Auto huren op Madeira, tips en informatie over de wegen

Madeira is met een oppervlakte van 741 km² niet heel groot te noemen. Het eiland is ontzettend bergachtig, sterker nog: je zou het één grote berg kunnen noemen. Op heel Madeira zijn goede wegen aangelegd. Dwars over de hoogvlakte in het binnenland van Madeira en kronkelend tussen alle bergtoppen door. Maar ook langs ruige kustlijnen, door diepe valleien en langs steile bergkammen vind je goed onderhouden wegen. Dit samen met de oude dorpjes, bijzondere accommodaties, prachtige uitkijkpunten, tropische bossen en een overvloed aan bloeiende bloemen maakt Madeira een perfecte bestemming om te ontdekken met een huurauto.

Auto huren op Madeira

Een auto huur ik zelf altijd bij Sunny Cars. Sunny Cars maakt gebruik van een all-in formule waarmee je altijd voor alles verzekerd bent. Mocht je onverhoopt schade rijden dan krijg je in alle gevallen je eigen risico terugbetaald. Zelfs wanneer de schade komt door eigen schuld. Daarnaast heeft het huren van een auto bij Sunny Cars nog meer voordelen. Zo is het ook mogelijk om zonder creditcard een auto te huren (zoek bij het reserveren op “geen waarborg”) en kun je met de flex service tot heel kort voor het ophalen van de auto nog iets wijzigen af zelfs annuleren.

Conditie van de wegen op Madeira

Overal op Madeira worden de doorgaande wegen goed onderhouden. Het wegdek is netjes, er ligt geen rommel op de weg en nagenoeg overal zie je keurig wit geschilderde betonblokken langs de kant die dienen als vangrails.

Steile wegen; Madeira is één grote hellingproef

De wegen zijn echter steil met veel bochten en ook nog eens erg smal. Vaak zó smal dat je elkaar nauwelijks kunt passeren zonder een uitwijkmogelijkheid. Het komt dan ook regelmatig voor dat jij of je tegenligger een stuk naar achter moet rijden om elkaar te kunnen passeren. En dat wordt meteen een stuk uitdagender wanneer je op een heel steile weg rijdt, zoals bijvoorbeeld op de Caminho do Lombo dos Aguiares in Funchal: met een hellingspercentage van 30% een van de steilste wegen op Madeira. Gaat de hellingproef je altijd goed af, ook op zeer steile hellingen? Top! Breekt het angstzweet je al uit, als je er alleen al aan denkt? Dan doe je er misschien goed aan om een automaat te huren. Die reserveer ik voor mijn verblijf op Madeira niet, maar ik krijg hem wel. En ik kan je zeggen, ik ben er op meerdere plekken op het eiland in de verschillende situaties echt onwijs blij mee!

ER101 op Madeira

De ER101 is de rondweg op Madeira. Vroeger ging deze weg al het hele eiland rond, langs de meest steile kliffen. Nu gaat deze weg nog steeds heel Madeira rond, maar veel van de gevaarlijkste stukken van de ER101 zijn afgesloten en vervangen door tunnels. Bij elke tunnel die zo’n stuk van de ER101 heeft vervangen is de toegang tot het oude gedeelte van de ER101 nog zichtbaar. Sommige delen zijn nog open voor auto’s, maar er wordt gewaarschuwd voor vallende rotsblokken. Tijdens mijn laatste verblijf zie ik met eigen ogen dat twee auto’s niet verder kunnen rijden omdat er twee grote rotsblokken op de weg zijn gevallen, nét voor zij met de auto aan komen. Hadden deze mensen even geluk dat ze hier niet net iets eerder aan kwamen rijden…

Lees ook: 19x wat te doen op Madeira, bezienswaardigheden en tips

Oude deel ER101 Madeira - Auto huren op Madeira, tips en informatie over de wegen - Reislegende.nl
Een deel van de oude ER101
Oude ER101 Madeira - Auto huren op Madeira, tips en informatie over de wegen - Reislegende.nl
Mother nature takes everything back…

Met Google Maps rondrijden op Madeira

Google Maps is op Madeira mijn grote vriend. Overal heb je goed bereik, alleen niet in de tunnels. En die zijn er veel op Madeira. Op zich niet zo’n probleem, want meteen wanneer je uit de tunnel komt wordt de route weer opgepakt. Rij je liever niet met Google Maps? Geen probleem, alle plaatsnamen en wegen worden ook goed aangegeven op bewegwijzeringsborden.

Wij plannen iedere ochtend op Google Maps onze route voor de dag. De aangegeven tijden komen goed overeen, alleen heb je op Madeira soms dat er een weg bovenin de bergen is afgesloten. Google Maps geeft dat niet altijd aan, merken wij wanneer we via de weg Caminho Florestal das Serras de Setor António van Valley of the Nuns naar Pico do Arieiro willen rijden. Een beetje flexibiliteit op Madeira is wel handig, evenals niet volledig volgeplande dagplanning. Zo kan een afgesloten weg of het moeten omkeren door dichte mist niet ineens je hele schema in de war gooien. Wil je toch wat houvast, als het gaat om een route op Madeira? Kijk dan eens naar deze autoroute van Funchal naar São Vicente via de westkust van Madeira. Wie weet kun je dit als uitgangspunt gebruiken voor het ontdekken van het westelijke deel van Madeira.

Auto huren op Madeira, tips en informatie over de wegen - Reislegende.nl
ER228 vanaf Serra de Água

Heb je op Madeira een speciale auto nodig?

Een kleine auto is handig, dat is het eerste wat in me opkomt. Op de smalle wegen is het in een kleine auto veel gemakkelijker om ander verkeer te passeren. De Fiat 500 zie je veel rondrijden op het eiland; een heerlijk wendbare en vooral comfortabele kleine auto. Ben je niet zo dol op schakelen en/of haat je de hellingproef? Dan zou ik vooraf al kiezen voor een automaat. Zoals ik hierboven al schreef koos ik daar zelf niet voor bij het reserveren, maar ik kreeg uiteindelijk wel een automaat. En daar was ik echt heel blij mee. Het rijdt zó veel relaxter dan dat je continue aan het schakelen bent. Wat je in ieder geval niet nodig hebt is een 4×4, alle doorgaande wegen zijn mooi geasfalteerd.

VE4 Madeira - Auto huren op Madeira, tips en informatie over de wegen - Reislegende.nl
VE4 van Ribeira Brava naar São Vicente

Alles op Madeira ontdekken, hoe maak je een planning?

Omdat Madeira klein is, is het uitstippelen van een ellenlange autoroute eigenlijk niet echt nodig. Natuurlijk kijk je iedere keer weer wat je volgende stop zal zijn. Maar vooraf routes voor 4 dagen uitstippelen is echt niet nodig. Zeker ook niet omdat je op Madeira gewoon zo lekker snel je plan aan kunt passen. Kom je in het noorden en regent het daar? Dan rij je gewoon weer richting het zuiden, waar je dan 45 minuten later aankomt. Het is een perfect eiland om het weerbericht in de gaten te houden en bijvoorbeeld daar naartoe te rijden waar de zon schijnt. Zo vinden wij het op Madeira prettig om steeds een punt uit te kiezen, daar naartoe te rijden en daar ter plaatse de volgende plek weer uit te kiezen.

Valley of the Nuns - Auto huren op Madeira, tips en informatie over de wegen - Reislegende.nl
Wegen in Valley of the Nuns

Tips voor het huren van een auto op Madeira

  • Zoals je hierboven al kunt lezen is een auto met automaat op Madeira geen overbodige luxe
  • Indien je via Sunny Cars een auto huurt, laat je dan ter plaatse niet overhalen om extra verzekeringen af te sluiten. Bij Sunny Cars ben je echt voor alles al verzekerd
  • Vergeet je rijbewijs en creditcard op naam van de bestuurder niet mee te nemen
  • Pas op met het rijden in de mist. Vooral op de hoogvlaktes in het binnenland kunnen er zomaar ineens koeien op de weg staan
  • Spannend natuurlijk om een oud stuk van de ER101 te rijden, maar hou rekening met de risico’s! Er gebeuren helaas te vaak ongelukken op deze stukken

Autoroutes volgen op Madeira of niet?

Wil je toch wat houvast, als het gaat om een autoroute op Madeira? Dan kun je natuurlijk bepaalde routes aanhouden als uitgangspunt. Maar nogmaals, het weer op dit eiland is allesbepalend. De bergen in rijden om van het uitzicht bij Pico do Arieiro te genieten is natuurlijk nutteloos als het daar potdicht zit van de mist. Check geregeld de webcams op Madeira, zo kun je ieder kwartier de huidige weersomstandigheden bekijken. Super handig!

ANWB Ontdek reisgids – Madeira
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 07:23

Capitool Reisgidsen Top 10 – Madeira
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 07:25

Walking on Madeira
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 07:20

ANWB ontdek – Madeira
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 04:15
bol.com
bruna.nl
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 04:15

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button