Bootvakantie in Nederland; over regio’s, vaarbewijs en vaarroutes

Is er iets leuker dan op vakantie gaan met de boot? Nederland is hét vaarland bij uitstek. Denk maar eens aan de prachtige natuurgebieden, de meren, rivieren en de zee. Tijdens een vaarvakantie geniet je van vrijheid en rust. Je kunt aanmeren waar jij dat wilt. Verschillende gezellige stadjes en dorpen bezoeken. En in de boot? Daar ben je voorzien van alle luxe en gezelligheid die je tijdens jouw vakantie nodig hebt. Alleen, met je partner of met het hele gezin. Wil je met de boot op vakantie in Nederland? Wij hebben de mooiste regio’s en vaarroutes alvast voor je op een rijtje gezet. Gooi de trossen alvast maar los!

Met de eigen boot op vakantie of een boot huren?

Tegenwoordig hoef je niet in het bezit te zijn van een luxe sloep of boot om van een vaarvakantie te kunnen genieten. Boten kun je ook huren in allerlei soorten en maten. Kies voor een huurboot met of zonder schipper. Een eigen kapitein kan een prima idee zijn als je nog niet zoveel ervaring hebt. Of als je liever wilt genieten van de omgeving tijdens jouw vakantie. En natuurlijk kan de kapitein je ook alles over de boot en de vaarroutes vertellen.

Heb je altijd een vaarbewijs nodig als je een boot wilt huren?

Een vaarbewijs is niet altijd noodzakelijk. Dat is afhankelijk van hoe snel de boot kan varen en de afmeting. Boten huren zonder vaarbewijs kan tot een snelheid van 20 km/h en een lengte tot 15 meter. Dat is pas varen in vrijheid. Heb je meer ervaring en ben je in het bezit van Klein Vaarbewijs II? Dan kun je ook de Nederlandse zeeën trotseren. Zoals de Waddenzee bijvoorbeeld. Wist je dat je vanaf deze zee tot aan Denemarken kunt varen? Dat is nog eens het ultieme gevoel van vrijheid. Houd er rekening mee dat je in het buitenland een ICC bewijs nodig hebt. Het IJsselmeer en het Markermeer vereisen tevens Vaarbewijs II. De Noordzee kun je op zonder een vaarbewijs, mits je de zeehavens vermijdt.

In welke Nederlandse regio’s kun je met de boot op vakantie?

Friesland is eigenlijk wel het walhalla voor een onvergetelijke bootvakantie. Zeker als je een boot wilt huren zonder een vaarbewijs. De binnenwateren zijn rustig en makkelijk te bevaren. Ze voeren je langs de mooiste natuurgebieden van Nederland. Friesland herbergt een enorm vaarnetwerk. Vanuit hier kun je echt alle kanten op. Het is makkelijk om gebruik te maken van een vaarkaart of een vaarwijzer. Deze kun je eenvoudig en snel online bestellen via Nauticgear. Hier kun je overigens ook andere praktische accessoires kopen voor op de boot.

De leukste Friese vaarroutes voor een onvergetelijke vaarvakantie

Of je nu een liefhebber bent van de Elfstedentocht, de karakteristieke molens in het Friese landschap of de imponerende aquaducten. Tijdens verschillende vaarroutes In Friesland kom je ze allemaal tegen. Vaar met je gehuurde boot in 14 dagen tijd langs alle 11 steden van de tocht der tochten. Zoals Dokkum en Harlingen, maar ook Stavoren, Oudemirdum en Joure. Wil je wat korter met de boot op vakantie? Dan kun je ook de verkorte Elfstedentocht route varen. Als je een boot huurt om in je vakantie te gaan varen in Friesland, is de aquaductenroute ook een aanrader. Je vaart dan door het zuidwesten van de prachtige Friese Meren. Wachten en aanmeren bij bruggen hoeft niet meer. Lekker ongestoord varen dus. De Molenroute is ook een leuke vaarroute in Friesland. Je vaart langs diverse pittoreske dorpjes met molens. Zoals Scharsterbrug met de Skarren Molen of Woudsend met houtzaagmolen de Jager. Deze vaarroute is zeker een must wanneer je als natuurliefhebber een boot huurt en ook van cultuur houdt.

Eigenlijk maak het niet zoveel uit welke regio of vaarroute je kiest als je met de boot op vakantie wilt in Nederland. Elke omgeving heeft namelijk zijn eigen charme. En varen op zich is natuurlijk al een belevenis. Voor jezelf, maar natuurlijk ook voor kinderen mochten die met je mee gaan.

*Uitgelichte foto Ian Keefe / Unsplash

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button