Little Petra (Siq al-Barid), hidden gem in Jordanië

Petra is ongetwijfeld de grootste trekpleister van Jordanië. Ieder jaar bezoeken honderdduizenden mensen de oude stad, die in 1985 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Wat veel bezoekers niet weten is dat er rondom Petra nog meer historische plekken te bezichtigen zijn. Zo liggen ten noorden van Petra de neolithische nederzettingen Ba’ja village, Shkarat Msaied en Al Beidha. In deze laatste nederzetting ligt Siq al-Barid, beter bekend als Little Petra.

Al Beidha, al duizenden jaren voor Christus bewoond

Al Beidha ligt, net als Petra zelf, in het Petra Archaeological Park. In de jaren ’50 werden hier funderingsresten gevonden uit het neolithische tijdperk. De tijd gaat hier terug naar ongeveer 7000 voor Christus, toen het nomadenvolk in de regio zich ging settelen en landbouw ging bedrijven. Al Beidha wordt dan ook gezien als één van de oudste nederzettingen in het Midden-Oosten. Pas rond 1000 voor Christus werd de kloof Siq al-Barid in gebruik genomen door de Nabateeërs.

Little Petra (Siq al-Berid), hidden gem in Jordanië - Reislegende.nl
Little Petra (Siq al-Berid), hidden gem in Jordanië - Reislegende.nl

Siq al-Barid, alias Little Petra

Siq al-Barid ligt op 9 kilometer afstand van de hoofdingang van Petra. Met de auto rij je er in een klein kwartiertje naartoe. Men vermoedt dat Siq al-Barid, beter bekend als Little Petra, een soort “buitenwijk” van Petra was. Er zouden hier vooral religieuze activiteiten hebben plaatsgevonden en archeologen denken dat het een tijdelijke verblijfplaats was voor mensen op doorreis. Gezien het aantal feest- en eetzalen lijkt het erop dat gasten hier goed in de watten werden gelegd.

De kloof is ongeveer 350 meter lang en de wanden zijn zo hoog dat er weinig zonlicht naar beneden komt. Siq al-Barid doet zijn naam dus eer aan, het betekent namelijk cold canyon. Ook hier kom je in de kloof terecht nadat je een heel smalle siq bent doorgelopen. Qua grootte en lengte niet in verhouding met de siq die naar de Treasury leidt, maar het geeft wel een beetje hetzelfde gevoel. Grotere, meer open plekken worden in de kloof met elkaar verbonden door smallere doorgangen. Net als in Petra vind je in klein Petra graven en tempels, afgewisseld door “simpeler” aandoende grotten. Ook resten van waterkanalen zijn goed zichtbaar, evenals in de rots uitgehouwen water reservoirs.

Lees ook: Wadi Rum tips en bezienswaardigheden

Little Petra (Siq al-Berid), hidden gem in Jordanië - Reislegende.nl
Little Petra (Siq al-Berid), hidden gem in Jordanië - Reislegende.nl
Little Petra (Siq al-Berid), hidden gem in Jordanië - Reislegende.nl

Plafondschildering van Siq al-Barid

Eén van de best behouden en daardoor een van de meest bijzondere plekken in Little Petra is het biclinium. Op het plafond is een fresco aangebracht door de Nabateeërs. Het is een bijna bonte verzameling van wijntakken en bladeren, volgens archeologen een aanwijzing dat Al Beidha een plek met wijnproductie was. Je kunt via een trap bij de hoger gelegen ruimte komen, vanwaar je dan ook weer mooi zicht hebt op de aan de overkant uitgehouwen rotsen.

Mooi om te zien is hoe overal trappen omhoog en tussendoor kronkelen. Overal waar je kijkt zie je ze. De treden zijn behoorlijk afgesleten en lijken daardoor al snel glad. Dit valt op zich wel mee, het zandsteen van zandsteen rotsen is behoorlijk ruw is waardoor je goede grip hebt.

Lees ook: Tips voor een bezoek aan Petra, wereldwonder in Jordanië

Little Petra (Siq al-Berid), hidden gem in Jordanië - Reislegende.nl
Little Petra (Siq al-Berid), hidden gem in Jordanië - Reislegende.nl
Little Petra (Siq al-Berid), hidden gem in Jordanië - Reislegende.nl

Vroeg in de ochtend Little Petra bezoeken

Als je ’s morgens vroeg naar Little Petra komt kun je in alle rust (en in je eentje!) rondlopen. Om 06.00u loop ik weg bij Seven Wonders Luxury Camp, waar ik overnacht. Het is een kwartiertje lopen naar Little Petra en het is al licht. Geen mens op de weg en ook niet in Siq al-Barid zelf, heerlijk! De zon komt om 06.35u op (eind januari), maar omdat er geen zicht is op de horizon heb ik wat meer tijd voor de zon zich boven de rotsen laat zien.

Aan het einde van de siq is een smalle “trap” omhoog, tussen twee steile rotswanden. Nog voor de trap zijn een aantal kraampjes met souvenirs. Niets van de souvenirs is afgedekt, het lijkt er dus op dat de eigenaren in de buurt zijn. Ieder moment dat ik wat langer bij de souvenirs sta om te kijken of om te fotograferen verwacht ik dat er ineens iemand naast me staat, maar er is geen mens te bekennen. Uitgestorven! Het geeft op de een of andere manier een goed gevoel, een gevoel van vertrouwen. Dat men dus niet bang is dat mensen zo maar dingen meenemen als er niemand aanwezig is. Aan de andere kant voelt het ook weer alsof je een door mensen overhaast verlaten plek bezoekt, alsof de tijd er van het ene op het andere moment ineens stil staat.

Little Petra (Siq al-Berid), hidden gem in Jordanië - Reislegende.nl
Little Petra (Siq al-Berid), hidden gem in Jordanië - Reislegende.nl
Little Petra (Siq al-Berid), hidden gem in Jordanië - Reislegende.nl
Little Petra (Siq al-Berid), hidden gem in Jordanië - Reislegende.nl

Zonsopkomst in Little Petra

De trap begint vrij gemakkelijk maar al snel komt er heel wat klim- en klauterwerk bij kijken. Oppassen dus met een camera die je om je nek hebt hangen, want die slaat al snel tegen de rotswanden aan wanneer je de zeer smalle stukjes verder omhoog moet trotseren. Eenmaal boven kom je uit bij een soort platform, waar je uitzicht hebt over een kleine kloof omringd met de voor deze regio zo specifieke rotspartijen. Een fijne plek om lekker even te gaan zitten en te genieten van alle stilte om je heen. Als je van klauteren houdt kun je nog verder naar boven klimmen voor een nog weidser uitzicht.

Little Petra (Siq al-Berid), hidden gem in Jordanië - Reislegende.nl
Little Petra (Siq al-Berid), hidden gem in Jordanië - Reislegende.nl

Eerst naar Petra of eerst naar Siq al-Barid?

Er zijn mensen die heel vasthoudend zijn bij het advies om eerst Little Petra te bezoeken en daarna pas Petra zelf. Dat kan heel goed en is in vele gevallen logistiek misschien handiger. Zo kun je, als je Petra via de backdoor trail wilt gaan bezoeken, de auto parkeren in Petra bij het Visitor Center. Hier haal je dan je ticket op voor Petra (moet altijd, ook als je een Jordan Pass hebt) en vervolgens neem je een taxi naar Little Petra. Loop hier lekker rond en pak dan de backdoor trail naar Petra. De trail is op zich zonder gids te lopen, maar op veel plekken is behoorlijk onduidelijk welke kant je op moet doordat er weinig bordjes staan. Een gids weet precies de weg en kan je ook nog eens veel vertellen over het gebied en de geschiedenis. Ik zou een gids dus zeker aanraden bij het lopen van de backdoor trail naar Petra.

Ik bezoek eerst Petra en daarna, de volgende ochtend, Little Petra. Ik moet je zeggen: ik vind het een verademing. Ik was echt wel heel erg onder de indruk van Petra natuurlijk. Van de kleuren, de tempels, de tombes en van de omvang van Petra zelf. Maar het was veel, vooral heel veel. Veel indrukken, veel mensen, veel dieren en veel mensen (vooral kinderen) die hardhandig met de dieren omgingen. Little Petra mag dan veel kleiner zijn, ik vind het daar heerlijk. Vooral vroeg in de ochtend, als er nog niemand anders is. Alsof het allemaal wat beter binnenkomt. Wat mij betreft dus niet teveel tillen aan de adviezen om zeker eerst Little Petra te bezoeken en dan Petra. Ben je goed in dingen in perspectief plaatsen dan kun je prima Little Petra bezoeken na Petra zelf.

Lees ook: Via de backdoor trail naar Petra in Jordanië

Little Petra (Siq al-Berid), hidden gem in Jordanië - Reislegende.nl

Little Petra bezoeken met Jordan Pass

Little Petra vrij te bezoeken. Toch vraagt een man bij het loket bij de ingang om de Jordan Pass te tonen. Geen probleem, die laten we gewoon zien, hebben we toch mee. Bijna iedereen die Jordanië bezoekt schaft vooraf een Jordan Pass aan. De Jordan Pass geeft je toegang tot veel verschillende bezienswaardigheden. Ook hoef je bij aanschaf van de Jordan Pass geen visum meer aan te vragen, heel handig dus. Zorg gewoon dat je de Jordan Pass altijd bij je hebt, dan kun je hem altijd laten zien. Ook wanneer het eigenlijk niet nodig is :-)

Overnachten bij Little Petra

In de buurt van Little Petra zijn diverse accommodaties te vinden. Ik verblijf zelf op het Seven Wonders Luxury Camp, een prachtig kamp met heel fijne accommodaties. In dit artikel vertel ik je meer over deze mooie plek.

Seven Wonders Luxury Camp in Litte Petra - Reislegende.nl

Jordanië ontdekken met een huurauto

In een huurauto door Jordanië rijden? Dat kan heel goed. Een auto kun je naar mijn idee het beste huren bij Sunny Cars. Sunny Cars heeft een all-in formule, waardoor je voor alles verzekerd bent. Altijd! Geen bijkomende kosten, ook niet ter plaatse. Rij je onverhoopt schade en haalt de verhuurder je eigen risico van je creditcard af? Geen stress, Sunny Cars betaalt je altijd je eigen risico terug. Zo kun je met een gerust hart Jordanië gaan ontdekken.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button