14 mooie uitkijkpunten op Madeira

Madeira staat bekend om haar overweldigende natuur en gematigde klimaat. Het hele jaar door is het goed toeven op Madeira: zelfs in de wintermaanden ligt de temperatuur in het zuiden rond de 20 graden. Vooral actieve mensen en natuurliefhebbers komen op het Portugese eiland aan hun trekken. Er zijn volop mogelijkheden voor activiteiten in de bergen, op het water en langs de kust. Daarnaast kunnen er prachtige wandelingen gemaakt worden langs de kilometers lange levadas, die water van het natte noorden naar het veel drogere zuiden brengen.

Waar zijn de mooie uitkijkpunten op Madeira?

Op het eiland kun je goed zelf een auto huren om mooie plekjes te ontdekken. Sunny Cars is wat ons betreft de beste partij voor het huren van een auto. Met hun all-in formule is alles verzekerd, zelfs je eigen risico. Lees hier meer over het huren van een auto op Madeira. Vergeet tijdens een autorit vooral niet om een aantal van de indrukwekkende uitkijkpunten op Madeira te bezoeken. En uitkijkpunten zijn er veel! Alle bekende viewpoints op Madeira zie je vast veel voorbij komen. Denk aan Pico do Arieiro en de mooie punten rondom het hoogste punt van Madeira Pico Ruivo. In dit artikel veel uitkijkpunten langs de kust en een aantal in het binnenland van Madeira, waaronder een aantal minder bekende viewpoints.

Miradouro da Ponta do Rosto

De eerste plek in deze lijst met mooie uitkijkpunten op Madeira is Ponta Do Rosto op het 6 kilometer lange schiereiland Ponta de São Lourenço, in het oosten van Madeira. Het landschap wijkt hier nogal af van de rest van Madeira. Kaal, rotsachtig, grillig en rauw. Alsof je je op een maanlandschap begeeft. Afhankelijk van het seizoen uiteraard! De uitzichten op het schiereiland zijn indrukwekkend. Vergeet op deze plek niet om ook de andere kant op te kijken. Het zicht richting het westen is minstens zo imposant als het zicht richting het oosten. Als je hier bent op een heldere dag zie je in de verte het eiland Porto Santo liggen, een aanrader als je nog een aantal dagen van strand wilt genieten. Loop een stukje weg van de parkeerplaats, in westelijke richting, dan kun je zowel het zuiden als het noorden van Madeira overzien.

Miradouro da Ponta do Rosto - mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Miradouro da Ponta do Rosto
Miradouro da Ponta do Rosto - mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Ponta de São Lourenço
Miradouro da Ponta do Rosto - mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Ponta de São Lourenço

Miradouro do Guindaste / Crane Viewpoint

Een uitkijkpunt op Madeira wat je geregeld langs ziet komen op Instagram is Miradouro Do Guindaste, ook wel bekend als Crane Viewpoint. Een prachtige plek met adembenemend uitzicht aan de noordkant van het eiland, bij de plaats Faial. In het hoogseizoen is het vast dringen op de smalle rots, want wie wil nou geen onderdeel zijn van onderstaand plaatje?

In het najaar van 2022 zijn twee nieuwe, glazen platforms gemaakt op deze plek. Goed nieuws, want op deze manier heb je naast mooi zicht op de kustlijn in oostelijke richting ook goed zicht op de kustlijn wanneer je in westelijke richting kijkt. Daarnaast hebben ze alles een opknapbeurt gegeven op deze plek. Er zijn openbare toiletten geplaatst, er is nieuw geasfalteerd en er is nu betere parkeergelegenheid.

Lees ook: 19x wat te doen op Madeira, tips en bezienswaardigheden

Miradouro do Guindaste - mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Miradouro do Guindaste
Miradouro do Guindaste - mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Miradouro do Guindaste

Miradouro do Véu da Noiva

In het noorden van Madeira langs een oud stuk van de ER101 vind je het uitkijkpunt Miradouro do Véu da Noiva. Je kijkt hier mooi uit op de ruige, noordelijke kliffen van het eiland. De ruim honderd meter hoge waterval draagt de naam Véu da Noiva (Bridal Veil oftwel bruidssluier). Het uitkijkpunt is dus vernoemd naar de waterval. Ooit liep hier de oude ER101 langs de kliffen. Je ziet links en rechts van de waterval de weg nog liggen, maar dichterbij de waterval is een groot deel van de weg door een aardverschuiving in zee gestort.

Miradouro do Véu da Noiva - mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Miradouro do Véu da Noiva

Ilheus da Rib en Ilheus da Janela

Uitzicht op 2 mooie rotsformaties heb je vanaf de kustlijn bij Ribeira da Janela: Ilheus da Rib en Ilheus da Janela. Vanaf het keienstrand lijkt het alsof Ilheus da Rib, de linker rots op de foto, hoog en smal is. Van een afstand, bijvoorbeeld vanuit Porto Moniz, zul je echter zien dat de rots behoorlijk breed is. Je hebt uitkijk op de rotspartijen wanneer je via de trap door de rots naar de zeekant loopt. Je kunt ook om de rots heen lopen, waarna je op het keienstrand terecht komt. Een mooi stukje vulkanische kunst; zowel de rotspartijen in zee als de enorme rots waar de trap doorheen leidt.

Lees ook: São Vicente Caves, door lava gevormde gangen

Ilheus da Rib en Ilheus da Janela - mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Ilheus da Rib en Ilheus da Janela, gezien vanaf het strand
Ilheus da Rib en Ilheus da Janela - mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Miradouro da Ribeira da Janela, door de rots naar het strand
Ilheus da Rib en Ilheus da Janela - mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Ilheus da Rib en Ilheus da Janela, gezien vanuit Porto Moniz

Cristo Rei

Altijd al gecharmeerd geweest van het indrukwekkende beeld van Christus in het Braziliaanse Rio de Janeiro maar komt het er niet van het te bezoeken? Een soortgelijk beeld vind je op Madeira. Cristo Rei staat op een soort schiereiland, Ponta do Garajau, aan de zuidkust van Madeira. Het beeld mag met een hoogte van 14 meter misschien een stuk minder imposant zijn dan het 38 meter hoge beeld in Rio, door de locatie is het toch een mooi plaatje. Het staat er overigens zo’n 13 jaar langer dan het beeld in Brazilië; Cristo Rei op Madeira werd in 1925 geplaatst. Met de ernaast gelegen Cristo Rei Cablecar kun je langs de kliffen naar beneden afdalen, naar Garajau Beach.

Cristo Rei - mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Cristo Rei

Cabo Girão Skywalk

Eén van de meest bekende uitkijkpunten op Madeira is ongetwijfeld Cabo Girão. Dit uitkijkpunt heeft een platform met glazen bodem; voor de mensen zonder knikkende knietjes dus. De klif waarop het platform bevestigd is behoort tot de hoogste kliffen van Europa. Onderaan de kliffen, op Fajãs de Cabo Girão, worden onder andere groentes en fruit geteeld. Met een cabinelift kun je deze plek bereiken voor een leuke wandeling of voor watersport activiteiten die geregeld worden ondernomen vanaf het strand.

Lees ook: Bijzonder overnachten op Madeira

Cabo Girao viewpoint - mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Zicht vanaf Cabo Girão Skywalk

Verschillende uitkijkpunten langs de ER228

Rij je vanuit Serra de Água de ER228 op dan kom je verschillende uitkijkpunten tegen. Ze zijn allemaal te gek, ik kan er niet eentje uit pikken. Je kijkt uit op de VE4 tussen Ribeira Brava en São Vicente, ingeklemd tussen hoge bergtoppen. Groen, zó mooi groen!! Iedere miradouro op deze weg is het stoppen even waard.

Verschillende uitkijkpunten langs de ER228 - mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Uitzicht vanaf de ER228

Vereda do Fanal uitkijkpunt

Ga je langs levadas wandelen in de Rabaçal-vallei? Vergeet dan niet om één van de uitkijkpunten in dit gebied te bezoeken. Een aantal mooie uitkijkpunten vind je langs wandeling PR13. Uitzichten over diverse valleien wachten hier op je, waaronder de Ribeira da Janela vallei.

Vereda do Fanal uitkijkpunt - mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Vereda do Fanal

Porto da Cruz

Een plek die niet direct op lijsten met uitkijkpunten staat maar wel op de mijne is Porto Da Cruz. De plaats is vooral bekend om zijn suikerfabriek: North Mills Distillery. In de fabriek wordt suikerriet verwerkt en rum gemaakt. Vanaf de suikerfabriek kun je een het kleine schiereiland rondlopen. Je komt langs een haventje en doorkruist een behoorlijk lavaveld. Een fotogenieke plek!

Porto da Cruz - mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Porto da Cruz
Porto da Cruz - mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Mooie plek voor een korte wandeling

Miradouro da Beira da Quinta

In het noorden van het eiland, vlakbij Santana, kom je op de ER101 Miradouro da Beira da Quinta tegen. Ook hier is het, net als bij vele andere viewpoints op Madeira, de moeite waard om even te stoppen. Je kijkt hier mooi uit op het plaatsje Arco de São Jorge en aan de andere kant op ruige kliffen. Rij je op dit deel van Madeira; even stoppen!

Miradouro da Beira da Quinta  - mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Miradouro da Beira da Quinta

Miradouro Eira do Serrado

Vanaf Miradouro Eira do Serrado heb je waanzinnig zicht op Valley of the Nuns. Een plek die je eigenlijk niet over mag slaan als je op Madeira bent, wat voel je je hier klein! Je vraagt je af waarom iemand ooit bedacht om hier iets te stichten. Vergeet niet om na een bezoek aan dit punt door te rijden naar het plaatsje in de vallei zelf, Curral das Freiras.

Miradouro Eira do Serrado, Valley of the Nuns - mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Miradouro Eira do Serrado, Valley of the Nuns

Miradouro da Eira da Achada

Miradouro da Eira da Achada ligt aan de noordzijde van Madeira, net als veel andere plekken in deze lijst. Hier is meteen duidelijk waarom men Madeira ook wel het Hawaï van Europa noemt. Zwarte lavaresten, steile kliffen, begroeide bergwanden met wegen direct langs de waterlijn. Super mooi!

mooie uitkijkpunten op Madeira - Miradouro da Eira da Achada - Reislegende.nl
Miradouro da Eira da Achada

Fajã dos Padres

Een verborgen pareltje op Madeira is Fajã dos Padres. Een aantal jaren geleden heb ik deze plek bezocht en ik kan je vertellen: alsof je je op een eiland begeeft. Maar dan op het vasteland! Weinig mensen, een restaurantje met heerlijk eten en bananenbomen. Heel veel bananenbomen. Fajã dos Padres is niet alleen mooi als je op de plek zelf bent. Ook vanaf het plateau naast de lift ziet er gaaf uit. Lees hier meer over Fajã dos Padres.

Faja dos Padres  - mooie uitkijkpunten op Madeira - Reislegende.nl
Kabelbaan naar Fajã dos Padres

Maktub Paúl do Mar

Een van de mooiste plekken op Madeira om van de zonsondergang te genieten is bij het leuke Maktub Paúl Do Mar. Vanaf het knusse terras heb je een weids uitzicht over zee, waar je aan het einde van de dag de zon onder ziet gaan. Je kunt natuurlijk lekker op het terras blijven zitten, maar een stukje de pier oplopen loont zeker ook de moeite. De pier ligt meteen aan de overkant van de smalle weg en laat je weer even voelen hoe klein je eigenlijk bent temidden van veel water.

mooie uitkijkpunten op Madeira - Maktub Paúl Do Mar beach - Reislegende.nl
Zonsondergang bekijken vanaf Praia do Paúl do Mar

Andere uitkijkpunten op Madeira

Naast bovenstaande plekken zijn er nog talloze andere uitkijkpunten op Madeira. Zo kun je geluk hebben met een laaghangend wolkendek en een prachtig uitzicht hebben vanaf Pico do Arieiro. Ook Eira do Serrado, Pico do Facho, Bica da Cana en Cabanas zijn populaire uitkijkpunten. Vanaf Cabanas kun je op een heldere dag het nabijgelegen Porto Santo zien liggen.

Ben je een ervaren hiker? Dan kun je naar het hoogste uitkijkpunt van Madeira wandelen: Pico Ruivo. Pico Ruivo is met een hoogte van 1861 meter de hoogste top van het eiland, waar je alleen te voet kunt komen. Vanaf Pico do Arieiro leidt een pittige wandeling naar Pico Ruivo. Een makkelijkere route kan worden gepakt vanaf Achada do Teixeira.

Pico do Arieiro

Madeira ontdekken met een huurauto

Werkelijk alle bovenstaande plekken kun je bezoeken met een huurauto. Een auto is hét perfecte vervoersmiddel om Madeira te ontdekken. Sunny Cars is wat mij betreft de beste partij voor het huren van een auto. Door hun all-in formule ben je altijd voor alles verzekerd. Zelfs je eigen risico krijg je terugbetaald mocht je onverhoopt schade oplopen door eigen schuld. Zo rij je met een gerust gevoel over de smalle en steile wegen van Madeira rond!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button