Mons, perfecte uitvalsbasis voor bezoek aan Pairi Daiza

Wanneer we voor een paar dagen naar België vertrekken om de prachtige dierentuin Pairi Daiza te bezoeken is al snel duidelijk dat Mons the place to be is om te overnachten. Een kleine stad met een rijke historie, veel overnachtingsmogelijkheden én dicht bij Pairi Daiza. We rijden vanaf Amsterdam in een kleine 3 uur naar Bergen, zoals de Waalse stad bij ons Nederlanders beter bekend is.

Ik verwacht een grote stad. Geen idee waarom, want ik heb gelezen dat Mons niet meer dan 94.000 inwoners heeft. Ken je dat gevoel, dat je ergens naartoe rijdt in de verwachting dat er ineens iets voor je “opdoemt”? Dat heb ik ook wanneer we naar Mons rijden. Echter komt die gekte van een grote stad niet. Relaxed! Wel zien we daar ineens een klein stadscentrum, iets hoger gelegen op een heuvel.

Mons / Bergen

We rijden om de ronde stadskern heen. Vanaf de buitenste cirkel, waar vroeger vermoedelijk de stadsmuren hebben gestaan, leiden straten kriskras naar het hart van de stad, de Grote Markt. Parkeren kan gratis in de buitenste cirkel en straten rondom de stad. Het is rustig, er is veel parkeergelegenheid. We wandelen door de leuke straatjes richting de Grote Markt, het plein van Mons dat 1 van de trekpleisters van deze Waalse stad blijkt te zijn.

Grote Markt van Mons - AllinMam.com

Het is heerlijk weer en de terrassen zitten behoorlijk vol. We vinden een plekje in de zon tegenover het stadhuis, wat de meest prominente plek in lijkt te nemen op dit grote plein. De kinderen vermaken zich meteen met de fonteinen midden op het plein. Je kunt ze er met een gerust hart rond laten rennen; het plein is grotendeels autovrij. Voor het stadhuis langs mogen wel auto’s rijden (1 richting) maar heel druk is het hier niet. Het valt wel op dat de terrassen precies tegenover het stadhuis vol zitten in tegenstelling tot de enkele terrassen naast het stadhuis, waar alleen in de ochtend zonnestralen op te vangen zijn.

De geschiedenis van Mons gaat een aardig eind terug en de stad werd volgens de overleveringen al voor het begin van de jaartelling bewoond. Vanaf de middeleeuwen is de stad zich echt gaan ontwikkelen en dat is goed terug te zien aan meerdere historische gebouwen. Mons staat bekend als echte studentenstad; in de stad wonen en studeren meer dan 15.000 studenten.

Bezienswaardigheden in Mons

Mons heeft diverse trekpleisters die voor een groot deel in een dag te bekijken zijn. Aangezien het al middag is en wij voor de volgende dag andere plannen hebben struinen we lekker een paar uurtjes door het centrum en bekijken we wat op ons pad komt.

Grote Markt / Grand Place

De Grote Markt van Mons is het echte middelpunt van de stad. Niet alleen op de kaart, maar ook gevoelsmatig. Gewoon al door de afmetingen van het plein! Prachtige historische panden vind je hier waaronder het stadhuis (Hôtel de Ville) met mooie gotische voorgevel. Elke week is er bloemenmarkt op het plein en ook de jaarlijkse “kermis van Bergen” vindt plaats op deze Grote Markt, evenals de winterse kerstmarkt.

Een ander jaarlijks terugkerende festiviteit is de Ducasse van Bergen. Dit folkloristisch feest (gebaseerd op eeuwenoude tradities) vindt elk jaar plaats op Drievuldigheidszondag: de eerste zondag na Pinksteren. In 2005 werd Doudou, zoals het feest in de volksmond genoemd wordt, opgenomen op de UNESCO lijst van van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. Als we lezen over Doudou moet het heel speciaal zijn om een keer getuige te zijn van deze festiviteiten.

Het stadhuis van Mons (Bergen) op de Grote Markt - AllinMam.com

Het aapje van Mons

Ook een echte bezienswaardigheid in de stad: Het aapje van Mons. Een beeldje van brons, zo’n 40 cm groot, half ingemetseld in het stadhuis (waarschijnlijk al in de 17e eeuw). Streel je het aapje over het koppie dan mag je een wens doen, zo wordt hier gezegd :-)

Aapje van Mons / Bergen - AllinMam.com

Kunstwerk “the passenger”

“Wat is dit nou weer?” is onze eerste reactie wanneer we het kunstwerk the passenger zien aan de Rue de Nimy. Vlaamse kunstenaar Arne Quinze is geestelijk vader van dit uit hout opgebouwde gebeuren en ik moet zeggen; hoe langer we er naar kijken hoe mooier we het vinden. Het contrast is op bepaalde plekken langs de Rue de Nimy al groot doordat er moderne gebouwen naast historische gebouwen zijn opgetrokken en dit staaltje houten kust maakt het contrast nog vele malen groter. We zitten best lang op de betonnen blokken onder het kunstwerk gewoon naar boven te kijken. Wie verzint zoiets? We kunnen het wel waarderen!

The pessenger Arne Quinze kunstwerk aan rue de Nimy in Bergen - AllinMam.com

Jardin du Mayeur / Mayeur Garden

Wanneer we onder het stadhuis doorlopen komen we via een binnenplaats aan in de tuin van de burgemeester, Jardin du Mayeur. Deze mooie tuin is aangelegd in jaren 30 en wat een rust straalt het uit! Grote bomen, mooie bloemenperken, oude muren helemaal begroeid met klimplanten… We kunnen ons voorstellen dat inwoners van Mons hier vaak komen om te relaxen.

Belfort

Belfort van Bergen - AllinMam.com

Een plek waar wij helaas niet geweest zijn maar wat wél de moeite waard is om te bezoeken is het Belfort van Bergen. Belforten werden tussen de 11de en 17de eeuw gebouwd en straalden macht en aanzien uit. Inmiddels staan 56 belforten in Frankrijk en België op de werelderfgoedlijst van UNESCO, waaronder ook het 87 meter hoge Belfort van Bergen. In een belfort hangen de stadsklokken en in Bergen kun je de toren ook beklimmen. Je zult worden getrakteerd op een mooi uitzicht over de stad!

Sint Waltrudiskerk

Eind van de 15e eeuw werd in Bergen begonnen met de bouw van de Sint Waltrudiskerk. Meer dan 100 jaar na aanvang van de bouw werden de werkzaamheden echter stop gezet; de kerk is vervolgens nooit afgebouwd. De kerk biedt plaats aan de relieken van de Heilige Waltrudis: deze worden elk jaar tijdens de Drievuldigheidprocessie door de stad gereden. De gouden koets waarin dit gebeurd staat ook in de kerk opgesteld. De Sint Waltrudiskerk staat bekend om de prachtige glas in lood ramen en het mooie licht wat hierdoor naar binnen valt.

Dineren bij La Petite Provence

’s Avonds eten we bij La Petite Provence op de Grote Markt, een restaurant met Franse / Europese keuken. Ondanks het feit dat de temperatuur buiten heerlijk is kiezen we er toch voor om binnen te zitten; het waait best hard en in combinatie met schaduw is dat toch niet zo lekker zitten. We eten lekker maar niet bijzonder. We vinden de gerechten aan de prijzige kant wanneer je kijkt naar wat je er voor krijgt. De sfeer in het restaurant daarentegen is goed, je zit er gezellig en er komen meer gezinnen met kinderen eten. Geen opgelaten gevoel dus wanneer de kids wat druk zijn :-)

De kinderen zijn zoet met kleurplaten die ze van de bediening krijgen en met kleine diertjes die we van huis mee hebben genomen. Altijd een succes en nu helemaal! Op een servet tekenen ze een dierentuin en zo krijgt elk dier zijn eigen verblijf. Ze zijn helemaal klaar voor hun bezoek aan Pairi Daiza morgen.

Wat te doen in de buurt van Mons

In Wallonië is zó veel leuks te doen, dat hebben we vorig jaar ook al mogen beleven met de uitstapjes in de Ardennen in Belgisch Luxemburg. Maar ook in de buurt van Mons is er veel te doen en te zien. Een aantal tips op een rijtje.

Pairi Daiza

Waarschijnlijk by far de grootste trekpleister in de buurt van Mons: Pairi Daiza. Dit prachtige park is thuis voor heel veel verschillende dieren waaronder witte leeuwen en pandaberen. Je waant je in verschillende werelden doordat ambachtslieden van heinde en verre naar deze plek zijn gekomen om gebouwen na te bouwen die elders in de wereld te vinden zijn, voorzien van o.a. prachtig houtsnijwerk!

Pairi Daiza Ganesh avondlicht - AllinMam.com

Kasteel van Havré

De ruïne van Havré staat bekend om de prachtige bloementuinen, die om de ruïne liggen. Het kasteel is gebouwd in de 13e eeuw en het is tot begin vorige eeuw bewoond geweest. Momenteel is men bezig met de restauratie van het kasteel. Vanuit Mons is het een kwartiertje rijden naar Havré.

Kasteel van Havré België - AllinMam.com

Kasteel van Beloeil

Een prachtig volledig gemeubileerd kasteel, dat in de 17 eeuw in opdracht van de familie de Ligne naar geheel Franse stijl werd verbouwd. In de tweede wereldoorlog werd het kasteel gebruikt als opvang voor kinderen en naar verluid hebben meer dan 3000 kinderen hier opgevangen gezeten. Het kasteel is nog steeds in bezit van de familie de Ligne en wordt opengesteld voor publiek. Met deze inkomsten kan het kasteel weer worden onderhouden. Het kasteel ligt op een prachtig stuk land van maar liefst 25 hectare.

Kasteel van Beloeil België - AllinMam.com

Scheepslift van Strépy-Thien

De hoogste scheepslift ter wereld vind je op de grens van Strépy-Bracquegnies en Thieu. De meningen over deze “kabellift” verschillen, van ingenieus tot nutteloos bouwwerk. Feit is dat de scheepslift in 1998 door UNESCO als werelderfgoed is erkend. Voor bezoekers zijn er interactieve spelletjes te doen, kun je genieten van een prachtig uitzicht en is er een film te bekijken over de bouw van de scheepslift.

Scheepslift van Strépy-Thieu - AllinMam.com

Er is nog zó veel meer te doen in de provincie Henegouwen. Te veel op om te noemen! Voor een compleet overzicht kun je een kijkje nemen op www.365.be. Wil je meer weten over Mons zelf dan kun je terecht op de website van Visit Mons.

*Foto’s Belfort, Beloeil, Havré, scheepslift en aapje van Mons via Shutterstock

Adres

Mons – Bergen 
Provincie Henegouwen / Hainaut
België

Praktische informatie

-Rustige stad
-Gemakkelijk gratis parkeren
-Veel leuke uitstapjes en bezienswaardigheden in de buurt

Locatie

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button