8 mooie plekken in Zwitserland

Zwitserland staat bekend om zijn ongerepte natuur en biedt reizigers een perfecte mix van schilderachtige landschappen, historische steden en serene meren. In dit artikel zetten we 8 mooie plekken in Zwitersland voor je op een rijtje; plekken die je tijdens een vakantie in Zwitserland (wat ons betreft) niet zou mogen missen.

Handig om te weten voor je naar Zwitserland afreist

Bij het plannen van een vakantie naar Zwitserland zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het verkrijgen van een Zwitsers vignet noodzakelijk voor het gebruik van de snelwegen. Een vignet bestel je gemakkelijk online op Vignetteswitzerland.com/nl/. In Zwitserland hebben ze andere valuta: de Zwitserse frank. Handig om contant geld op zak te hebben, vooral in afgelegen gebieden. Neem een wereldstekker mee, in Zwitserland maken ze gebruik van driepolige (type J) stekkers. Zwitserland heeft vier officiële talen: Duits, Frans, Italiaans en Romansh (helaas met uitsterven bedreigd). Wil je de bergen in? Zorg dan voor goede wandelschoenen en fijne outdoor-uitrusting.

Matterhorn

Misschien wel de meest majestueuze berg in de Zwitserse Alpen: de Matterhorn, op de grens tussen Zwitserland en Italië. De Matterhorn staat bekend om zijn iconische piramidevormige top. Met een hoogte van 4.478 meter is het een van de meest herkenbare bergen ter wereld en een icoon van Zwitserland. Het meest spectaculaire zicht op de Matterhorn heb je vanuit het aan de voet van de berg gelegen Zermatt. Ook het uitkijkpunt op de bergkam Gornergrat is een geliefde plek bij bezoekers. Wil je de Matterhorn vanuit een ander perspectief zien? Dan is Schwarzsee dé perfecte plek voor een kijk op de oostkant van de berg.

Matterhorn Zwitserland mooie plekken - Reislegende.nl
Zicht op de Matterhorn

Lauterbrunnen

Lauterbrunnen is een 8 kilometer lange vallei die bekend staat om zijn natuurlijke schoonheid. Omringd door steile rotswanden creëert Lauterbrunnen een schilderachtig decor. Er zijn ruim 70 watervallen te vinden in de vallei, waaronder de bekende 297 meter hoge Staubbach Falls. Lauterbrunnen is een perfecte uitvalsbasis voor het ontdekken van de Jungfrauregio. In de vallei kun je wandelen, fietsen en paragliden en in de nabije omgeving zijn mogelijkheden voor raften en canyoning. Lauterbrunnen is een plek die op mij veel indruk maakt tijdens mijn verblijf in Zwitserland. Wel achterin de vallei, want voorin de vallei vind ik het erg druk met accommodaties en campings.

8 mooie plekken in Zwitserland Lauterbrunnen - Reislegende.nl
Het sprookjesachtige Lauterbrunnen

Jungfraujoch

De 3463 meter hoge Jungfraujoch staat ook wel bekend als de Top of Europe en vanuit Lauterbrunnen heb je prachtig zicht op de berg. Een indrukwekkende rit met de Jungfraubahn brengt je naar het hoogst gelegen treinstation van Europa en het Jungfraujoch Plateau, waar waanzinnige vergezichten op je wachten. Vanaf deze plek heb je panoramisch uitzicht op omliggende bergtoppen waaronder de Eiger, de Mönch en natuurlijk de Jungfrau zelf. Je kunt het Ice Palace bezoeken en diverse activiteiten in de sneeuw ondernemen.

8 mooie plekken in Zwitserland - Reislegende.nl
Klimmers op de flanken van Jungfraujoch

Aletschgletsjer

Vanaf het bovengenoemde Jungfraujoch Plateau heb je ook perfect zicht op de Aletschgletsjer. Met een oppervlakte van ruim 80 vierkante kilometer en een lengte van 23 kilometer is de Aletschgletsjer de grootste van de Alpen. Als je in Zwitserland bent mag je deze gletsjer met een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst, eigenlijk niet missen!

8 mooie plekken in Zwitserland Aletschgletsjer - Reislegende.nl
De imposante Aletschgletsjer

Rheinfall

De Rheinfall (of de Rijnwaterval) is de grootste waterval van Europa en ligt bij Schaffhausen, dicht tegen de Duitse grens. De Rijn stort zich hier met een oorverdovend geraas over de rotsen waardoor een waterval ontstaat die zich uitstrekt over een breedte van 150 meter en een hoogte van 23 meter. De omgeving van de Rheinfall is schilderachtig met groene oevers en historische kastelen zoals onder meer Schloss Laufen. Rondom de waterval zijn meerdere uitkijkpunten te vinden voor verschillende uitzichten op het natuurgeweld.

Zwitserland Rheinfall mooie plekken Zwitserland - Reislegende.nl
Natuurgeweld bij Rheinfall (kinek00 | Depositphotos.com)

Grindelwald

De bergen rondom het bergdorp Grindelwald, gelegen in het Berner Oberland, zijn perfect voor het maken van mooie bergwandelingen. Grindelwald wordt omringd door de majestueuze toppen van de Zwitserse Alpen waaronder de Eiger, de Mönch en de Jungfrau. Grindelwald biedt het hele jaar door mogelijkheden voor wandelen, skiën en bergbeklimmen. De 800 meter lange zipline First Flyer en de 725 lange Pfingstegg rodelbaan maken een bezoek aan Grindelwald extra leuk voor gezinnen. Het dorp zelf heeft een charmant karakter met traditionele chalets, gezellige restaurants en winkels die lokale ambachten en specialiteiten aanbieden.

8 mooie plekken in Zwitserland Grindelwald - Reislegende.nl
Waanzinnige uitzichten in Grindelwald

Zürich

De grootste stad van Zwitserland, Zürich, is het bruisende centrum van financiën, cultuur en technologie. Zürich ligt aan de oevers van het prachtige Zürichmeer en heeft een oude binnenstad. In de Altstadt vind je smalle steegjes, middeleeuwse kerken en verborgen pleinen. Luxe vind je in de Bahnhofstrasse, een van ’s werelds meest exclusieve winkelstraten. In Zürich kun je met gemak meerdere dagen doorbrengen; zeker wanneer je houdt van musea bezoeken en van culinair genieten. Wil je de drukte even achter je laten? Dan zijn er aan het Zürichmeer prachtige promenades en parken op te zoeken.

Zwitserland mooie plekken Zurich - Reislegende.nl
Ronddwalen door Zürich

Meer van Genève

Het Meer van Genève staat ook wel bekend als Lac Léman en is een uitgestrekt meer dat de grens tussen Zwitserland en Frankrijk deelt. De stad Genève, gelegen aan de westelijke oever, staat bekend om haar internationale instellingen zoals de Verenigde Naties en het Rode Kruis. Langs de noordelijke oever ligt de stad Lausanne, bekend om haar bruisende culturele scene en de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). Montreux aan de oostelijke oever staat bekend om het jaarlijkse Montreux Jazz Festival. Het Meer van Genève is een plek waar iedereen terecht kan, waar je ook van houdt. Je kunt er leuke activiteiten op het water ondernemen maar ook eindeloos wandelen over promenades, ronddwalen door aan het meer gelegen charmante stadjes, kastelen bezoeken die op de oevers staan en genieten van de uitgestrekte wijnranken. Dit alles met zicht op de adembenemend mooie omliggende bergen!

8 mooie plekken in Zwitserland
Wijnranken langs het Meer van Genève

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button