat een stilte. Er wordt gewerkt in de tuin; de hele dag. Alles wordt op ecologische wijze verbouwd. De heer des huizes komt vertellen dat het bijna tijd is om aan het diner te beginnen.

Je kind is als eerste in de keuken, waar de dame des huizes alles zelf bereidt en waar je ook zult eten. Uitgebreid, want ze houdt ervan mensen in de watten te leggen. Alles wat op je bord terecht komt is door haar gemaakt, minstens de helft ervan terwijl jij met je gezin gezellig zit te kletsen aan tafel. In de keuken.

Na een overheerlijk diner kom je op je kamer en stap je nog even heerlijk onder de regendouche. Je ruikt aan alle zelfgemaakte zeepjes, terwijl je kind zich installeert op de vide. Vanuit het badkamerraam zie je mist tussen de bergtoppen hangen, felgekleurde bloemen sieren de voorgrond. 

Klinkt goed, vind je niet? We hebben het over La Masia El Molí del Casó; een prachtige accommodatie in de Catalaanse Pyreneeën net onder Bagà, ten noorden van Berga.

La Masia El Molí del Casó: bijzonder overnachten in Catalonië

De meeste mensen denken bij Catalonië meteen aan Barcelona, de stranden bij Roses en alles hier tussenin maar hebben geen idee dat een behoorlijk gedeelte van de Spaanse Pyreneeën ook tot Catalonië behoort. Van Alcanar (onder Tarragona) kan bijna recht een “lijn” naar boven getrokken worden langs Lleida zo richting de grens met Frankrijk, waarbij je dan uitkomt tussen Posets-Maladeta Natural Park aan de Spaanse kant van de grens en Pyrénées Ariégeoises Natural Regional Park aan de Franse zijde.

Molí del Casó wordt gerund door Conxita en Ramon, een uitermate vriendelijk stel dat jaren geleden een catering bedrijf bestierde in Barcelona. Door ziekte moesten zij stoppen met deze werkzaamheden en besloten 10 jaar geleden in Berga de accommodatie Molí del Casó op te zetten en hier gasten te ontvangen.

Ligging en omgeving

Wanneer je Molí del Casó gaat bezoeken is het niet onverstandig om de GPS coördinaten van de exacte lokatie in te voeren in je navigatiesysteem want anders rij je er zo voorbij (je vindt ze op hun website). Het ligt in een prachtige, rustige omgeving vlakbij het Cadí-Moixeró Nature Reserve, op cia 10 km van het La Baells Reservoir. Verscholen achter andere bebouwing op een plek waar je het in eerste instantie niet verwacht.

Loop je door de poort het terrein op dan kom je terecht in een zee van bloemen, planten en gewassen. Het ruikt er heerlijk! Aan alles is met even veel zorg bedacht en leuk detail is dat je de liefde voor het koken overal terugziet: zo zijn vorken de houders van de naamkaartjes tussen de gewassen, is het traphek versiert met verbogen vorken, lepels en messen en zijn diverse deuren ook voorzien van spatel of pollepel. Leuk om met je kinderen een zoektocht van te maken, ze raken niet uitgekeken!

Rondom het mooie huis, een 19e eeuwse gerestaureerde molen, ligt een weelderige tuin waarin Conxita alles wat ze gebruikt voor haar gerechten zelf verbouwt. Afrasteringen gemaakt van lege wijnflessen, paden van stro, vorken als houders voor de naamkaartjes van de gewassen; alles wordt optimaal benut en hergebruikt. Ook energie wordt opgewekt door zonnepanelen en water dus op en top ecologisch! Conxita kan er enthousiast over vertellen tijdens haar rondleiding door de tuin die ze je met alle liefde geeft.  (ze spreekt alleen Spaans dus een persoon die kan vertalen wanneer je zelf geen Spaans spreekt is hierbij wel handig :-)

De kamers van Molí del Casó

De kamers zijn geweldig! Allemaal net iets anders, allemaal bijzonder. Er zijn in totaal 6 kamers; 4 kamers voor 2 personen en 2 kamers voor 3 personen (waar evt. een 4e bed bijgeplaatst kan worden op de vide). Elke kamer heeft een eigen naam, vernoemd naar 1 van de planten die voorkomen in de tuin van Molí del Casó. Alles is tot in de kleinste puntjes verzorgd qua aankleding. Van gordijntjes tot kussentjes, van handdoekjes tot zelfgemaakte zeepjes in verschillende geuren en dit alles op heel authentieke manier.

Hou je van lezen? Maak dan zeker wat tijd vrij om lekker rond te neuzen in de library waar je meer dan 1000 boeken, tijdschriften en magazines vindt over van alles en nog wat. Een leuke, rustige ruimte waar je je even lekker kunt terugtrekken. De wifi signaal is op deze plek ook het sterkst, dus mocht je wat willen werken of contact willen hebben met het thuisfront dan is dit the place to be.

El Moli del Caso bed and breakfast - Reislegende.nl

Genieten van de kookkunsten van Conxita

Dat is misschien wel hetgeen waarvoor je écht zou moeten overnachten in Molí del Casó. Ze schotelt je de heerlijkste gerechten voor die ze bereidt waar je bij zit. Vaak met de hulp van een zus en/of vriendin, maar geregeld ook in haar eentje. Het is prachtig om te kijken naar de rust die ze uitstraalt tijdens het koken, alsof het een tweede natuur is. De liefde ervoor spat er vanaf! Eetbare bloemen, in tempura gewikkelde plantjes… je kunt het zo gek niet bedenken en het smaakt allemaal heerlijk.

Sfeerbeeld El Moli del Caso - Reislegende.nl

Ook aan de kinderen is gedacht

Voor kinderen moet het een feestje zijn om te overnachten Molí del Casó, ze raken niet uitgespeeld met zoveel speelgoed. Een ruime speelkamer met bank, bergen speelgoed en televisie voor wanneer het minder goed weer is. Buiten onder het overdekte gedeelte vind je ook een (omheinde) plek om te spelen. Genoeg om handen voor de kids!

Een bijzondere plek om wat tijd te spenderen. Als onderdeel van je vakantie in Catalonië, maar zeker ook de moeite waard op doorreis naar je zuidelijker gelegen bestemming in Spanje.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button