Bliksembezoek Napels met de Hop On Hop Off bus

Als ik een aantal dagen naar het mooie Italiaanse eilandje Procida ga, vlieg ik op Napels om aansluitend de bus te pakken naar de haven, waar de boot naar Procida wacht. Ik vind het geen probleem om niets te zien van het drukke Napels; het rustige eilandleven trekt me meer. Maar na mijn verblijf op Procida heb ik een extra uurtje voor het inchecken en besluit ik om een bliksembezoek aan Napels te brengen, met de Hop On Hop Off bus.

Napels Hop On Hop Off bus

Om van de ene plek naar de andere te komen in een drukke stad tijdens een citytrip heb ik al eens eerder gebruik gemaakt van een Hop On Hop Off bus. Maar nooit eerder heb ik de hele rit uitgezeten, zoals ik nu in Napels wel doe. Of ik een goede indruk van de stad krijgt is de vraag. Ik ga natuurlijk veel zien, maar het zijn wel heel veel indrukken in een zeer korte tijd. En dat is heel anders dan op je gemak rondslenteren in een stad, alles goed in je opnemen en de sfeer echt te voelen. Ik ga het meemaken!

Hoe werkt dat, de Hop On Hop Off bus in Napels?

Een Hop On Hop Off bus in een grote stad is echt hartstikke handig en je kunt er op verschillende manieren gebruik van maken. Het principe is heel simpel. Zoals de naam al zegt, kun je overal instappen en uitstappen. Je koopt een ticket voor 24 uur en dit ticket kun je gebruiken voor beide routes die de sightseeing bus in Napels rijdt. Heb je zo veel gelopen en wil je even zitten? Wat achtergrond informatie horen? Dan kun je bijvoorbeeld een paar haltes blijven zitten in de bus. Wil je van het ene uiterste punt naar het andere komen, maar vind je het te ver om te lopen? Ook daar kun je de bus voor gebruiken. Als je de hele dag de tijd hebt, kun je ook bij iedere halte uitstappen. Neem even de tijd om rond te lopen of de bezienswaardigheid te bekijken en stap weer in om bij de volgende halte te komen. Er komt ongeveer iedere 5 minuten een bus, je hoeft dus nooit lang te wachten.

Napels city sightseeing bus route

Er zijn twee routes die deze city sightseeing bus in Napels rijdt: Luoghi dell’Arte (rode bus, kunstroute, route A) en Le Vedute del Golfo (blauwe bus, kustroute, route B). Route B neemt 70 minuten in beslag en route A 40 minuten, de keuze is dus snel gemaakt want ik heb maar een uurtje. Vanuit de haven is het een paar minuutjes lopen naar de plek waar ik een kaartje koop bij een kleine kiosk op Piazza del Municipio. Hiervandaan is het weer een paar minuutjes lopen naar Castel Nuovo (Largo Castello) vanwaar beide bussen vertrekken.

Largo Castello Napels Castel Nuovo bezienswaardigheden Napels - Reislegende.nl

Hop On Hop Off route A, Luoghi dell’Arte

De rode bus die route A rijdt in het centrum van Napels stopt op 9 verschillende plekken. Blijf je zitten in de bus, dan kom je na 40 minuten weer op halte 1 aan, waar je ook begonnen bent. De haltes waar de bus langs rijdt zijn als volgt:

  1. Largo Castello (Piazza del Municipio)
  2. Piazza del Gesù
  3. Piazza Dante
  4. Museo Archeologico Bellini
  5. Porta San Gennaro
  6. Palazzo Caracciolo
  7. Stazione Garibaldi
  8. Corso Umberto Shopping
  9. Piazza Bovio/Università

Straatbeeld van Napels

Ik ben natuurlijk nergens uitgestapt, ik ga je dus een vluchtig kijkje geven in het straatbeeld van Napels. Vastgelegd vanuit de bus welteverstaan! Met een klein beetje achtergrondinformatie, aangezien ik in de bus netjes de oortjes in had en dus kon luisteren naar wat er werd verteld.

Kijkje in de straten van Napels bezienswaardigheden - Reislegende.nl

Halte 1: Largo Castello (Piazza del Municipio)

Castel Nuovo hier springt meteen in het oog, aangezien zowel de blauwe als de rode bus hier aan zijn route begint. Het kasteel dateert uit de 13e eeuw, maar heeft niet meer zijn originele uitstraling. In de 15e eeuw werd het kasteel aangepast door de koning van Aragon (Alfons V) en kreeg het zijn huidige vorm. De bijnaam Maschio Angioino kreeg het kasteel van de Napolitanen in de 19e eeuw, letterlijk vertaald Donjon van de Angevijnen. Deze naam verwijst nog naar de eerste versie van het kasteel.

In Italië heb je vele prachtige galerijen en eentje daarvan is Galleria Umberto I in Napels. In 1887 begon men met de bouw, zo’n 9 jaar nadat de beroemde Galleria Vittorio Emanuele (Milaan) werd gebouwd. Galleria Umberto I werd gebouwd op de plek van Santa Brigida, een wijk waar veel criminelen samen kwamen en waar altijd gedoe was. De kruisvormige galerij met glazen koepeldak is een verzamelplek voor (luxe) winkels. Ook vind je er Ascione, een klein privé koraalmuseum.

Een van de meest beroemde en tevens oudste opera theaters ter wereld is Teatro San Carlo (Real Teatro di San Carlo). Dit theater heeft plaats voor maar liefst 3000 bezoekers en heeft zes etages in een halfronde vorm. Het werd gebouwd aan het begin van de 18e eeuw en heeft een plekje weten te bemachtigen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Dagje in Napels bezienswaardigheden - Reislegende.nl

Halte 2: Piazza del Gesù

Chiesa del Gesù Nuovo staat wel bekend als de mooiste kerk van Napels, vooral vanwege het interieur. Het werd ooit als paleis gebouwd en wordt nog steeds geroemd om de vele fresco’s, de bijzondere vertrekken en gedetailleerde versieringen.

De kloostertuin van Compleso Monumentale di Santa Chiara Napoli ligt tegenover Chiesa del Gesù Nuovo, beiden kun je dus bezoeken wanneer je uitstapt bij halt 2. In de uit de 13e eeuw daterende kloostertuin vind je rijk betegelde zuilen, versierde bankjes, galerijen, beplanting en meer.

Bliksembezoek Napels hop on hop off bus Chiesa del Gesu Nuovo Napoli - Reislegende.nl

Halte 3: Piazza Dante

Wat meteen opvalt op Piazza Dante is de indrukwekkende façade van Convitto Nazionale Vittorio Emanuele. Ooit was dit een klooster en later een kostschool. Vandaag de dag is het een school voor zowel lager als hoger onderwijs. Vlak naast de ingang van de school is een luxe, populaire accommodatie te vinden: Foro Carolino Suite & Breakfast. Links van de façade vind je de oude stadspoort Port’Alba.

Bliksembezoek Napels Piazza Dante Convitto Nazionale Vittorio Emanuele - Reislegende.nl

Halte 4: Museo Archeologico Bellini

Het gebouw dat Museo Archeologico Nazionale di Napoli huisvest werd aan het begin van de 17e eeuw in gebruik genomen als universiteitsgebouw. In 1773 verhuisde de universiteit naar een andere locatie en werd het gebouw ingericht als museum en bibliotheek. In het museum, dat wereldwijd geldt als een van de belangrijkste archeologische musea, kun je onder meer vondsten uit Pompeï, Herculaneum en Stabiae bewonderen.

In 1864 werd het vlakbij halte 4 gelegen Teatro Bellini ingehuldigd. In de eerste jaren werden er voornamelijk komieke voorstellingen gegeven. Een tiental jaren later werd het gebouw aangepast zodat er ook opera voorstellingen konden plaatsvinden. Na de Tweede Wereldoorlog ging het bergafwaarts voor het theater. In de jaren ‘80 werd het weer in volle glorie hersteld en vandaag de dag is het weer een populaire plek voor het bekijken van voorstellingen.

Op het iets verderop gelegen Piazza Bellini kun je een kijkje nemen bij Mura Greche. Deze overblijfselen van Griekse muren kwamen in 1954 bij opgravingen tevoorschijn. Op veel meer plekken in Napels zijn overblijfselen van Griekse en Romeinse muren te vinden, maar Mura Greche is een van de bekendste plekken.

Citytrip Napels bezienswaardigheden winkels in Napels - Reislegende.nl

Halte 5: Porta San Gennaro

Porta San Gennaro is een van de historische stadspoorten van Napels. Het gedeelte boven de poort bevat een mooie fresco en ook is er een kleine kapel te vinden. De poort stond er naar zeggen al vóór de 10e eeuw, maar wel op een andere plek. Halverwege de 16e eeuw werd hij verplaatst om de stad groter te maken.

Wanneer je uitstapt bij halte 5 kun je onder meer Museo Madre (Museo d’Arte Contemporanea Donnaregina) gaan bezoeken, het museum voor hedendaagse kunst.

Even verderop staat de Duomo di Napoli. De katholieke kathedraal werd in de 13e eeuw in gotische stijl gebouwd en staat bekend als een van de meest indrukwekkende gebouwen van Napels.

Halte 6: Palazzo Caracciolo

Vanaf halte 6 is het een klein stukje lopen naar Via Tribunali. Via Tribunali is een straat die zijn oorsprong kent in het oorspronkelijke Griekse wegennetwerk. Daar werd gebruik gemaakt van drie hoofdstraten (plateiai in Grieks, decumani in Romeins) en rond de 20 kleinere zijstraten, waardoor een stad in rechthoekige kavels werd verdeeld. Via Tribunali is een van de drie oorspronkelijke hoofdstraten. Langs deze straat vind je op diverse plekken resten van Griekse en Romeinse muren, monumentale panden, musea en veel kerken.

Porta Capuana is een voormalige stadspoort met aan beide zijden bastions, in het verlengde van Via Tribunali. Langs Via Trubunali, vlakbij Porta Capuana, staat Castel Capuano. Dit kasteel dateert uit de 12e eeuw en dankt zijn naam aan het feit dat het gebouwd is langs de weg die van Napels naar de stad Capua leidt. Vanaf de 16e eeuw deed het kasteel dienst als paleis van justitie en werden de kelders gebruikt als gevangenis.

Halte 7: Stazione Garibaldi

Ook vanaf halte 7 kun je goed naar de bezienswaardigheden lopen die bij halte 6 worden genoemd: Castel Capuano, Via Tribunali en Porta Capuana.

Halte 8: Corso Umberto

Wil je nog wat shoppen, maar niet in al te dure winkels? Dan is ca. 1 kilometer lange Corso Umberto I de plek om te zijn. Hier vind je goedkopere kleding- en schoenenwinkels, waar vooral locals graag inkopen doen.

Halte 9: Piazza Giovanni Bovio

Bij halte 9 heb je zicht op Palazzo della Borsa, waar de Kamer van Koophandel in gehuisvest is. Als je het stukje tussen halte 9 en halte 1 met de bus mee rijdt, dan kom je weer langs Piazza del Municipio, waar de mooie Fontana del Nettuno vanuit de bus misschien wel beter te zien is dan vanaf straatniveau.

Palazzo della Borsa Napels - Reislegende.nl

Het is me het ritje wel, deze 40 minuten in de Hop On Hop Off bus door Napels! Ontzettend veel indrukken, chaos, niet weten waar ik moet kijken… maar echt wel heel gaaf. Het maakt me nóg nieuwsgieriger naar de stad, dat is zeker. Het is leuk om dit even mee te pakken na mijn verblijf op Procida. Alhoewel het wel voelt als een cultuurshock, na zes dagen heerlijk relaxed eilandleven.

Procida bezoeken tijdens een citytrip Napels

Mocht je een citytrip maken naar Napels, dan is het zeker ook een aanrader om het eilandje Procida mee te pakken. Dat kan gemakkelijk als dagtrip, met de boot ben je namelijk binnen een uurtje op het kleurrijke eiland. Loop er lekker een paar uurtjes rond en ga zeker lekker lunchen in een van de vele goede restaurants op Procida. Benieuwd naar wat het eiland allemaal te bieden heeft? Lees dan dit artikel 20x wat te doen op Procida.

Ben je fan van series en films? Dan is het ook een aanrader om op Procida diverse filmlocaties op te zoeken. Op het eiland werden onder meer scènes opgenomen voor de film The Talented Mr. Ripley en voor de serie Generazione 56K. De klassieker Il Postino werd er zelfs helemaal opgenomen.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button