Madeira

9 mooie uitkijkpunten op Madeira

Madeira staat bekend om haar overweldigende natuur en gematigde klimaat. Het hele jaar door is het goed toeven op Madeira: zelfs in de wintermaanden ligt de temperatuur in het zuiden rond de 20 graden. Vooral actieve mensen en natuurliefhebbers komen op het Portugese eiland aan hun trekken. Er zijn volop mogelijkheden voor activiteiten in de bergen, op het water en langs de kust. Daarnaast kunnen er prachtige wandelingen gemaakt worden langs de kilometers lange levadas, die water van het natte noorden naar het veel drogere zuiden brengen. Op het eiland kun je goed zelf een auto huren om mooie plekjes te ontdekken. Sunny Cars is wat ons betreft de beste partij voor het huren van een auto. Met hun all-in formule is alles verzekerd, zelfs je eigen risico. Vergeet tijdens een autorit vooral niet om een aantal van de indrukwekkende uitkijkpunten op Madeira te bezoeken. Aangezien er veel van deze viewpoints zijn en je misschien door de bomen het bos niet meer ziet zetten we hieronder een aantal Madeira uitkijkpunten (Miradouros) voor je op een rijtje.

Miradouro da Ponta do Rosto

De eerste plek in deze lijst met mooie uitkijkpunten op Madeira is Ponta Do Rosto op het 6 kilometer lange schiereiland Ponta de São Lourenço, in het oosten van Madeira. Het landschap wijkt hier nogal af van de rest van Madeira. Kaal, rotsachtig, grillig en rauw. Alsof je je op een maanlandschap begeeft. De uitzichten op het schiereiland zijn indrukwekkend. Vergeet op deze plek niet om ook de andere kant op te kijken. Het zicht richting het westen is minstens zo imposant als het zicht richting het oosten. Als je hier bent op een heldere dag zie je in de verte het eiland Porto Santo liggen, een aanrader als je nog een aantal dagen van strand wilt genieten. Loop een stukje weg van de parkeerplaats, in westelijke richting, dan kun je zowel het zuiden als het noorden van Madeira overzien.

Miradouro da Ponta do Rosto - 9 mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Miradouro da Ponta do Rosto - 9 mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Miradouro da Ponta do Rosto - 9 mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl

Miradouro do Guindaste

Een uitkijkpunt op Madeira wat je geregeld langs ziet komen op Instagram is Miradouro Do Guindaste. Een prachtige plek met adembenemend uitzicht aan de noordkant van het eiland, bij de plaats Faial. In het hoogseizoen zal het vast dringen zijn op de smalle rots, want wie wil nou geen onderdeel zijn van onderstaand plaatje? Vergeet ook op deze plek niet te genieten van het uitzicht aan de andere kant. Op elke plek langs deze kliffen voel je je immens klein!

Lees ook: 19x wat te doen op Madeira, tips en bezienswaardigheden

Miradouro do Guindaste - 9 mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Miradouro do Guindaste - 9 mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl

Ilheus da Rib en Ilheus da Janela

Uitzicht op 2 mooie rotsformaties heb je vanaf de kustlijn bij Ribeira da Janela: Ilheus da Rib en Ilheus da Janela. Vanaf het keienstrand lijkt het alsof Ilheus da Rib, de linker rots op de foto, hoog en smal is. Van een afstand, bijvoorbeeld vanuit Porto Moniz, zul je echter zien dat de rots behoorlijk breed is. Je hebt uitkijk op de rotspartijen wanneer je via de trap door de rots naar de zeekant loopt. Je kunt ook om de rots heen lopen, waarna je op het keienstrand terecht komt. Een mooi stukje vulkanische kunst; zowel de rotspartijen in zee als de enorme rots waar de trap doorheen leidt.

Lees ook: São Vicente Caves, door lava gevormde gangen

Ilheus da Rib en Ilheus da Janela - 9 mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Ilheus da Rib en Ilheus da Janela - 9 mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Ilheus da Rib en Ilheus da Janela - 9 mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl

Cabo Girão Skywalk

Eén van de meest bekende uitkijkpunten op Madeira is ongetwijfeld Cabo Girão. Dit uitkijkpunt heeft een platform met glazen bodem; voor de mensen zonder knikkende knietjes dus. De klif waarop het platform bevestigd is behoort tot de hoogste kliffen van Europa. Onderaan de kliffen, op Fajãs de Cabo Girão, worden onder andere groentes en fruit geteeld. Met een cabinelift kun je deze plek bereiken voor een leuke wandeling of voor watersport activiteiten die geregeld worden ondernomen vanaf het strand.

Lees ook: 5x bijzonder overnachten op Madeira

Cabo Girao viewpoint uitkijkpunt - Reislegende.nl

Vereda do Fanal uitkijkpunt

Ga je langs levadas wandelen in de Rabaçal-vallei? Vergeet dan niet om één van de uitkijkpunten in dit gebied te bezoeken. Een aantal mooie uitkijkpunten vind je langs wandeling PR13. Uitzichten over diverse valleien wachten hier op je, waaronder de Ribeira da Janela vallei.

Vereda do Fanal uitkijkpunt - 9 mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl

Porto da Cruz

Een plek die niet direct op lijsten met uitkijkpunten staat maar wel op de mijne is Porto Da Cruz. De plaats is vooral bekend om zijn suikerfabriek: North Mills Distillery. In de fabriek wordt suikerriet verwerkt en rum gemaakt. Vanaf de suikerfabriek kun je een het kleine schiereiland rondlopen. Je komt langs een haventje en doorkruist een behoorlijk lavaveld. Een fotogenieke plek!

Porto da Cruz - 9 mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Porto da Cruz - 9 mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl

Miradouro da Eira da Achada

Miradouro da Eira da Achada ligt eveneens aan de noordzijde van Madeira, net als veel andere plekken in deze lijst. Hier is meteen duidelijk waarom men Madeira ook wel het Hawaï van Europa noemt. Zwarte lavaresten, steile kliffen, begroeide bergwanden met wegen direct langs de waterlijn. Super mooi!

9 mooie uitkijkpunten op Madeira - Miradouro da Eira da Achada - Reislegende.nl

Fajã dos Padres

Een verborgen pareltje op Madeira is Fajã dos Padres. Een aantal jaren geleden heb ik deze plek bezocht en ik kan je vertellen: alsof je je op een eiland begeeft. Maar dan op het vasteland! Weinig mensen, een restaurantje met heerlijk eten en bananenbomen. Heel veel bananenbomen. Fajã dos Padres is niet alleen mooi als je op de plek zelf bent. Ook vanaf het plateau naast de lift ziet er gaaf uit. Lees hier meer over Fajã dos Padres.

Faja dos Padres, Madeira - Reislegende.nl

Maktub Paúl do Mar

Een van de mooiste plekken op Madeira om van de zonsondergang te genieten is bij het leuke Maktub Paúl Do Mar. Vanaf het knusse terras heb je een wijds uitzicht over zee, waar je aan het einde van de dag de zon onder ziet gaan. Je kunt natuurlijk lekker op het terras blijven zitten, maar een stukje de pier oplopen loont zeker ook de moeite. De pier ligt meteen aan de overkant van de smalle weg en laat je weer even voelen hoe klein je eigenlijk bent temidden van veel water.

9 mooie uitkijkpunten op Madeira - Maktub Paúl Do Mar beach - Reislegende.nl

Andere uitkijkpunten op Madeira

Naast bovenstaande plekken zijn er nog talloze andere uitkijkpunten op Madeira. Zo kun je geluk hebben met een laaghangend wolkendek en een prachtig uitzicht hebben vanaf Pico do Arieiro. Ook Eira do Serrado, Pico do Facho, Bica da Cana en Cabanas zijn populaire uitkijkpunten. Vanaf Cabanas kun je op een heldere dag het nabijgelegen Porto Santo zien liggen.

Ben je een ervaren hiker? Dan kun je naar het hoogste uitkijkpunt van Madeira wandelen: Pico Ruivo. Pico Ruivo is met een hoogte van 1861 meter de hoogste top van het eiland, waar je alleen te voet kunt komen. Vanaf Pico do Arieiro leidt een pittige wandeling naar Pico Ruivo. Een makkelijkere route kan worden gepakt vanaf Achada do Teixeira.

9 mooie uitkijkpunten op Madeira

Op de kaart hieronder vind je alle 9 uitkijkpunten op Madeira uit dit artikel. Alle viewpoints zijn goed met de auto te bereiken en ter plaatse zijn er goede parkeermogelijkheden. Heb je de kans hebben om alle 9 plekken op de kaart af te gaan? Dan krijg je al een heel goed beeld van het mooie Madeira!

Back to top button