Madeira, autoroute langs westkust van Funchal naar São Vicente

Madeira is hét perfecte eiland om met de auto te ontdekken. Het is niet groot, dus voor iedere dag dat je er bent uitgebreide, tot in de puntjes geperfectioneerde autoroutes uitstippelen is helemaal niet nodig. Gewoon bij iedere stop even kijken wat de volgende stop gaat zijn. Je kunt op ieder moment je plan voor de dag aanpassen. Kies eenvoudigweg gewoon een andere plek om naartoe te rijden wanneer blijkt dat het op je volgende bestemming regent bijvoorbeeld. Binnen 40 minuten rij je toch weer van de ene kant van het eiland naar de andere kant. Het weerbericht én de webcams zijn op Madeira echt je grootste vrienden. De beelden op de webcams vernieuwen ieder kwartier. Hierdoor ben je op de hoogte van de weersomstandigheden aan elke kant van het eiland.

Tips voor het uitstippelen van een autoroute op Madeira

Wil je toch wat houvast, als het gaat om een autoroute op Madeira? Dan heb je misschien iets aan onderstaande globale planning als uitgangspunt. Het is een route van Funchal in het zuiden naar São Vicente in het noorden, via de westkust. Van het warme, drogere zuiden naar het prachtig groene en vaak natte noorden van Madeira. Bekijk alles van plek tot plek. Zo lunchen wij tijdens ons verblijf op een andere plek dan we in eerste instantie wilden (door dichte bewolking). Ook laten we door regen en wind een ritje met de kabelbaan voor wat het is, terwijl even verderop de zon overmatig schijnt. Zo zie je maar, het weer op Madeira is allesbepalend. En juist daarom is Madeira zo’n gaaf eiland om te ontdekken!

Vermijd de doorgaande wegen op Madeira voor nog meer moois

Wil je niet over de doorgaande weg rijden, stel Google Maps dan in op snelwegen vermijden. Op deze manier rij je dichter langs de kust en kom je door authentieke dorpjes. Bovendien vermijd je op deze manier veel tunnels waar de ER101 doorheen ligt. En dat is mooi, want dan zie je alleen maar meer van het eiland.

Lees ook: 19x wat te doen op Madeira, bezienswaardigheden en tips

Autoroute Madeira langs westkust, van Funchal naar São Vicente

Deze autoroute is gemakkelijk te volgen. Je kunt op ieder moment van de route afwijken; pak mooie plekjes mee die je onderweg tegenkomt, een binnendoor route of sla het een en ander over. Eenvoudiger kan niet! Ook niet als het gaat om de route zelf. Die is simpelweg over de ER101. De nieuwe gedeeltes welteverstaan, door de tunnels. Want veel oudere gedeeltes zijn afgesloten voor verkeer. Bepaalde stukken kun je overigens wel te voet verkennen, mocht je dat willen.

Cabo Girão uitkijkpunt en kabelbaan

Pak vanuit Funchal de ER101 naar het westen. Teleférico das Fajãs do Cabo Girão zou een eerste stop kunnen zijn. Hier kun je met een kabelbaantje naar het veel dieper gelegen Fajã do Cabo Girão. Een stuk verderop langs de kust vind je Cabo Girão Skywalk. Dit is een glazen platform op 589 meter hoogte. Het uitzicht is verbluffend, zeker één van de mooiste uitkijkpunten op Madeira.

Nog niet genoeg van deze dieptes? Dan kun je verderop langs de kust de kabelbaan pakken naar Fajã dos Padres. Een prachtig verborgen plekje op Madeira als je het mij vraagt. Maktub Pub aan de zuidwest kust van Madeira is een leuk plekje om te onthouden voor een diner. Vanuit het restaurant heb je direct zicht op de zonsondergang. Vanuit Funchal is het ongeveer 45 minuten rijden naar Maktub; leuk voor op de terugweg dus, of voor een andere dag.

Uitzicht Cabo Girão Skywalk - Madeira, autoroute langs westkust van Funchal naar São Vicente - Reislegende.nl
Uitzicht Cabo Girão Skywalk

Ponta do Paro

Al rijdend op de ER101 kom je diverse uitkijkpunten tegen, waaronder Miradouro Lombada dos Marinheiros. Ben je hier in de buurt, dan zou je in Google Maps Farol da Ponta do Pargo in kunnen voeren. Je rijdt dan naar het meest westelijke gelegen vuurtoren van Madeira. Miradouro do Fio is hier een prachtig uitkijkpunt. Met mooi weer kun je in Ponta do Pargo lekker buiten lunchen bij Restaurante O Forno of bij O Farolim; beide restaurants staan goed aangeschreven. Miradouro da Garganta Funda zou in deze hoek van het eiland een volgende stop kunnen zijn. Vanaf hier heb je prachtig zicht op de vuurtoren van Ponta do Pargo. In de wintermaanden heb je kans op een mooie waterval; in de zomermaanden is er vaak niet genoeg water.

Achadas da Cruz

Lunchen kun je overigens ook heerlijk verderop de ER101, bij restaurant A Carreta. Goed opletten, want je rijdt hier zo voorbij. Op de kaart staan goede, authentieke gerechten en zelf met winderig weer kun je hier heerlijk uit de wind in het zonnetje zitten. Een volgende stop zou kunnen zijn bij Teleférico das Achadas da Cruz. Vanaf hier kun je met de kabelbaan naar het lager gelegen Fajã Nunes en Achadas da Cruz. Onderaan de kliffen kun je mooi wandelen en heb je verbluffend mooie uitzichten.

Teleférico das Achadas da Cruz - Madeira, autoroute langs westkust van Funchal naar São Vicente - Reislegende.nl
Teleférico das Achadas da Cruz

Porto Moniz

Vanaf de parkeerplaats bij de kabelbaan is het ongeveer 20 minuten rijden naar Porto Moniz, dé plek op Madeira om te genieten van zwembaden met natuurlijk water. Bij Porto Moniz Natural Swimming Pools vind je de aangelegde baden. Bij Piscinas Naturais Velhas kun je zwemmen tussen lavarotsen, wat natuurlijker aanvoelt. Tip voor lunchen in Porto Moniz: Lapa Bay restaurant. Heerlijke gerechten op de kaart, sfeervol aangekleed en mooi uitzicht op de ruige kust.

Piscinas Naturais Velhas in Porto Moniz - Madeira, autoroute langs westkust van Funchal naar São Vicente - Reislegende.nl
Piscinas Naturais Velhas in Porto Moniz

Ribeira da Janela

Rij je weer door over de ER101 richting São Vicente, parkeer dan zeker de auto even op de parkeerplaats bij Miradouro da Ribeira da Janela. Een kort pad brengt je hier door de rotspartij heen op het strand, waar je een waanzinnig zicht hebt op de direct voor de kust gelegen sea stacks Ilheus da Rib en Ilheus da Janela. Lees hier meer over de mooiste uitkijkpunten op Madeira.

Oude ER101 richting Ilheus da Rib en Ilheus da Janela - Autoroute op Madeira langs westkust van Funchal naar São Vicente - Reislegende.nl
Oude ER101 richting Ilheus da Rib en Ilheus da Janela

Seixal

Ook in Seixal vind je verschillende natural pools: Poça do Mata Sete en een natural pool bij Lounge Bar Clube Naval do Seixal. Kleiner dan in Porto Moniz maar daardoor ook minder druk. Miradouro do Véu da Noiva is een uitkijkpunt verderop, waar je zeker even zou moeten stoppen. Een platform geeft je prachtig zicht op de hoge kliffen én op een waterval. Ook ligt hier een ”oud” stuk van de ER101, dat sinds de bouw van de tunnels niet meer wordt gebruikt. Mooi om te zien hoe de natuur alles weer terugpakt!

Seixal natural pool - Madeira, autoroute langs westkust van Funchal naar São Vicente - Reislegende.nl
Een van de natural pools in Seixal
Miradouro do Véu da Noiva - Madeira, autoroute langs westkust van Funchal naar São Vicente - Reislegende.nl
Miradouro do Véu da Noiva
Miradouro do Véu da Noiva - Madeira, autoroute langs westkust van Funchal naar São Vicente - Reislegende.nl
Uitzicht bij Miradouro do Véu da Noiva
Miradouro do Véu da Noiva oud stuk van ER101 - Madeira, autoroute langs westkust van Funchal naar São Vicente - Reislegende.nl
Oud gedeelte van de ER101

São Vicente

Net voor São Vicente, meteen bij het uitrijden van een tunnel, vind je Cascata Água d’Alto. Er is parkeergelegenheid dus als er plek is zeker even stoppen. De waterval is behoorlijk hoog en daardoor indrukwekkend, ook omdat hij zo dicht langs de weg ligt. Aan de overkant van de weg zie je goed de oude ER101. Hier kun je niet meer met de auto komen maar je kunt de weg wel te voet verkennen. Een korte wandeling brengt je naar een haarspeldbocht in de oude ER101, waar de weg door een tunnel loopt. De plek wordt aangeduid als Ribeira do Inferno. Let overal goed op, op de oude delen van de ER101. Er staan langs de kant van de weg overal borden die waarschuwen voor vallende rotsblokken. Alles op eigen risico dus!

Aangekomen in São Vicente kun je even lekker door het plaatsje slenteren of bijvoorbeeld de São Vicente Caves bezoeken. De zee is hier populair bij surfers, maar ook als niet-surfer kun je hier goed vertoeven. Het uitzicht op de kustlijn met hoge kliffen is hier waanzinnig!

Op zoek naar een leuke accommodatie in São Vicente? Er is genoeg aanbod! Tijdens mijn verblijf in februari is het heel goed te doen om op de dag zelf nog een leuke accommodatie op Madeira te boeken. Al een accommodatie geboekt in het zuiden van Madeira? Dan rij je via de VE4 in een half uurtje weer terug naar Ribeira Brava.

Kustlijn van São Vicente - Madeira, autoroute langs westkust van Funchal naar São Vicente - Reislegende.nl
Kustlijn van São Vicente
São Vicente centrum - Madeira, autoroute langs westkust van Funchal naar São Vicente - Reislegende.nl
Centrum van São Vicente

Madeira ontdekken met een huurauto

Zoals je hierboven kunt lezen is Madeira echt een eiland om zelf te ontdekken met een huurauto. Een auto huur ik zelf altijd bij Sunny Cars. Bij Sunny Cars heb je nooit gedoe met aanvullende verzekeringen. Bij het boeken van een auto weet je door de all-in formule dat je altijd meteen voor alles verzekerd bent. Ook voor schade door eigen schuld. Dat geeft rust, zeker op de smalle, steile wegen van Madeira! Zo ga je met een fijn gevoel dit mooie eiland ontdekken.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button