Geen onderdeel van een categorie

Hoe je wandelen voor kinderen nóg leuker maakt

Nederland is bij uitstek een wandelland. Niet alleen voor langeafstandswandelingen kun je in Nederland goed terecht, maar ook zijn er diverse leuke wandelroutes voor kinderen te vinden. Want dat wandelen met kinderen soms een uitdaging kan zijn, hoeven wij waarschijnlijk niemand te vertellen. Veel kinderen beginnen al te zuchten als ze het woord ‘wandelen’ nog maar horen. In dit artikel geven wij je een aantal tips hoe jij je kinderen van de bank af krijgt en van de wandeling een leuke, gezellige en leerzame tocht kan maken.

Zorg voor een goede voorbereiding

Nee, het is niet verstandig om zomaar plompverloren de schoenen aan te doen en te gaan wandelen. Dan weet je zeker dat het heel saai wordt en dat je kinderen er al snel genoeg van hebben. Kinderen willen tijdens het wandelen graag iets te doen hebben en iets kunnen ontdekken. Een goede voorbereiding is toch wel het halve werk. Ga daarom eerst op zoek naar mooie wandelroutes en laat deze aan je kinderen zien. Laat ze desnoods kiezen welke wandeltocht ze willen maken. Print de wandelroute uit en geef je kinderen een gps. Daarmee kunnen ze jou prima de weg wijzen. Kinderen zullen bij voorbaat al meer zin en plezier hebben in een wandeling als jij ze bij de voorbereiding
betreft.

Related

Koop goede wandelschoenen en maak daar een feestje van

Het helpt om voorafgaand aan een vakantie goede wandelschoenen te kopen voor je kind. Ga samen naar een goede schoenenwinkel en koop mooie, stevige schoenen waarmee je kind op een fijne manier een wandeling kan maken. Niets is vervelender dan schoenen die niet lekker zitten, of pijnlijke voeten aan het einde van de dag. Zorg dat de schoenen ook waterdicht zijn, zo zijn de voeten niet meteen nat wanneer ze een plas in springen of door een beekje struinen. Wandelen is natuurlijk veel leuker als dat soort dingen gewoon mogen :-) Maak echt een leuk uitje van het kopen van nieuwe schoenen; veel kinderen zijn echt altijd blij wanneer ze weer nieuwe wandelschoenen hebben gekregen.

Zoek samen leuke wandelingen uit

Op zoek naar leuke wandelingen in binnen- en/of buitenland? Kies samen met je kind een mooie wandeling uit. Download de app Wandelen, hierin vind je ruim 5000 wandelingen. Een wandeling wordt voor een kind een stuk interessanter wanneer ze weten wat ze kunnen verwachten en wat ze onderweg tegen kunnen komen. Ook in het buitenland geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Ben je op vakantie in het buitenland en op zoek naar prachtige wandeltochten? Zie deze wandelroutes in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland waar vast en zeker dé perfecte route is te vinden voor jou en je gezin.

Wat neem je mee als je gaat wandelen met kinderen?

Je hebt de neiging om niet al te veel mee te nemen tijdens een wandeltocht, je moet het immers de hele weg met je meesjouwen. Een idee is om kinderen een rugzakje te geven die ze zelf kunnen vullen met kleine spulletjes die ze onderweg nodig denken te hebben. In de eerste plaats is dat natuurlijk een flesje water en wat lekkers voor onderweg. Maar daarnaast kunnen er ook allerlei gadgets meegenomen worden. Denk bijvoorbeeld aan een vergrootglas, een boekje met sporen van dieren, een verrekijker of een fototoestel. Daarmee geef je kinderen onderweg iets te doen en zullen zij zich echte ontdekkingsreizigers voelen. Wees niet zuinig met het inlassen van pauzes, hoe kort de pauze ook is. Kinderen hebben niet altijd veel nodig om weer even op te laden.

Hoe je wandelen voor kinderen nóg leuker maakt - Reislegende.nl

Hoe maak je wandelen voor kinderen nóg leuker?

Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen om wandelen voor kinderen nog leuker te maken. Denk aan bingokaarten met daarop plaatjes van planten en dieren die je onderweg tegen kunt komen. Het vergt wat voorbereiding, maar ook dat is leuk om samen met de kinderen te doen. Als je ze betrekt bij het maken van de bingokaart zul je zien dat ze nóg gemotiveerder aan de wandeling starten. Ideeën voor plaatjes: een paddenstoel, een hek, een mier, een paard, een bepaald verkeersbord, een molen, een bankje, een dennenappel etc.

Zijn de kinderen al iets te oud voor een bingokaart? Dan is geocaching leuk! Met een telefoon in de hand kunnen ze op zoek naar een cache (schat), met behulp van doorkregen coördinaten. In Nederland alleen al liggen zo’n 40.000 schatten verstopt. Niet alleen in Nederland is dit een leuk idee, ook in het buitenland is genoeg te vinden.

Muntafuner Gagla weg, gezinswandelingen in Montafon - AllinMam.com

Heb je nog heel jonge kinderen en blijf je in Nederland? Staatbosbeheer heeft in Nederland een heel aantal kabouterpaden uitgezet. Een kabouterpad is een leuke en leerzame speurtocht voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Getooid met een puntmuts en knapzak gaan ze op zoek naar kaboutersporen en voeren ze onderweg opdrachten uit. Een kabouterpad is tussen de 500 en 1500 meter en daarmee zeer goed te wandelen voor onze jongste kabouters met hun korte beentjes.

Genoeg ideeën en tips om wandelen voor kinderen echt leuk te maken. Wandelen is niet alleen iets voor volwassen mensen, ook voor kinderen kan het ontzettend inspirerend, interessant en rustgevend zijn. Ze moeten er alleen mee opgroeien, het mee krijgen van de ouders. En dat gaat je vast op een leuke manier lukken met behulp van bovenstaande tips!

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Wanneer je doorklikt via deze linkjes en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou echter niets; de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je in dit artikel gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze linkjes. Meer directe linkjes naar aanbieders vind je op deze pagina. Voor nu: veel leesplezier!
Back to top button