Wat te doen in het Zweedse Glaskogen Natuurreservaat?

Bij Zweden denk je aan uitgestrekte, dichtbegroeide bossen met daar tussenin grote meren met kleine eilandjes. Precies dat vind je ook in Glaskogen Natuurreservaat, een prachtig gebied dat je op meerdere manieren kunt ontdekken. Hoe? Dat vertel ik je graag!

Glaskogen Natuurreservaat

Glaskogen Natuurreservaat is een gebied in de provincie Värmland, in het westen van Zweden. Het reservaat werd in 1970 opgericht en is 28,000 hectare groot. Glaskogen is uitgestrekt en heuvelachtig. Naast bomen zijn er veel meren te vinden, waarvan Stora Gla and Övre Gla de grootste zijn.

Dieren in Glaskogen

In Glaskogen leven verschillende dieren. Zo is de kans dat je elanden tegenkomt groot, zeker als je voor meerdere dagen in het reservaat verblijft. Daarnaast kan het zo maar zo zijn dat je hazen, lynxen, reeën, vossen of dassen tegenkomt. Als vogelliefhebber kom je op deze plek ook goed aan je trekken; er zijn veel verschillende soorten vogels die zich hier graag ophouden waaronder de notenkraker en de drietenige specht.

Eland in Glaskogen, door Rudmer Zwerver | Shutterstock

Informatiecentrum Lenungshammar

Bij het informatiecentrum in Lenungshammar kun je informatie krijgen over het reservaat. Er zijn uitgebreide kaarten verkrijgbaar en men kan je hier van alles vertellen over de vele mogelijkheden die er zijn in het park. Als het gaat over activiteiten maar ook als het gaat om accommodatie. Op deze plek vind je ook een (heel) kleine supermarkt, een café en de verhuur van fietsen en kano’s.

Wandelen in Glaskogen

Glaskogen staat vooral bekend om de wandelmogelijkheden. Maar liefst 300 kilometer aan wandelroutes vind je in het reservaat. Je kunt vlakbij Glaskogen overnachten en elke dag naar het reservaat komen voor het volgen van een uitgezette wandeling. De mogelijk om te overnachten in het reservaat bestaat ook. Je mag wild kamperen in het gebied, mits je een Glaskogen Card hebt aangeschaft.

Meerdaagse kanotochten in Glaskogen

In Glaskogen is het mogelijk om kano’s te huren. Zowel voor een paar uurtjes als voor een dag, of voor meerdere dagen. Je kunt een meerdaagse kanotocht maken waarbij je zelf van eiland naar eiland vaart om te overnachten. Stoppen kan waar je maar wilt en hoe vaak je maar wilt. Overnachten mag overal, een vuur maken niet. Hiervoor zijn speciale plekken beschikbaar die goed op de kaart van het reservaat staan aangegeven. Geen zin om een kano of kajak te huren? Kijk dan eens naar een opblaasbare kajak/kano; ideaal om mee te nemen naar een plek waar je veel kunt verkennen op het water.

Mountainbikes huren in Glaskogen

Naast wandelroutes zijn er ook verschillende mountainbike routes. De routes variëren van kort tot zeer lang. Een aantal routes die populair zijn: Glasbruket tour (18 km), Övre Gla tour (30 km) en de Stora Gla tour (60 km). Laat je goed informeren bij het informatiecentrum over de mtb routes, ze zijn namelijk niet allemaal “gemakkelijk”!

Vissen in Glaskogen

Een andere mogelijkheid is om te gaan vissen op één van de 80 meren in het reservaat. Je kunt hiervoor benodigdheden huren bij het informatiecentrum. De aankoop van een Glaskogen Fishing Card is verplicht wanneer je wilt gaan vissen. Op de meren Stora Gla and Övre Gla is een boot onmisbaar; ook deze kun je huren bij het informatiecentrum.

Lees ook: Midzomer in Zweden, hoe wordt dat gevierd?

Vissen in Glaskogen, door Conny Sjostrom | Shutterstock

Overnachten in Glaskogen Natuurreservaat

Overnachten in het reservaat kan op verschillende manieren. Wild kamperen is toegestaan, mits je in het bezit bent van de Glaskogen Card. Daarnaast kun je kamperen op de camping in Lenungshammar. Wil je iets meer luxe, dan kun je een cottage huren. Er zijn verschillende cottages: met of zonder stromend water, met of zonder (droog) toilet en zelfs met een buitendouche. Er zijn ook cottages te huur die in privé eigendom zijn.

Meer informatie over dit mooie natuurreservaat vind je op de website van Glaskogen.

Glaskogen natuurreservaat - Reislegende.nl

Capitool Reisgidsen – Zweden
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 04:06

Wat & Hoe Taalgids Zweeds
Bekijk laagste prijs
bruna.nl
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 04:00
bol.com
bruna.nl
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 04:08
bruna.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2024 - 04:00

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Voor nu: veel leesplezier!

Melissa

Welkom! Ik ben Melissa, content creator, gek op fotografie en reizen. Ik haal veel voldoening uit het publiceren van reisfoto's en reiservaringen op deze website. Kom en reis met mij mee naar prachtige plekjes!
Back to top button